حجت الاسلام سعید بهمنی، عضو شورای پیگیری رهنمودهای رهبری درخصوص موضوع تحول درحوزه های علمیه به خبرنگار شبستان گفت: معمولا در بحث تحول در حوزه آنچه که ابتدا به ذهن متبادر می شود موضوع تحول در برنامه های آموزشی، گسترش سازمان و تغییر متون درسی و به روز شدن آنها است. در حالی که دراین مسیر از یک عنصر اساسی یعنی «خود طلبه ها» غفلت می شود.
حجت الاسلام بهمنی افزود: در بحث تحول و برنامه ریزی تحول، اولین و اصلی ترین عنصری که باید آن را لحاظ کرد «منابع انسانی حوزه» است که خود باید عناصر تحول ساز حوزه باشند امروز منظور ما از حوزه علمیه، حوزه ای است که دامنه آن از شبه قاره هند آغاز می شود و تا کرانه دریای مدیترانه ادامه دارد و در این گستره جغرافیایی، روحانیت شیعه و حوزه های شیعی امور دینی مردم را اداره می کنند.
در بحث تحول حوزه های علمیه نباید از خود طلبه غافل شد
وی تصریح کرد: در برنامه ریزی راهبردی برای تحول می بایست طلبه را از آغاز طلبگی تا فرجام طلبگی در نظر گرفت و آخرین مرحله ای را که طلبه باید به آن برسد را تصور کرد و برای آن برنامه ریزی نمودعنصر اساسی در وجود طلبه، بیش از دانش و مهارت، عنصر اخلاق و ظرفیت های درونی اوست چرا که طلبه گام در مسیری گذاشته است که بیش از دیگران باهدف خلقت هماهنگ می شود و سپس دیگران را به آن راه فرا می خواند و این دعوت بیش از آن که با زبان باشد درعمل است.
این عضو شورای پیگیری رهنمودهای رهبری خاطر نشان کرد: همه مواردی که برای تحول لحاظ می شود، مانند نوسازی ساختار، برنامه ریزی مستمر، آینده نگری، هماهنگ سازی با شرایط زمان و مکان همه خوب، لازم و ضروری است اما با وجود همه اینها نباید از موضوع اصلی یعنی«خود طلبه» غافل شد.
شاخص ها و مولفه های ارزیابی طلبه
حجت الاسلام بهمنی افزود: ما باید بدانیم طلبه ای که تربیت می شود چه مولفه ها و شاخص هایی را باید دارا باشد؟ مولفه ها و شاخص هایی که با سنجیدن آنها در فرآیند زمان بتوان طلبه را ارزیابی کرد که آیا به هدف مورد نظر رسیده است یا نه ؟
وی افزود: اگر منابع انسانی حوزه به آن سطح اعتبار لازم رسیده و جهت لازم را پیدا کنند هم موجد و ایجاد کننده تحول و هم اداره کننده آن خواهند بود چرا که اگر استعدادهای درونی انسان شکوفا شود او وارد بر آینده می شود نه مورد برآن و چنین انسانی خود آینده را تصور کرده و آن را می سازد نه این که منتظر زمانه باشد تا بر او وارد شود.
برای پاسخگویی، احساس مسئولیت نیاز است
این استاد حوزه در خصوص پاسخگو بودن حوزه به شبهات و مسایل روز افزود: ما امروز در حوزه و دانشگاه افراد با سواد کم نیاز نداریم افرادی که هم دانش و هم مهارت لازم را دارند، اما پاسخگوی جامعه نیستند چرا ؟ چون احساس مسئولیت نمی کنند بیش از پاسخگو بودن، بیش از دانش و مهارت لازم برای پاسخگویی، احساس مسئولیت نیاز است و این احساس مسئولیت یکی از عناصر انسانی است.
حجت الاسلام بهمنی تصریح کرد: بنابراین درتحول حوزه توجه به عنصر اساسی تشکیل دهنده حوزه های علمیه (طلبه ها) در اولویت است بیش از آن که به ساختمان ها یا سازمان ها و سازو کارها بپردازیم باید به طلبه فکر کرد البته همه این موارد لازم هستند اما در رتبه های بعدی قرار دارند.
طلبه خود یک فیضیه متحرک است
عضو شورای پیگیری رهنمودهای رهبری در بحث تحول در حوزه های علمیه خاطر نشان کرد: شما طلبه متعهدی را تصور کنید بدون کمترین امکانات در کشوری که آنجا نه حوزه ی علمیه ای هست و نه ارتباطی با حوزه، این انسان اگر در حد مطلوب تربیت شده باشد حتی اگر در واشنگتن هم قرار بگیرد، خود درآنجا یک فیضیه می سازد چرا که خودش یک فیضیه متحرک است با تمام مسئولیت ها و دارایی هایی که از فیضیه دارد او به تنهایی می تواند مانند چراغی باشد که همان نور فیضیه را می دهد . اما اگر این فرد آن عنصر درونی مطلوب را نداشته باشد به کاری نمی آید تنها صورت یک روحانی را دارد.
امروز سطح نیازها بسیار فراتر از میزان رشد ماست
این استاد حوزه تصریح کرد: ما امروز هم نمونه های فراوانی ازطلاب موفق درعلم وعمل را داریم، اما سطح نیازها بسیار فراتر از میزان رشد ماست. امروز ما رقبای زیادی در مسایل معنوی داریم عرصه نیازها بسیار گسترده است به گونه ای که با وجود رشد فزاینده و چند برابری، هنوز با سطح انتظارات فاصله داریم.
وی در خصوص تحول نظام آموزشی حوزه گفت: در تحول نظام آموزشی بحث از محتوا یک مطلب است، شکل و نحوه ارائه و عرضه کردن این محتوا یک مطلب و انطباق محتوا با نیازها نیز مطلبی دیگر که برای تحول نظام آموزشی به همه این موارد باید توجه کرد.
پایان پیام/
نظر شما