به گزارش خبرنگار تجسمی خبرگزاری شبستان، نشست خبری ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر با حضور عباس میرهاشمی دبیر جشنواره، مسعود زندهروح کرمانی دبیر هنری و سیاهکارزاده دبیر اجرایی جشنواره تجسمی فجر صبح امروز 25 آذر در موزه هنرهای معاصر برگزار شد.
در ابتدای این نشست، عباس میرهاشمی، دبیر ششمین جشنوره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر با اشاره به روند اجرایی این دوره از جشنواره تجسمی فجر گفت: این جشنواره بعد از اختتامیه پنجمین دوره کار خود را با حکمی که برای من صادر شد، آغاز کرد و قبل از پایان سال 91 ما هماهنگیهایی را آغاز کردیم و جلساتی را با معاونت هنری و اداره کل تجسمی برگزار کردیم و در سال جدید جلسات شورای سیاستگذاری جشنواره انجام شد. زمان مناسبی برای جشنواره برخوردار بودیم و از اساتید کلیه رشتهها دعوت کردیم در دبیرخانه حاضر شوند و به مسایل حوزه کلان تجسمی پرداخته شد و از نتایج جلسات کلید جشنواره به دست آمد.
اضافه شدن تصویر سازی به بخش بین الملل
وی افزود: ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر در سه بخش ملی، بینالمللی و بخش مکمل از 14 بهمن تا 7 اسفند برگزار می شود در بخش بین المللی رشتههای عکاسی، کاریکاتور و پوستر و تصویرسازی و در بخش ملی سفال، نقاشی، سرامیک هنری، کاشی، نگارگری و تصویرسازی و در بخش مکمل نیز مستندهای تجسمی و مقالات علمی حضور دارند.
دبیر ششمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر همچنین گفت: تا امروز 2 هزار و 690 نفر در داخل و خارج از کشور در این جشنواره ثبتنام کردند که 4 هزار و 883 اثر به سایت جشنواره رسیده است، همچنین 82 هنرمند از 46کشور در این دوره حضور دارند، تاکنون کشورهای ترکیه، چین، فرانسه، اسلوونی، آمریکا، روسیه و اسپانیا شرکت دارند، همچنین یکهزار و 579 نفر برای اولین بار در این دوره از جشنواره شرکت کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: داوران داخلی این دوره از جشنواره کاملا مشخص شدهاند اما برای داوران بینالمللی در حال هماهنگی نهایی هستیم.
میرهاشمی همچنین یادآور شد: وقفهای در روند جشنواره پیش آمد که منجر به گلایه همکاران شد که با جشنواره همکاری میکردند، برای آنها نگرانی پیش آمده بود اما با برطرفشدن موضوعات و با برگرداندن آن چیزی که باید جبران شود مباحث در شورای مدیران مطرح شد و منجر شد که ما ادامه کار بدهیم و وقفه پیشآمده را جبران کنیم، قرار بود جشنواره 29 آذر مهلت دریافت آثارش به پایان برسد که با توجه به وقفه به وجود آمده مهلت ارسال آثار تا هفتم دی تمدید شد.
در ادامه این نشست، مسعود زندهروح کرمانی، دبیر هنری ششمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر گفت: تغییراتی در رشتههای جشنواره صورت گرفته که در کاریکاتور دو رشته، در نگارگری دو گرایش، در خوشنویسی سه گرایش لحاظ شده است.
افزایش 30 درصدی هنرمندان خارجی حاضر در جشنواره تجسمی فجر
وی افزود: بر اساس پیشبینیهایی که شده بود امسال زمان بیشتری داشتیم که با هنرمندان دیگر کشورها ارتباط داشته باشیم و اطلاعرسانی کنیم، امسال جشنواره هنرهای تجسمی فجر 30 درصد افزایش شرکتکننده خارجی دارد که با رایزنیهایی که با هنرمندان خارجی انجام شده است و 2500 ایمیلی که به دست ما رسیده در 12 روز آینده تعدد شرکتکنندگان جشنواره افزایش پیدا میکند.
وی یادآور شد: تغییر زمان فراخوان جشنواره منجر به تغییر زمان و اضافهشدن زمان میشود، مجسمه و خوشنویسی تا 17 دی انجام میشود، از 21 تا 24 دی مرحله انتخاب آثار رشتههای بینالمللی عکاسی، تصویرسازی، پوستر و کاریکاتور است و از 28 تا 2 بهمن مرحله دوم انتخاب پنج رشته ملی صورت میگیرد و در نهایت از اول بهمن اسامی نهایی پذیرفتهشدگان نمایشگاه اعلام میشود.
زندهروح کرمانی همچنین گفت: در بخش بینالملل پیشبینی کردیم در این دوره داور خارجی داریم ورکشاپها و کارگاههای آموزشی نشستهای تخصصی برگزار کنیم. همزمان با این نشستها مباحثی را در رشتههای خوشنویسی، سفال و سرامیک هنری خواهیم داشت و در مورد زیرشاخههای آنها صحبت خواهد شد.
وی درباره سفارش پوستر جشنواره هنرهای تجسمی فجر به اساتید صاحب نام گفت: هر سال پوستر اصلی جشنواره را به یکی از اساتید بزرگ سفارش میدهیم. در دوره اول مصطفی گودرزی، در دوره دوم قباد شیوا، در دوره سوم ابراهیم حقیقی و در دوره چهارم وزیریان و در دوره پنجم مسعود نجابتی و در دوره ششم نیز مصطفی عبداللهی پوسترهای جشنواره را طراحی کردهاند.
افزایش 60 درصدی بودجه جشنواره تجسمی نسبت به سال گذشته
در ادامه، سیاهکارزاده، دبیر اجرایی جشنواره نیز با اشاره به افزایش بودجه هنرهای تجسمی فجر نسبت به سالهای گذشته گفت: این جشنواره نسبت به سال گذشته 60 درصد افزایش بودجه پیدا کرده و جوایز هر بخش نیز افزوده شده، به دلیل افزایش گرایشها در رشتههای مختلف بودجهها نیز افزایش پیدا کردند.
وی افزود: جشنواره در بخش مسابقه در موزه هنرهای معاصر، موسسه فرهنگی هنری صبا و مجموعه نیاوران برگزار میشود و در استانها نیز بخش استانی برگزار خواهد شد. تاکنون 24 استان اعلام آمادگی کردهاند که از 14 تا 22 بهمن منتخب آثار بخش بینالملل برای نمایش به استانها میرود.
سیاهکارزاده خاطرنشان کرد: در کشورهایی صربستان، روسیه، هند، تونس و ترکیه که رایزن فرهنگی داریم رایزنی شده است که نمایشگاهی از آثار همزمان با برگزاری ششمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر برگزار شود .
جشنواره تجسمی فجر نافی بینال های هنری نیست
در ادامه این نشست، عباس میرهاشمی، درباره صحبتهای معاون امور هنری مبنی بر تعطیلی جشنوارههای تجسمی و برگزاری بینالهای هنری گفت: جایگاه جشنواره هنرهای تجسمی نسبت به جشنوارهها و بینالهای دیگر مشخص است، اینها هر کدام جایگاه خود را دارند و نافی یکدیگر نیستند، جشنواره فجر در شاخههای مختلف هنری کار میکند میتواند یک زبان بینا رشتهای باشد و طبیعتا میتواند زبان بینارشتهای را بین هنرمندان جاری کند.
وی افزود: این جشنواره دستاوردهای بسیاری دارد که یکی از آنها تلاش برای بالابردن سلیقه جامعه است. ما یکی از ضعفهایی که در دورههای گذشته جشنواره به آن برخوردیم این بود که در مراکز آکادمیک فقط تکنیکها آموزش داده میشوند و ما خلأ موضوع داریم. از طرفی این جشنواره در موضوعاتی مثل بانک اطلاعاتی و تعامل با هنرمندان موثر عمل کرده در صورتی که بینالها فقط با یک رشته خود در ارتباط هستند اما جشنواره فجر با همه هنرمندان در ارتباط است، نظر آقای مرادخانی درباره جشنواره فجر را باید از خود ایشان بپرسید و طرح عدم برگزاری جشنواره نیاز به بررسی جدیدی دارد.
میرهاشمی تصریح کرد: برگزارشدن جشنواره فجر و بینالها تعامل جشنواره فجر با رشتههای تخصصی است، بخش کاریکاتور سالهای پیش فعالیت خود را آغاز کرده است اما هنرمندان ایرانی با دنیا تعامل بسیاری دارند و توانستهاند جایگاه شایسته را در دنیا کسب کنند و این را باید قبول کنیم جشنواره فجر باعث این موضوع شده است.
دبیر جشنواره هنرهای تجسمی فجر خاطرنشان کرد: برداشتهای متفاوتی از صحبتهای آقای مرادخانی شد، شاید این به خاطر وقفهای بود که پیش آمد، من صحبتهای زیادی با ایشان کردم که افزایش بودجه به همین موضوع برمیگردد.
نبود فجر به دوسالانه ها آسیب می زند
در ادامه، مسعود زندهروح درباره تعطیلی جشنواره فجر گفت: من میخواهم پاسخی به شماها بدهم، شش سال پیش یک خبرنگاری زنگ زد و ضرورت برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی فجر را پرسید، جشنواره تجسمی فجر بزرگترین همایشی است که همه هنرها در کنار یکدیگر هستند و این کنار هم بودن را باید خیلی جدی گرفت، وقتی نگاه یک عکاس، تصویرگر، نگارگر به یک موضوع باشد قطعا اثرگذاری کار بیشتر خواهد شد، ما باید آسیبشناسی کنیم که دوسالانهها و فجر هر کدام یک نقصانی دارند. فجر روی لبه تیغ است و از دوسالانهها تغذیه میشود. جشنواره فجر خوراک اطلاعاتی برای دوسالانههاست، نبودن فجر میتواند به برگزاری دوسالانهها آسیب بزند.
وی همچنین درباره ترکیب دبیران جشنواره نیز گفت: دبیران جشنواره آنچه که دبیر سوای معروفیت باید قدرت مدیریتکردن یک پروژه را داشته باشد که این افراد که انتخاب شدهاند، دارند. تفاوت جشنواره تجسمی فجر و فیلم فجر این است که بودجه هنرهای تجسمی نصف بودجه فیلم فجر است.
مستندهای تجسمی فجر نمایش داده می شوند
میرهاشمی همچنین درباره تعامل با صدا و سیما برای استفاده از مستندهای تجسمی در تلویزیون نیز گفت: سال گذشته با آقای پورحسین تعاملاتی انجام دادیم که فیلمهای جشنواره تجسمی فجر را برای تلویزیون بخرند وبرای شبکه مستند به نمایش بگذارند که بخشی از آنها پخش شد. مبحث تجسمی یک مبحث جدا است و فیلم تجسمی هم یک مبحث دیگر، خیلی از هنرمندان تجسمی بر اساس علاقه خود فیلم میسازند. تمام تلاش ما این است که در جشنواره تجسمی فجر از بخش فیلم حمایت کنیم، انشاءالله این حمایت در جشنواره آتی بیشتر خواهد شد.
وی همچنین درباره تکثیر فیلمهای جشنواره فجر نیز گفت: در مورد تکثیر این فیلمها اقدامی نشده چون قانونی وجود ندارد، ما قانونی داریم که کتاب جشنواره را منتشر کنیم اما برای فیلم این حق را نداریم چون تهیهکننده کار شخص دیگری است. امسال از تعدادی از منتخبین گذشته برای حمایت دعوت میشود که امکان بهرهوری از اثر آنها باشد که اگر معاونت هنری این حمایت را کند ما جزء تهیهکننده قرار خواهیم گرفت.
نظر شما