مفهوم کل در اندیشه هگل وجود به آگاهی است

خبرگزاری شبستان: یک پژوهشگر حوزه فلسفه با اشاره به مفاهیم فلسفی در آراء هگل گفت:‌ مفهوم کل در اندیشه این فیلسوف وجود به آگاهی است.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، نشست رونمایی از کتاب «هگل»،‌ نوشته علی‌اصغر مصلح،‌ شنبه، ‌20 مهرماه با عنوان "هگل و فلسفه معاصر ایران"‌ با حضور رضا داوری اردکانی، ‌رییس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، سید محمدرضا بهشتی، سید حمید طالب‌زاده و نویسنده کتاب در تالار کمال دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد.

بر پایه این گزارش، سید حمید طالب‌زاده، در این نشست، طی سخنانی با عنوان «هگل و اصل امتناع تناقض» گفت: اصل امتناع تناقض به بنیاد وجود و آگاهی و بنیاد مابعدالطبیعه، در واقع از اصلی‌ترین مباحث اندیشه است.

وی ادامه داد: اهمیت این بحث به‌اندازه‌ای است که بوعلی‌سینا در الهیات شفا به آن اشاره کرده است، همچنین حکما نیز این محور را به ‌عنوان اصلی در اندیشه بشر قلمداد کرده‌اند چراکه این بحث می‌گوید واسطه‌ای میان سلب و ایجاب نیست و اصلا امتناع نقضین جامع وجود و آگاهی است. 

طالب‌زاده تصریح کرد: در بحث وجود بیان می‌شود که وجود از آن حیث که موجود است با عدم خود جمع نمی‌شود اما از آن جایی که عدم غیر موجود است بحث از این می‌شود که موجود غیر خودش را طرد می‌کند بنابراین از این رهگذر بحث اجتماع نقضین به به بحث «حد» منتهی می‌شود.

این محقق افزود: در فلسفه افلاطون و ارسطو اگر از کل سخن به میان آمده است مقصود کل موخر و ای بسا کل اعتباری است بنابراین در فلسفه‌ای که کل موخر از اجزا و کثرات محسوب می‌شود بحث اصل امتناع تقیضین با حمل شایع تدارک می‌یابد اما اگر در فلسفه‌ای کل مقدم باشد حمل شایع در این فلسفه کامل نیست چراکه اصل امتناع نقیضین مساله این فلسفه می‌شود. 

وی در پایان خاطر نشان کرد: ملاصدرا می‌گوید بسیط الحقیقة کل الاشیاء که حکایت از این دارد که بسیط‌الحقیقه در فلسفه ملاصدرا کل است در حالی که در فلسفه مشا و اشراق بسیط‌الحقیقه نداریم، اما همین بحث در مورد هگل که ما در مورد او با فیلسوفی مواجهیم که کل را مقدم بر کثرت می‌داند و ممفهوم کل در اندیشه هگل وجود به آگاهی است و اصل نقیضین در هگل واسطه انکشاف کل است. 

پایان پیام/

کد خبر 302221

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha