تمامی اهداف اقتصادی اسلام با وقف عینیت می‌یابد

خبرگزاری شبستان: وقف تمامی اهداف مطرح در مکتب اقتصادی اسلام را دارد یعنی علاوه بر یاری در پیشرفت جامعه اسلامی سبب کاهش فقر شده و نهادی فراگیر در جامعه را در راستای تقویت اقتصاد جامعه تشکیل می‌دهد.

 حجت الاسلام و المسلمین ناصر جهانیان، پژوهشگر حوزه اقتصاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه سنت حسنه «وقف» در تنظیم امور اقتصادی در سطح جامعه اسلامی اظهار کرد: اساسا وقف دارای ابعاد مختلفی در شریعت اسلامی است که یکی از ابعاد آن به وضعیت اقتصادی مردم بر می گردد. 

وی ادامه داد: وقف در واقع یکی از بزرگترین نهادهای اسلامی به حساب می آید که در کنار نهاد ظرفیت بیت المال و دولت قرار گرفته و درست از همین جهت اقتصاد را در جامعه اسلامی احیا می کند و از سوی دیگر سبب افزایش سرمایه های انسانی، کاهش فقر به صورت نسبی و حذف فقر مطلق می شود. 

حجت الاسلام جهانیان تصریح کرد: وقف را باید به عنوان یکی از نهادهای خیریه در اسلام مسحوب کرد که از جنبه اقتصادی بدنه جامعه اسلامی را تقویت می کند و مردم در آن نقش مستقیم دارند. 

وی با بیان اینکه نهاد وقف در سایر جوامع به شکل دیگر نمود دارد، افزود: وقف در بسیاری از جوامع در قالب های دیگر کارکرد دارد، اما آنچه که اهمیت دارد هدف مشترک در این مساله است، یعنی وقف یا بخشش مال با هدف رشد اقتصادی و کاهش نابرابری ها در جامعه شکل می گیرد. 

عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه به تاثیر سنت حسنه «وقف» بر حیات معنوی افراد اشاره و بیان کرد: وقف به شکل ویژه ای معنویت را در وجود فرد واقف زنده می کند چراکه بعضی کاربری هایی که از هر موقوفه می شود برگشتی به جامعه و حیات معنوی فرد خواهد شد، برای مثال بسیاری از حسینیه ها، مدارس، مساجد، بیمارستان ها و موارد دیگر که از طریق وقف به جامعه عرضه شدند به جز کابری های خاص خودشان سبب ارتقای حیات اخروی افراد می شوند. 

وی در این راستا ادامه داد: وقف تمامی اهداف مطرح مکتب اقتصادی اسلام را دارد یعنی علاوه بر یاری رساندن به پیشرفت جامعه اسلامی سبب کاهش فقر شده و نهادی فراگیر در جامعه را در راستای تقویت اقتصاد جامعه اسلامی تشکیل می دهد.
این پژوهشگر اقتصاد اسلامی تاکید کرد: اینکه فرد ثروتمندی بیاید و از ثورت خود بگذرد و آن در راه جامعه و برای مصرف همگان سرمایه گزاری کند قطعا نه تنها موجب سود دنیوی می شود بلکه در آخرت نیز برای فرد اثربخش است، لذا وقف در نهاد اقتصادی اسلام جایگاه ویژه ای دارد که جا دارد در شرایط و روزگار کنونی در جهت ترویج این سنت حسنه بکوشیم.
حجت الاسلام جهانیان در ادامه به جایگاه وقف و ارتباط آن با شعار حماسه اقتصادی اشاره کرد و افزود: نکته اول در این راستا تبلیغ سنت حسنه وقف است به ویژه اینکه در سال حماسه اقتصادی قرار داریم و این حماسه حکایت از تغییر اساسی در شاکله نظام اقتصادی کشور دارد که در این میان وقف می تواند عامل مهمی در جهت این تحول به حساب آید. 

وی عنوان کرد: وقف به تنهایی حرکتی جهادگونه است و به بیان بهتر صدقه جاریه است که با نیت قرب و نزدیکی به خداوند شکل می گیرد، لذا این حرکت می تواند تامیین کننده حماسه اقتصادی باشد. 

عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: اساسا عدالت منشا سعادت بشری است و یکی از مولفه هایی که سبب موفقیت در نظام های مختلف می شود عدالت است که این وجهه در جامعه اسلامی به شکل ویژه نمود دارد، چراکه اسلام دین جامعی است که علاوه بر ابعاد فردی به ابعاد اجتماعی جامعه از جمله وجهه مسائل اقتصادی توجه داشته و اساسا نظام اقتصادی خاصی را طراحی کرده است که از جمله آنها می توان به «وقف» اشاره داشت.

پایان پیام/
 

 

کد خبر 325600

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha