به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، کتاب استاد علی هژبری با عنوان «مجموعه مقالات هگمتانه» و همچنین از کتاب باستانشناسی و تاریخ شهر همدان در این همایش یکروزه انجام شد.
با توجه به اینکه دکتر محمدرحیم صراف 14 فصل از تپه هگمتانه را کاوش کردند و زحمات زیادی داشته و به نوعی کاملترین تحقیقات مربوط به وی بوده و در این همایش مورد تقدیر قرار گرفتند.
در این همایش 11 مقاله در دو بخش ارائه میشود که کاوشهای هگمتانه و اشیای کشف شده، تاریخچه وضعیت شهر قدیمی هگمتانه، منابع تاریخی و باستانشناسی که تاکنون در هگمتانه اتفاق افتاده، گزارشهای مختصری از کاوشهای فصل چهارم و دور دوم کاوشها و مروری بر عرصه و حریم تپه هگمتانه مورد بحث قرار میگیرد.
تپه هگمتانه 25 هکتار است که نخستین کار در کاوشگری این تپه تهیه نقشه و نفشه برداری و کار میدانی در این تپه باستانی بوده است.
کتیبه ای به سه زبان در تپه هگمتانه کشف شده است که این کتیبه به سه زبان فارسی باستان و بابلی و ایلامی نوشته شده که آثاری به جامانده از دوره هخامنشیان است و پیدا شدن تعدادی ته ستون در این تپه نشان دهنده وجود هخامنشیان در این تپه است.
تپه امروز هگمتانه براساس نوشتههای تاریخنگاران نخستین پایتخت از نخستین حکومتی بوده است که در ایران انتخاب میشود و این مکان جایی است که مدنیت و فرهنگ ایرانی در لایه لایه آن ریشه دوانده است.
در حاشیه این همایش نمایشگاه کتابی نیز با موضوع هگمتانه برگزار میشود و در رابطه با کاوشهای هگمتانه و اشیای کشف شده، تاریخچه وضعیت شهر قدیمی هگمتانه، منابع تاریخی و باستانشناسی که تاکنون در هگمتانه اتفاق افتاده، مورد بحث قرار میگیرد.
علیرضا ایزدی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در رونمایی از این کتاب، گفت: این کتاب 260 صفحه ای شامل 15 مقاله از پژوهشگران و کاوشگران پس از انقلاب اسلامی در تپه هگمتانه است.
وی با اینکه در این همایش که به مناسبت یکصدمین سالگرد کاوش در تپه هگمتانه برگزار شده است افزود: این کتاب باهمکاری سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و پژوهشگاه میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری با تیراژ 10 هزار جلد چاپ شده و در اختیار دانشجویان و پژوشگران باستان شناسی قرار می گیرد.
وی گفت: این کتاب با همکاری 16 نفر از اساتید دانشگاه ها و پژوهشگران تهیه شده و یعقوب محمدی پور رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا جمع آوری ان را بر عهده داشته است.
ایزدی مهمترین مبحث های ارائه شده در این کتاب را پیدایش کاسه های سفالی سفرنامه و مدارک دوره قاجار، سبک شناسی معماری دوره ماد، بازنگری عرصه و حریم تپه هگمتانه، نگاهی دوباره به واژه هگمتانه، جایگاه نقشه و نقشه برداری در هگمتانه، تپه هگمتانه و اکباتان باستان وجایگاه بافت شهری در محدوده هگمتانه است.
پایان پیام/
نظر شما