تأثیر شگرف«مسجد، سنگر است» امام بر نویسندگان انقلاب

محمدعلی گودینی با اشاره به حضور پررنگ فضاهای معنوی به خصوص مسجد در ادبیات انقلاب گفت: تصویر گوشه ای از سنگر که رزمنده ای در آن نماز می خواند در یک اثر دفاع مقدسی، نمودی از حضور هنرمندانه مسجد در ادبیات ماست.

محمدعلی گودینی نویسنده با بیان اینکه تصویرمعنویت و فضاهای مقدس در ادبیات انقلاب اسلامی برجسته است به خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان،گفت:موقعیت های به وجود آمده در دوره انقلاب ودفاع مقدس سبب شده تا فضاهای معنوی مانند مساجد درادبیات داستانی انقلاب نمودی خاص پیدا کند چنانکه بسیاری ازنویسندگان دینی به شیوه های مختلف به این مساله پرداخته اند.

 

وی افزود:برخی از نویسندگان با اعتقادی راسخ تصویرهای از فضاهای معنوی را به شیوه های مختلفی در ادبیات نمود داده اند و در این کار موفق شده اند از طرفی دیگر برخی از نویسندگان با داعیه روشنفکری از پرداختن به چنین فضاهایی دوری کرده اند و اگر هم پرداختی از فضاهای معنوی در آثار آنها صورت گرفته به دلیل عدم اعتقاد قلبی چندان موفق نبوده است.

 

وی به ادبیات دفاع مقدس اشاره کرد و افزود:همین که امام خمینی (ره) فرمودند: «مساجد سنگر هستند» این جمله تاثیر بسیاری روی نویسندگان دینی ما گذاشت و مسجد به عنوان جایگاهی که نقش مهمی در کمک رسانی به جبهه و اعزام جوانان با ایمان به جبهه ها داشت در ادبیات نمود پیدا کرد. البته این حضور به صورت مستقیم نیست و نویسندگان با شیوه های هنری به آن پرداخته اند. اگرچه نویسندگان دینی ما در آن دوره ها تازه کار بوده اند اما نمود فضاهای معنوی به خوبی در آثار آنها جلوه گر است.

 

این نویسنده اضافه کرد:گوشه ای از سنگر، که رزمنده ای در آن نماز می خواند در یک اثر دفاع مقدسی شاید نمودی از تاثیر معنویت مساجد در جبهه های جنگ باشد. حتی کسانی که از مساجد به جبهه ها اعزام می شوند نیز تحت تاثیر همین فضاهاست عکاسی که اعزام می شود و فضاهای معنوی را به تصویر می کشد تربیت یافته مسجد است. از این رو می توان گفت که فضاهایی مانند مسجد نقش برجسته ای در ادبیات داستانی انقلاب و دفاع مقدس داشته است.

 

نویسنده«تالارپذیرایی پایتخت»عنوان کرد: مسجد همیشه در ادبیات نمود داشته اما نویسنده نمی تواند مستقیم به سراغ این سوژه برود بلکه باید تاثیرهای آن در ادبیات نمود داده شود. در ادبیات انقلاب نیز ما شاهد حضور مساجد در آثار داستانی هستیم چنانکه راهپیمایی های بسیاری از مساجد شروع می شود و حرکت های انقلابی بسیاری از این نقطه شروع می شود و حتی در بعضی از آثار ما شاهد این نکته هستیم که صدای شنیدن اذانی موجب تحول یک شخصیت می شود و شاید اینها هم نمودی از همین حضور باشد.

 

وی در ادامه خاطرنشان کرد: شاید تنها افرادی که با انقلاب زاویه دارند وجود فضاهای معنوی چون مساجد را در ادبیات داستانی انکار کنند اما این فضاها در ادبیات نقشی بارز دارند و در بسیاری از موارد که نویسندگان انقلاب به آن پرداخته اند به گونه ای که مخاطب و خواننده با آن هم ذات پنداری می کنند.

 

وی یادآور شد: البته از آنجایی که ما در جامعه ای زندگی می کنیم که نقش مساجد در آن پررنگ است شاید کمتر متوجه تاثیر این فضاهای معنوی در آثار داستانی خودمان باشیم اما اگر آثار داستانی انقلاب و دفاع مقدس ما ترجمه شود مخاطب زبانها دیگر بیشتر بتوانند با آنها ارتباط برقرار کند در حال حاضر ما مثل ماهی هستیم که در آب زندگی می کند و شاید قدر آب را نمی دانیم و وجود این فضاها برای ما تکراری شده و متوجه آن نمی شویم اما برای مخاطبی که چنین فضایی را درک نکرده وجود چنین فضایی در یک اثر داستانی می تواند بسیار تکان دهنده باشد.

 

وی در پایان اظهارکرد: که اگر چه برخی متعصب ها فعالیت ها را در مساجد محدود می بینند اما باید نگاه ما به مساجد و کارکردهای آن گسترده ترباشد مسجد می تواند نمایشگاهی از آثار عکاسان معنوی گرا باشد یا حتی فروشگاهی برای فروش صنایعی که می تواند به زندگی برخی از افراد کمک کند کارکردهای اجتماعی و فرهنگی مسجد نباید محدود شود و با این نگاه است که ما در آثار داستانی خود نیز می توانیم ظرفیت های این پایگاه معنوی را بیشتر به نمایش بگذاریم.

پایان پیام/
 

کد خبر 298869

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha