به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیتالله جعفر سبحانی امروز (21 آذر) در همایش ملی فلسفه اصول فقه که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد گفت: موضوع ما در خصوص فلسفه اصول فقه است و فلسفه به صورت مجرد است و گاهی به صورت مضاف.
وی تصریح کرد: اگر به صورت مجرد است همان فن اعلا است و اگر به موضوع دیگری مثل فلسفه فقه، فلسفه تاریخ و... گره خورد، ما دیگر خود را درگیر تعریف فلسفه نمیکنیم.
این مرجع تقلید ابراز داشت: هر علمی را میشود از دو زاویه نگاه کرد، اگر از درون نگاه شود خود علم بوده و اگر از برون نگاه شود فلسفه آن علم است.
آیتالله سبحانی تصریح کرد: اگر اصول فقه را از دورن مطالعه کنیم به موضوعات مفاهیم، عام و خاص و... رسیده و مطرح میشود و اگر از برون نگاه کنیم باید هشت موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
وی دانستن غرض از علم، مبانی اصول فقه علم، تاریخ علم، روش های مختلف در تدوین، شناخت موضوع علم اصول، شناخت ماهیت علم، تعریف جامع علم اصول فقه و مراحل تکامل این علم از روز اول تا امروز از جمله هشت موارد عنوان کرد.
این مرجع تقلید با اشاره به موضوع انگیزه علم گفت: علما احساس کردند که اگر میخواهند در خصوص موضوعی فتوا دهند مبنا میخواهد و بدون این مبنا نمیتوانستند فتوا دهند و مبانی این موضوعات فلسفه اصول فقه خواهد بود.
آیتالله سبحانی گفت: مبنای اصول فقه، عقل نظری است و خود اصول فقه هم مبنای خود فقه است، بسیاری از مباحثی که دراصول فقه مطرح است از مبنای عقلایی استفاده میکنیم و قرآن مجید هم یکی از مبانی اصول فقه است.
وی با اشاره به تاسیس اصول فقه گفت: اهل سنت میگویند که جناب شافعی آن را نوشته و تاسیس کرده است در صورتی که با بررسی کتاب ایشان متوجه میشویم که این کتاب علی رقم خوبیهایی که دارد اما ناقص است.
آیتالله سبحانی افزود: ما معتقدیم که موسس اصول فقه ائمه اطهار(ع) هستند و امام باقر(ع) و امام صادق(ع) عنوان کرده اند و قبل از به دنیا آمدن جناب شافعی توسط ائمه معصومین مطرح شده است.
این مرجع تقلید با اشاره به موضوع اصول فقه گفت: اگر قرار باشد از درون به فقه نگاه کنیم و بخواهیم موضوعی مطرح کنیم، «الحجه فی الفقه» است، زیرا در قرن دوم به دنبال حجت بودند و میدانستند که اسلام دین کاملی است.
وی در پایان تاکید کرد: باید ماهیت علم را شناخت و متناسب آن برهان اقامه کرد و باید در تحول علم تلاش کرد تا پالایش شود و مسائل اصولی آمده و تکوینی بروند.
پایان پیام/
نظر شما