تحول در ساختار و کردار سیاست خارجی/ تبیین اعتدال در سیاست داخلی

خبرگزاری شبستان: دولت حسن روحانی از 12 مرداد با تنفیذ مقام معظم رهبری کار خود را رسما آغاز کرد و در 80 روز گذشته توانست گام های بلندی در عرصه سیاسی بردارد.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری شبستان، 24 خرداد 1392 انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی ایران با حضور 70 درصدی مردم برگزار شد و 25 خرداد وزارت کشور اعلام کرد که دکتر حسن روحانی شیخ اعتدال پیروز رقابت ها شده است.

 

روحانی گزینه ای بود که مردم ایران با وجود 5 نفر دیگر او را با 1/50 درصد آرا برگزیدند زیرا وعده های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی او توانسته بود دل مردم را ببرد. روحانی نام دولتش را تدبیر و امید گذاشت و روش اعتدال را برای آن برگزید. در 12 مرداد حکم ریاست جمهوری دکتر روحانی مورد تنفیذ آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری رسما رئیس دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران شد. 13 مرداد روحانی مورد تحلیف نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. تحلیفی بی نظیر و با حضور سران اکثر کشورهای جهان و در عصر همان روز با تحویل کلید پاستو او کارش را آغاز کرد.

 

تعریف اعتدال سیاسی و واکنش اصولگرایان و اصلاح طلبان

اولین اقدام سیاسی روحانی تاکید بر روش اعتدال بود که این امر واکنش اصولگرایان مبنی بر تعریف این واژه به صورت دقیق شد و تاکید آنان براین موضوع که اعتدال دچار سرنوشت اصلاحات نشود. از آن سو نیز اصلاح طلبان که پیش از این اعتدال را تعریف جدیدی از اصلاح طلبی می دانستند در واکنش هایی خواستار تعیین مرز اعتدال با تعاریف دیگر سیاسی شدند.

 

انتصابات قابل پیش بینی و غیر قابل پیش بینی

اولین اقدام سیاسی رئیس جمهور جدید انتخاب اسحاق جهانگیری به عنوان معاون اول خود بود. این انتخاب پیش از این نیز مورد حدس رسانه ها قرار گرفته بود. پس از جهانگیری نوبت به نهاوندیان رسید که در تمام مراحل روحانی را از پیش از انتخابات تا پس از آن یاری کرده بود. نهاوندیان رئیس دفتر و رئیس نهاد ریاست جمهوری شد. انتصابات ادامه یافت و نوبخت مشاور روحانی در زمان انتخابات توانست سخنگوی رئیس جمهور، معاون نظارت راهبردی و برنامه ریزی شود و در انتصابی غیرقابل پیش بینی الهام امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهور شد. از دیگر انتصابات تاثیرگذار و غافلگیرانه نصب علی اکبر صالحی به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی بود. همچنین وی در دیگر انتصابات تاثیرگذار خود دریادار علی شمخانی را به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و معصومه ابتکار را نیز به عنوان رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست و معاون رئیس جمهور برگزید.

 

دریافت رای اعتماد منطقی از مجلس

از 21 مرداد تا 24 مرداد وزرای پیشنهادی روحانی به مجلس برای رای اعتماد رفتند. روحانی در اول جلسه رای اعتماد در خصوص تعامل دولت و مجلس صحبت کرد و در روز آخر هم وزرا را معرفی کرد و از نمایندگان خواست با او همکاری کنند که در نهایت بعد از 4 روز بررسی نمایندگان، سه وزیر رای اعتماد نگرفتند.

 

علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد و امور دارایی، حمید چیت چیان وزیر نیرو، حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سید حسن قاضی زاده وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، سید محمود علوی وزیر اطلاعات، محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری، محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت،  علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی شدند و 27 مرداد اولین جلسه هیات دولت را تشکیل دادند.

 

روحانی نیز محمد علی نجفی که نتوانسته از سوی نمایندگان مجلس برای وزارت آموزش و پرورش رای اعتماد بگیرد را به عنوان رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری منصوب کرد و جعفر توفیقی و امیر صالحی و فانی را نیز به عنوان سرپرست های وزراتخانه های علوم و ورزش و آموزش و پرورش گمارد.

 

انتقال پرونده هسته ای به وزارت امور خارجه

از دیگر اقدامات سیاسی و تحول در ساختار در دولت روحانی را می توان انتقال پرونده هسته ای ایران به وزارت امور خارجه خواند.

زمزمه چنین خبری از اواخر دولت دهم مطرح شده بود و در دولت روحانی این گمانه زنی به تحقق پیوست و مسئول رسیدگی به پرونده هسته ای ایران محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان شد. وی همچنین وظیفه ریاست گروه مذاکره کننده با گروه 1+5 را برعهده گرفت.

 

اولین گفتگو با دولت آمریکا پس از 4 دهه

دکتر حسن روحانی در 31 شهریور راهی نیویورک شد تا طبق روال گذشته جمهوری اسلامی ایران در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کند. همزمان با سفر وی گمانه زنی ها مبنی بر احتمال دیدار او با اوباما قوت گرفت.

 

در این سفر اما محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با وزرای امور خارجه گروه 1+5 دیدار و گفتگو کرد که در حاشیه این گفتگوها ظریف در دیداری اختصاصی و 30 دقیقه ای با جان کری وزیر امور خارجه دولت آمریکا به گفتگو نشست.

 

در آخرین روز حضور روحانی در نیویورک و چند ساعت قبل از پرواز وی به سمت تهران، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با روحانی تماس تلفنی حاصل کرد و در نیم ساعت این دو نفر بر سر مسائل هسته ای ایران گفتگو کردند.

 

به هر حال تاکنون 80 روز از آغاز به کار دولت یازدهم گذشته و به نظر می رسد تحولات عظیم سیاسی در این مدت کوتاه توسط رئیس جمهور و همراهانش صورت پذیرفته و بر همین اساس انتظار می رود در 4 سال پیش رو دولت یازدهم گام های بلند تری چه در عرصه سیاست خارجی و چه در عرصه سیاست داخلی بردارد.

پایان پیام/

کد خبر 304070

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha