ایران در هیچ زمانی فراتر از قوانین بین المللی تعهدی نمی دهد

خبرگزاری شبستان: یک پژوهشگر در حقوق بین الملل با تمجید از عملکرد گروه مذاکره کننده ایران در ژنو گفت: ایران در هیچ زمانی فراتر از قوانین بین المللی تعهدی نمی دهد.

توافق ایران و کشورهای 1+5 پس از سال ها بحث و گفتگو بالاخره در سومین روز از آخرین ماه فصل زیبای پاییز حاصل شد که البته این توافق آغاز مسیری طولانی است که باید در آن گام به گام با منطق و تفکر حرکت کرد. توافقی که در آن ایران غنی سازی پنج درصدی را برای نشان دادن حسن نیت خود به این گروه متعهد شده و گروه 1+5 به کاهش برخی از تحریم ها نسبت به ایران رضایت داده اند. حجت الاسلام عباس علی براتی، محقق حوزه و پژوهشگر در حقوق بین الملل در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص این توافق به سوالات چنین پاسخ گفت:

 

ایران در هیچ زمانی فراتر از قوانین بین المللی تعهدی نمی دهد
ارزیابی خود را نسبت به توافق ایران با 1+5 بفرمایید؟
در تعریف ابتدایی از این موضوع باید یگویم که مذاکره برای رسیدن به اتفاق نظر بین طرفین است که در نهایت به قراردادی ختم می شود که طرفین مذاکره در آن به دنبال حفظ منافع خود باشند. ایران با توجه به روند رفتارهای غرب در طول این سال ها حق دارد که بگوید ما گام به گام از شما تضمین می گیریم. ایران هم تضمین هایی به آنها می دهد ولی ما فراتر از قانون بین المللی تضمینی نمی دهیم. غربی ها در موارد فراوانی به حقوق ما تعدی کرده و در حق ملت ایران ظلم کرده اند. و این در حالی است که ملت ها هم مثل افراد هستند و باید حقوق آنها به صورت مساوی رعایت شود. این موضوع از بندهای اعلامیه حقوق بشر نیز هست. حقی که مثلا ملت آمریکا دارند، ملت ایران هم دارند و باید حقوقشان رعایت شود و در این توافق نامه ها نیز طرفین به دنبال تامین حقوق و منافع ملت و کشور خویش هستند.


در متن این توافقنامه از فرصتی شش ماهه صحبت به میان آمده، رفتار طرف مقابل در این مدت از سوی ایران چگونه ارزیابی می شود؟ در مورد فرصت شش ماهه لحاظ شده در متن توافق نامه ژنو باید دید که این کشورها در قبال حقوق ملت و کشور ایران چه عملکردی دارند تا ما هم گام به گام همراه با این تحولات رفتار کنیم. ایران مستقل عمل می کند و هیچ تعهدی خارج از قوانین بین المللی به این گروه نمی دهد. چرا که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست و به صورت داوطلبانه وارد معاهداتی همچون "ان پی تی" (پیمان نامه منع گسترش سلاح های هسته ای) شده که البته در صورت عدم پایبندی 1+5 به تعهداتش همانگونه که داوطلبانه وارد شده، می تواند از این معاهدات کناره گیری کند.


ما مسلمانیم و از نظر اسلام کاربرد سلاحی که کنترلی بر کشتار آن نیست، ممنوع است
تنها دستآویز غرب برای زدن ساز مخالف با ایران سلاح هسته ایست، نگاه جمهوری اسلامی ایران در این موضوع چیست؟
ما مسلمان هستیم و از منظر اسلام کاربرد سلاح های کشتار جمعی که قابل کنترل نیست، ممنوع شده است. از منظر اسلام در جنگ ها باید از اسلحه ای استفاده کرد که دشمن را از بین ببرد نه هر کسی که در اطراف و یا نقاط دوردست تر از دشمن قرار گرفته است. به کار گیری محدود سلاح و محدود کردن اسلحه از طرف اسلام و جمهوری اسلامی ایران کاملا پذیرفته شده و ما بنا بر اعتقاد دینی مان این باور را داریم که در زمان جنگ باید سلاحی به کار گرفت که کنترل شده باشد. مسئله ای که امروز در حقوق بشر دوستانه نسبت به کاربرد سلاح های کشتار جمعی مدنظر است، قرن هاست که مورد تاکید دین مبین اسلام است.


گروه مذاکره کننده با حمایت ملت و مسئولان از حقوق امت دفاع کردند

در این مقطح حساس چه انتظاری از افکار عمومی و مسئولان کشور دارید؟
باید همانگونه که رهبری هم تاکید کردند، ملت گروه مذاکره کننده را حمایت کنند چرا که دکتر ظریف و هیئت همراه همگی در یک سنگر برای دفاع از حقوق امت تلاش کردند. این گروه به دنیا نشان دادند که ایران به دنبال شورش نبوده و اهل منطق می باشد. همیشه جنگ با سلاح دنبال نمی شود، گاهی هم در جنگ می توان از دیپلماسی استفاده کرد و به نتیجه رسید. ولی در مجموع وظیفه ما حمایت از گروه مذاکره کننده در ژنو می باشد و امروز که این توافق حاصل شده باید با وحدت کمر به آبادانی و پیشرفت علمی و اقتصادی و سیاسی کشور ببندیم.


پایان پیام/
 

کد خبر 316539

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha