خبرگزاری شبستان - خراسان رضوی: کتابخانه از دیر باز مکانی برای جمع آوری منابع مکتوب در عرصه مذهبی، هنری، علمی و فرهنگی بصورت مکتوب بوده است.
با توجه به اینکه در دین مبین اسلام بر دانش افزایی تاکید شده است و مسجد نیز به عنوان پایگاه معنویت مطرح است بنابراین کتابخانه در کنار مسجد می تواند هم نسبت به تربیت معنوی افراد کمک کند و هم نسبت به دانش افزایی مورد تاکید دین مبین اسلام یاری رساند.
کتابخانه سازی درجوارمساجد در دوران سامانیان در ایران به اوج خود رسید
بر اساس مستندات تاریخی موجود نخستین کتابخانه ای که در مسجد فعال بوده است به قرن دوم هجری باز می گردد کتابخانه سازی درجوارمساجد درقرن نهم و در دوران سامانیان در ایران به اوج خود رسید که در همین دوران کتابخانه هایی در شهر های بخارا، ری، مشهد،قم، یزد و تبریز کتابخانه ها در جوار مساجد ساخته شد.
پس از یک دوره زمانی که کتابخانه ها و اسناد مکتوب با حمله مغولان به ایران از بین رفتند فعالیت کتابخانه های مساجد در دوره صفویان جانی تازه گرفت و امروز پس از پیروز شکوهمند انقلاب اسلامی و گرایش اقبال عمومی مردم به فعالیت در دل مسجد موجب رونق فعالیت کتابخانه های مساجد در سراسر کشور شد.
یکی از اقدامات صورت گرفته در حوزه فرهنگ شکل گیری کانون های مساجد و به دنبال کانون های مساجد فعالیت کتابخانه های کانون های مساجد گامی در جهت اغنای فعالیت های مذهبی و فرهنگی است.
هزارو 200 باب کتابخانه در کانون های مساجد خراسان رضوی فعال است
در حال حاضر در خراسان رضوی بیش از هزار و 200 باب کتابخانه در کانون های مساجد خراسان رضوی فعال است که در این کتابخانه ها 250 هزار و 800نفر عضو این کتابخانه ها هستند که می توانند از امکانات این کتابخانه بهره گیرند.
از ابتدای سال جاری یک میلیون و 633 هزار و 800 جلد کتاب در این کتابخانه ها موجود است و همچنین بیش 50 نرم افزار مهر مسجد در بین کتابخانه های فعال این استان توزیع شده است که از این پس به منظور دسترسی آسان به این نرم افزار کابران می توانند قابل دانلود و نصب است.
توزیع بیش از 7 هزار جلد کتاب در کانون های مساجد خراسان رضوی
درهمین رابطه محمد حسین عبداللهی،مسئول دبیر خانه نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد از توزیع 7 هزار و 500جلد کتاب در بین کتابخانه های کانون های مساجد خراسان رضوی توزیع می شود.
وی با تاکید بر اینکه همزمان با هفته کتاب ازخیرین کتابخانه ساز مساجد خراسان رضوی تقدیر می شود، گفت: همزمان با هفته کتاب 116مجوز کتابخانه به کتابخانه های کانون های مساجد خراسان رضوی اهدا می شود.
عبداللهی برگزاری دوره های آموزشی ویژه کتابداران کتابخانه های کانون های مساجد و بازدید از کتابخانه های مساجد را از جمله برنامه های این هفته اعلام کرد و گفت:تقدیر از کتابداران برتر استان نیز در دستور کار برنامه های اجرایی هفته کتاب در خراسان رضوی است.
وی افزود: همچنین همزمان با هفته کتاب عضوگیری در کتابخانه های کانون های مساجد خراسان رضوی رایگان صورت می گیرد.
عدم پویایی کتابداران موجب خاموشی برخی کتابخانه های مساجد شده است
همچنین سیما نیک مهر، کتابدار کانون فرهنگی هنری فاطمه الزهرا(س) مشهدبه خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: خاموشی برخی کتابخانه ها مساجد به دلیل عدم پویایی کتابداران کتابخانه ها مساجد است.
وی با بیان اینکه 6هزارجلد کتاب در کتابخانه کانون فاطمه الزهرا(س) موجود است، افزود: دو سوم کتاب های موجود در این کتابخانه از محل کتاب های اهدایی مردمی بوده است.
نیک مهرادامه داد:یکی از راه های جذب مخاطب به کتابخانه و کتابخوانی شناسایی مراجع مورد نیاز مخاطبان کتابخانه ها و برگزاری مسابقات کتابخوانی به صورت عمومی است.
وی تصریح کرد:خوشبختانه استقبال مردم به ویژه بانوان ازکتابخانه کانون فرهنگی هنری فاطمه الزهرا(س) نسبت به کتابخانه های عمومی در محدوده این کانون خوب است.
وجود 10 هزارجلد کتاب در کتابخانه کانون فرهنگی هنری صالحین مشهد
درهمین راستا مرضیه درجزی پور، کتابدار کانون فرهنگی هنری صالحین مشهد به خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد اظهار داشت: در این کتابخانه 10 هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف دینی، علمی، فلسفه، روانشناسی موجود است.
وی با بیان اینکه میزان مراجعه مخاطبان به این کتابخانه فصلی است، افزود: بیشترین مراجعه کگنندگان به کتابخانه در فصل تابستان است.
درجزی پور یکی از علل مراجعه کم افراد به کتابخانه ها دسترسی سهل افراد به انواع منابع از طریق فضای مجازی معرفی کرد و افزود:در حال حاضر بیشتر افراد مطالعه خود را به صورت مجازی انجام می دهند.
وی با انتقاد بر اینکه متاسفانه حضور کتابدار در کتابخانه های مساجد کمرنگ شده است، اذعان داشت: همین مسئله موجب شده تا میزان مراجعه افراد به کتابخانه ها کمتر شده است.
پایان پیام/
نظر شما