قبل از ساخت شهرک به فکر جایگاه مسجد باشیم/به ازای چند نفر مسجد داریم؟

خبرگزاری شبستان: دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم تهیه اطلس مساجد تاکید کرد و گفت: هنگام تصویب طرح های تفصیلی باید جایگاه مسجد مشخص شود.

مهدی ناظمی اردکانی، دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم آمایش مساجد کشور تاکید کرد و به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: باید مشخص شود که در شهرها و روستاها در چه نقطه‌ای باید مسجد وجود داشته باشد تا عموم مردم با طی‌ کردن مسافت 250 تا 300 متر به مسجد برسند و مسجد در کمتر از 10 دقیقه در دسترس مردم باشد زیرا اگر دسترسی به مسجد راحت باشد، آن موقع است که باید توقع داشت مردم، هنگام اذان و در اول وقت برای اقامه نماز به مسجد بروند و این واجب الهی در کشور ما به صورت کامل توسعه یابد.
 

وی بیان کرد: مقام معظم رهبری به صورت مستمر و مداوم به نهادهای اصیل دینی توجه داشتند و توصیه‌های مکرر به توجه به این نهادهای اصیل داشته‌اند، زیرا نهادهای اصیل فرهنگی و اجتماعی همچون مسجد برای نظام مقدس ما همانند خونی است که در رگ‌های یک انسان در جریان است هر چقدر این خون زلال‌تر، شفاف‌تر، جامع و کامل‌تر باشد بدن هم زنده‌تر و شاداب‌تر است.

 

ناظمی اردکانی خاطرنشان کرد: امروز اگر جامعه اسلامی در برابر ابرقدرت‌ها ایستادگی می‌کند به پشتوانه وجود سنگرهای ایمانی، اعتقادی و اجتماعی همچون مسجد است. امام خمینی (ره) در کلامی زیبا فرمودند: «مساجد سنگرهای ما هستند» و ما هم باید این سنگرها را حفظ کنیم تا بتوانیم در مقابل دشمنان ایستادگی کنیم.

 

دولت ها مسجدی باشند ولی مساجد دولتی نشوند

وی تصریح کرد: مساجد باید بر دوش مردم استوار باشند، همان‌گونه که نظام مقدس جمهوری اسلامی بر دوش مردم استوار است. مردم باید مسجد را که خانه خدا است خانه خود بدانند ولی دولت‌ها نیز باید مسجدی باشند. به دنبال مسجد دولتی نیستیم ولی این موضوع مهم است که این دولت برخاسته از مردم متدین و مسجدی، مسجدی باشند.

 

وی بیان کرد: با این استدلال لازم است سهمی از بودجه و منابع ملی به طور مستمر و گسترده در اختیار احداث مساجد و عمران و آبادانی آن قرار گیرد. البته در قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی به این نکته توجه شده است به گونه‌ای که در قانون دوم، سوم، چهارم و پنجم توسعه ذکر شده است که وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری‌ها وظیفه دارند زمین مورد نیاز برای احداث مسجد را آماده‌سازی کنند و برای احداث در اختیار مردم قرار دهند.

 

دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در این قانون همچنین آمده است علاوه بر در اختیار قرار دادن زمین برای ساخت مسجد توسط مردم، دولت و وزارت مسکن و شهرسازی باید در احداث مسجد مساعدت و کمک داشته باشد و حتی در اداره مساجد با مردم همکاری داشته باشد.

 

ناظمی اردکانی ادامه داد: همان‌گونه که آب، برق و گاز اماکن عمومی کشور به صورت رایگان تأمین و خدمات عمومی به مردم ارایه می‌شود، در مورد مسجد هم که یک مکان عمومی است باید چنین اتفاقی بیفتد.

 

به ازای هر هزار نفر یک مسجد

وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون مصوب و برنامه‌های پنج ساله به ازای هر یک هزار نفر یک مسجد آباد با ویژگی های لازم باید ساخته شود، خاطرنشان کرد: در این زمینه باید دو مؤلفه را مشخص کنیم. اول اینکه سرانه مسجد در کشور مشخص شود، یعنی مشخص شود که برای چه تعداد جمعیت نیازمند مسجد هستیم، زیرا مسجد باید محور محلات باشد. دومین مسئله ای که باید مورد بررسی قرار گیرد، این است محلات ما باید دارای چه جمعیتی باشند تا دارای مسجد شوند و مسجد در دسترس همگان قرار گیرد و محور محلات باشد و خدمات عمومی مردم محل حول مسجد باشد زیرا با توجه به این موضوع است که مسجد مأمن و محل مراجعه همگان قرار می‌ شود.

 

تهیه اطلس مساجد

وی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به این نقطه دو اقدام باید مورد توجه قرار گیرد. اول اینکه اطلس مساجد کشور باید تهیه شود زیرا یکی از اشکالاتی که امروز وجود دارد این است که ما هنوز نمی‌دانیم چند مسجد در کدام شهر، روستا و به ازای چه نفر جمعیت وجود دارد و مساجد چه امکانات و کمبودهایی دارند، باید در اطلس مساجد کشور این موارد ترسیم شود.

 

با وضعیت مطلوب فاصله داریم

دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی، اذعان کرد: متأسفانه در وضعیت کنونی با وضعیت مطلوب فاصله جدی داریم، به عنوان نمونه در تهران که ام‌القرای کشور است، وضعیت مساجد در شأن جمهوری اسلامی نیست و متأسفانه در برخی از محلات شهر تهران اصلا مسجدی وجود ندارد و برای چندین هزار جمعیت هیچ مسجد نیست.

 

وی خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم در تهران به طور متوسط سرانه مسجد را بدانیم باید بگوییم که در حال حاضر باید در تهران، نزدیک 990 مسجد احداث شود.

 

شهرک های بی مسجد

وی تصریح کرد: در تهران باید یک نهضت در زمینه ساخت مسجد شکل بگیرد تا بتوانیم مردم پایتخت را نسبت به کمبودهای مسجد تأمین کنیم. امروز در تهران شهرک‌هایی وجود دارد با جمعیت گسترده که متأسفانه از نعمت مسجد برخوردار نیستند و قطعا وزارت مسکن و شهرسازی وظیفه سنگینی در این زمینه بر عهده دارد.

 

لزوم جانمایی مساجد در طرح تفصیلی شهرها

وی ادامه داد: وظیفه تصویب طرح‌های تفصیلی شهرها بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است، بنابراین زمانی که طرح‌های تفصیلی تصویب می‌شود باید جایگاه مسجد به عنوان نهاد فرهنگی، اجتماعی و محوری در این طرح‌ها دیده شود و در احداث مناطق جدید، احداث مساجد هم در دستور کار باشد، نه اینکه شهرکی ساخته شود همه حوزه‌های خدماتی آن تأمین شود و بعد در مرحله آخر از مردم بخواهیم که برای آن شهرک مسجد بسازند.

 

دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: مردم، نظام مقدس جمهوری اسلامی را به دلیل آنکه اهتمام جدی به نهادهای دینی داشته باشند، برگزیدند. شورای شهر و شهرداری‌ها نقش جدی را در این زمینه دارند همان‌گونه که برای مردم فرهنگ‌سرا و سرای محله ایجاد می‌کنند یکی از اولویت‌های جدی آنها این است که نیاز مردم به مسجد را مورد توجه قرار دهند، اگر این موضوع مورد توجه باشد مردم هم‌پای دستگاه‌های دولتی در نهضت مسجدسازی وارد عمل می شوند.

پایان پیام/ 
 

کد خبر 293108

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha