به گزارش خبرگزاری شبستان، سید علی موسوی گرمارودی در مراسم عصر حافظ که در حوزه هنری برگزار شد در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه پیشنهاد خوانش آلبوم لسان الغیب سال 75به وی شده بود، گفت: خوانش من برای این آلبوم به توصیه مهندس عامری 7 ماه به طول انجامید و بعد از آن استاد خرمشاهی مقاله ای را در روزنامه به چاپ رساند و در آن خاطر نشان کرد " خدا را گواهی می دهم که بعد از شنیدن این آلبوم چند مورد قرائت خود را در خواندن دیوان حافظ تصحیح کردم."
وی ادامه داد: برای رفع اختلاف در قرائت اشعار حافظ و درک و دریافت حاق معانی در زبان حافظ علاوه بر استاد خرمشاهی از استاد شفیع کدکنی و مهندس عامری نیز کمک گرفتم. غزل های حافظ هزار نکته باریک تر از مو دارد و کمک از کارشناسان برای خواندن آنها ضروری و لازم بود.
موسوی گرمارودی با بیان اینکه 500 غزل حافظ را در آلبوم لسان الغیب خوانده است ، اضافه کرد: اولین دغدغه ای که از آغاز برای خوانش این آلبوم داشتم این بود که از کدام نسخه حافظ استفاده نمایم. خود معتقد بودم از نسخه هوشنگ ابتهاج استفاده نمایم اما در نهایت از دیوان علامه قزوینی و قاسم غنی بهره بردم.
این شاعر پیشکسوت کشورمان افزود: دغدغه دیگر من در خوانش این اثر طرز بیان کلماتی بود که حافظ با دقت کامل سروده بود. اینکه اشعار نزدیک به قرائت حافظ حوانده شود و یا با تغییراتی که در طول این 600 سال به وجود آمده است، خوانده شود. نظراستاد کدکنی در این رابطه این بود که نباید زیر بار تلفظ کلمات در حال حاضر رفت و باید حتی المقدور با تلفظ های قرن هشتم خوانده شود.
گرمارودی در این رابطه افزود: استاد خرمشاهی در رابطه با تلفظ کلمات معتقد بود بایستی لحن کلام تغییر یابد تا اگر تلفظ کلمات در سالهای بعد تغییر یابد، آیندگان بدانند در این سالها مردم اشعار حافظ را چگونه می خواندند. پیشنهاد من حد وسط توصیه این دو استاد بود که اصل بر این باشد تا کلمات با تلفظ صحیح ادبی آنها خوانده شود و فقط چند دسته از کلمات که تلفظ آنها با صورت ادبی فرق فاحش دارد و برخی از آنها هم در دیوان حافظ به کار رفته اند را استثنا نمائیم.
این شاعر خطر نشان کرد: شیرین کاری های غزل سرایی حافظ در پیدا و پنهان،رعایت روایی و روانی در موسیقی کلمات، هنرمندی های بسیار و شیوه یگانه در تصنیف پردازی های وی در طول این 600 سال در ذهن و زبان مردم ما آن چنان جا خوش کرده است که می توان به جرات گفت رواج و یا محدود بودن بسیاری از کلماتی که ما امروز به کار می بریم به طرز کابردی که حافظ در کلمات داشته است ارتباط دارد.
پایان پیام/
نظر شما