به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، برنامه زاویه کاری از گروه معارف و اندیشه دینی شبکه چهار سیما، در سری جدید به تهیه کنندگی مهدی خداوردیان، چهارشنبه شب، مطابق با 3 مهرماه، باحضور صادق زیباکلام و شهریار زرشناس با موضوع " نسبت ما با تجدد و مدرنیته" روی آنتن رفت.
برپایه این گزارش، صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران، در ابتدای سخنان خود در این مناظره گفت: قرار بود که من در برنامه دیگری از زاویه بیایم که گفتند نمی شود بیایی، اما درحال حاضر معلوم است که دوستان شما بسیار تلاش کرده اند تا مجوز حضور من در برنامه را گرفته اند و از درگاه خدا می خواهم که باعث شرمساری آنان نشوم!
زیباکلام در ادامه اظهارکرد: این مثل سریال های تلویزیونی هالیوودی است که در آخر هر سکانس قهرمان می آید و همه را نجات می دهد، یکی از کارهای صدا وسیما این بوده است که مدرنیته را بیایم تعریف کنیم، زرشناس و زیبا کلام را بیاوریم تا بگویند مدرنیته بد نیست.
وی ادامه داد: من می خواهم بگویم که چه زمانی قرار است که این سریال سنت و مدرنیته در تلویزیون جمهوری اسلامی تمام شود، علت این حرف من آن است که من دارم در این جامعه زندگی می کنم، می نویسم و درس میدهم، چه کسی گفته است که مساله جامعه امروز بحث سنت و مدرنیته است، من واقعا نمی دانم مثلا آن دانشجویانی که در ابتدای گزارش برنامه صحبت کردند را از کجا پیدا کردید!
زیبا کلام گفت: بیایید در دانشگاه، مطبوعات را ببینید و به شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک سر بزنید ببنید دغدغه جامعه ما چیست، آیا واقعا دغدغه جامعه ما مدرنیته و سنت است؟
وی عنوان کرد: چه کسی گفته است که انقلاب اسلامی در مواجهه با غرب بود، به شعارهای اوایل انقلاب بازگردید، چرا دور می روید الان چندسال از انقلاب می گذرد،این پوست و لعاب رنگ جمهوری اسلامی را تراش دهیم تمام اش مدرنیته است، ما اصل تفکیک قوا، قانون، پاسخگویی دولت در برابر مجلس را از کجا آوردیم؟از غرب آوردیم، شما چه طور می خواهید از این موارد فرار کنید، حتی اگر از این واقعیات فرار شود باید دید که واقعا چند در صد از این 75 میلیون گفته اند که می خواهند از غرب فرار کنند.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: در بخشی از دنیای امروز که به آن غرب می گوییم، بنابر دلایل تاریخی نگاه جدید به انسان و جامعه متولد شد، از دوره رنسانس این نگاه ایجاد شد که انسان خود می تواند خیر و صلاح اش را تشخیص اده و منفعت اش را بداند.
زیبا کلام گفت: کلیسا،علما وابسته به کلیسا، فرهیختگان، حکومتها، روشنکفران، این گروه هها همه دعیه دار راهنمایی انسان هستند اما باید دانست که آنان اول به فکر مصالح خودشان هستند و نمی توانند نسبت به انسان از خود انسان دلسوزتر باشند.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: اینکه انسان خود می تواند خیر و شر را تشخیص دهد به عنوان مبنای مدرنیته شناخته شد، اگر تا دیروز کلیسا و مذهب تصمیم می گرفت امروز مبنا عقل انسان است که محور تصمیم گیری شده است.
این محقق اظهار کرد: مدرنیته عنوان کرد که انسان می تواند انتخاب کند، بنابراین درنیته معتقد است که فرد باید انتخاب کند و هیچ نهادی نمی تواند برای انسان انتخاب کند مگر آنکه انسان خودش چنین چیزی را خواسته باشد.
زیباکلام با بیان اینکه مهمترین بحث مدرنیته ساختار وشکل قدرت است، خاطر نشان کرد: مدرنیته بیان کرده است که ساختار سیاسی جامعه باید چگونه باشد یا اقتصاد باید چه طور باشد.
وی گفت: مدرنیته تصمیم انسان را اصل قرار می دهد، مثلا امروزه گروه های پنجاه نفری را میبنیم که نه تاجرند و نه توریست اما جمعی از انگلستان به هلند می روند تا به زندگی خود پایان دهند چون پارلمان هلند تصویب کرده است که بیماران صعب العلاج می توانند چنین مرگی را به درخواست خود داشته باشند در حالی که انگلستان چنین قانونی را تصویب نکرده است و مخالف اصلی انی قانون پزشکان هستن و می گویند که قسم خورده ایم و باید تلاش کنیم تا بیمار را بهبود بخشیم.
زیبا کلام ادامه داد: حال اگر چنین شرایطی در جمهوری اسلامی بود مثلا آقای زرشناس فتوا میداد و تمام! اما در غرب چنین مسائلی پذیرفته شده است چراکه معتقدند بشر می تواند خودش تصمیم بگیرد.
وی گفت:اینکه مدرنتیه می گوید داعیه خیر و صلاح ندارد به این علت است که امور را به عقل انسان ها سپرده است، در وطل تاریخ البته این جریان با مشکلات مختلفی مواجه شده است اما با این حال مشکلات را حل کرده ست و و قابلیت این را دارد که به کمک تجربه چالش ها را حل کند.
پایان پیام/
نظر شما