به گزارش خبرگزاری شبستان ، دکتر موسی حقانی رئیس موسسه و رئیس این همایش با انتقاد از دو رویکرد ساده انگاری و شعاری در تاریخ نگاری ،افزود: ساده انگاری و دست کم گرفتن دشمن و همچنین رویکرد شعاری و احساساتی، ما را از بازشناسی نقش واقعی استعمار و تاثیر مخربی که روی کشور داشته است باز می دارد.
وی در توضیح این دو رویکرد نادرست، اظهار داشت: نگاه ساده انگارانه در بین برخی روشنفکران رواج دارد و آنها معتقدند مشکل و ضعف به داخل بر می گردد؛اگر ما قوی بودیم می توانستیم با استعمار مبارزه کنیم. این در حالی است که بخش مهمی از ضعف ایران در دوره های تاریخی خاص همانند دوران قاجاریه به دلیل مانع تراشی ها و دشمنی های استعمار بود و استعمار خود مسبب عقب ماندگی ما بود.
حقانی با اشاره به تلاشهای امیر کبیر برای برطرف کردن نواقص و ضعفها و مانع تراشی و در نهایت به شهادت رساندن این شخصیت بزرگ، درباره رویکرد شعاری نیز، گفت: در این رویکرد نیز از آنجایی که با احساسات برخورد می شود در سطح متوقف می شود و نمی تواند با ابزارهایی که استعار برای سلطه و نفوذ استفاده می کند آشنا شود و به رغم حسن نیت به دلیل مواجهه با دشمنی هوشیار و آگاه، ممکن است اسیر ترفندهای این دشمن شود.
رئیس موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران تصریح کرد: بر همین اساس ما تلاش می کنیم تا با رویکردهای علمی نفوذ استعمار در ایران ، مکانیزم های نفوذ و گروه هایی که توسط استعمار در ایران ایجاد شده و منافع استعمار را تامین کرده است را مورد بحث و بررسی علمی قرار دهیم.
به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران ،بنا به تاکید وی از آنجایی که تمام جهان اسلام و کشورهای جهان سوم هنوز با مقوله استعمار درگیرند بنابراین لازم است تا یک بار دیگر تجربیات تلخی را که با این دشمن مهاجم داشتیم مرور کنیم تا با شناسایی زمینه های احتمالی نفوذ و ضربه به ما تحقیقات را در اختیار مسئولین و علاقه مندان قرار دهیم تا بتوانند با هوشیاری نسبت به این نوع تحرکات و ترفندها از خود عکس العمل نشان بدهند.
گفتنی است همایش بین المللی «کالبدشکافی سیاست انگلیسیها در ایران» 7و8 آبان ماه با حضور جمعی از اندیشمندان و پژوهشگران تریخ معاصر در موزه دفاع مقدس برگزار خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما