به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله محی الدین حائری شیرازی شب گذشته(7 مهر) در هفتمین مجمع عمومی انجمن تعلیم و تربیت اسلامی که در سالن اجتماعات انجمن های علمی حوزه علمیه برگزار شد، اظهار داشت: در حوزه علمیه طلاب پای درس و در مدرسه علوم را فرا می گیرند و در هنگام تبلیغ که در واقع دوره مانند دوره بالینی پزشکان است، تطبیق مفاهیم به مصادیق می کنند.
وی تصریح کرد: لازمه کار تبلیغی تربیت است، کسانی که با مردم رابطه بهتری دارند در تبلیغ و کار بالینی موفق تر هستند.
آیت الله حائری شیرازی خاطرنشان کرد: از جمله جاهایی که حوزه علمیه وارد آن نشده که دوره بالینی ببیند اقتصاد است، برداشت ما از اقتصاد دینی افتضاح است، ما در قضیه اقتصاد به تئوری بسنده کردیم که این وضع بانکداری ماست.
وی تاکید کرد: ما در مسائل تربیتی ضرورت داریم بین تئوری و تجربه سعی بین صفا و مروه کنیم، از صفای تئوری به مروه تجربه برویم، اینطوری می توان مشکلات را فهمید و آن را اصلاح کرد.
آیت الله حائری شیرازی افزود: تجربه علامت فهمیدن نیست، تجربه درک و فهمش وابسته به تئوری است و تئوری با تکیه بر تجربه تکمیل می شود، اگر تنها به طلبه آموزش دهید و آن را رها کنید فایده ای ندارد، اگر دانش پژوه تئوری را به مقام عمل نرساند باید ادامه آموزش را متوقف کرد.
استاد برجسته حوزه علمیه عنوان داشت: در بحث تعلیم تربیت اگر کسی راستگو و امانت دار بود اما هیچ چیز دین را قبول نداشت و انکار می کرد، نترسید به تربیت و تبلیغ خود ادامه دهید، او با عده ای دکان دار و ریا کار مواجه شده که به اسم دین به نفع خود عمل می کردند و بد فهمیده است، نباید این افراد را رها کرد، حقیقت را بفهمند زود بر می گردند.
وی تصریح کرد: شما به جریان طیّب حاج رضایی نگاه کنید، یک چاقو کش بود اما شهید انقلاب شد، امام در مورد این افراد صبر می کرد و آن ها را بر می گرداند، بسیاری از شهدای جنگ هم به همین شکل بودند.
آیت الله حائری شیرازی ابراز داشت: در موضوع تربیت اولین کاری که باید انجام شود این است که ببینید کسی که آموزش دیده است با عقل و آموزه های خود چه کاری انجام می دهد، اگر آن را اجرا و کاربردی کرد باید نکته های بعدی را به او بیاموزید.
وی گفت: نباید به مسیحی، یهودی، بودایی و کمونیسم بودن افراد نگاه کنیم، اگر در فرد راستی و امانت داری وجود داشت این ظرفیت را دارد که برای او صبر کنیم و وقت بگذاریم، در عصر ما راستی و امانت داری در بین مردم جهان موج می زند.
آیت الله حائری شیرازی اظهار داشت: امام خمینی(ره) می فرمورد لازم است ما کتاب بنویسیم و محترمانه حرف بزنیم اما چیزهایی هست که رعایت آن ها مهم تر است، یعنی اول باید خودمان را اصلاح کنیم، نکته تربیت در اسلام خواستن مربی است، گفتن مربی نیست.
استاد برجسته حوزه علمیه بیان داشت: در امر تربیت باید در انسان شناسی کار کنیم، انسان ادراکات همزادی دارد که مایه وجود اوست، باید سطح ادراک و تشخیص افراد را مشخص کنید و بعد کار تبلیغی و تربیتی انجام دهید.
آیت الله حائری شیرازی یاد آور شد: ریشه ایمان، عمل به عقل است، این که انبیاء می آیند و عده ای ایمان می آورند و عده ای نمی آورند از عقل است، آن هایی که به انبیاء سنگ زدند قبلا به عقل خودشان سنگ زدند، انسان تا عقل خود را زندانی نکند جرأت نمی کند به انبیاء جسارت کند.
وی ادامه داد: پس نتیجه می گیریم بعد از تئوری ابتدا باید به ادراکات و عقلانیات توجه کرد و بعد از آن وارد مقوله بالینی و تطبیق مفاهیم به مصداق شد.
پایان پیام/
نظر شما