مهدی سیفی، مدیر گروه ورزش و فرهنگ رادیو ورزش، در مصاحبه با خبرنگار رادیو تلویزیون خبرگزاری شبستان، به تبیین دیدگاه های خویش درباره ورزش فوتبال و نقش برنامه نود برای تحقق عدالت در این ورزش پرداخت.
وی در ابتدای این گفت وگو با اشاره به کارکرد برنامه های ورزشی همچون نود در انتقال پیام به مخاطب گفت: رسانه باید پیام خود را در 99 درصد موارد بصورت غیرمستقیم انتقال دهد. اشاره مستقیم به رفتار یک بازیکن و یا جبهه گرفتن علیه تصمیم یک باشگاه و یا سایر موضع گیری ها، روش رسانه ای موفقی نیست.
مدیر گروه ورزش و فرهنگ رادیو ورزش با اشاره به تناسب جایگاه حاشیه و متن در فوتبال به کارکرد برنامه تلویزیونی نود اشاره کرد و گفت: یکی از خصوصیاتی که فوتبال دارد این است که حواشی، بسیاری اوقات بر متن غلبه می کند که در برنامه هایی همچون نود، این موضوع بسیار دیده می شود. حتی اگر رسانه های مکتوب را هم نگاه کنیم می بینیم بخشی از فوتبال مورد توجه قرار می گیرد که حاشیه این رشته ورزشی است. هر برنامه ورزشی ای که در حوزه فوتبال ساخته شود نیز بخاطر جذابیت حواشی آن، به این سو کشیده می شود.
سیفی به تبیین راهبرد اصلاح این رویکرد برنامه های ورزشی همچون برنامه نود پرداخت و گفت: این برنامه ها در مرحله اول باید یک تعادل منطقی بین متن و حاشیه ایجاد کنند. البته این تعادل به این معنی نیست که حواشی کاملا کنار گذاشته شود. این حواشی درصورتی که مخرب فرهنگ نباشد و یک عادت و رسوم زائد را برای جامعه ایجاد نکند، می تواند بعنوان بخشی از کل فوتبال مطرح شود.
وی افزود: مرحله بعدی این اصلاح رویکرد، این است که رسانه های ورزشی تلاش بیشتری کنند تا فرهنگ استفاده از فوتبال را در جامعه ترویج کنند.
مدیر گروه ورزش و فرهنگ رادیو ورزش با اشاره به اینکه ورزش فوتبال در 20 سال گذشته خود را از سایر ورزشها جدا کرده است، گفت: اکنون این ورزش از بسیاری ابعاد با سایر ورزشها مجزاست و در چند سال آینده با توجه به پیشرفتی که دارد، بعنوان یک صنعت و هنر برای جهانیان شناخته خواهد شد.
سیفی ادامه داد: فوتبال یک فرصت برای جامعه ماست اما چنانچه همواره ورود یک کالای وارداتی مقدم بر ورود فرهنگ آن بوده است، فرهنگ فوتبال نیز دیرتر از خود این ورزش وارد کشور ما شده است و در نتیجه برخی تضادها در جامعه ایجاد می شود و چون باورهای ما با آن غریب است، با آن مقابله می کند.
وی گفت: فوتبال مثل یک خوراک لذیذ است که ما خوردن آن را بلد نیستیم. در این شرایط نباید آن را دور بیندازیم بلکه باید بدانیم چگونه از این غذای مغذی استفاده کنیم.
مدیر گروه ورزش و فرهنگ رادیو ورزش تصریح کرد: فوتبال کشور ما بدون آنکه افتخارات زیادی برای ما ایجاد کند، هزینه بسیاری را از جامعه ما می گیرد که این هزینه نیز بصورت عادلانه در این حوزه تقسیم نمی شود. این مسئله هم بدیلیل عدم ورورد فرهنگ این ورزش در کشور ماست.
وی افزود: فوتبال می تواند اقتصاد و یا فرهنگ یک کشور را شکوفا کند و نیز می تواند پیام آور یک فرهنگ و یا مفهوم باشد. متاسفانه کشور ما در این زمینه ضعیف عمل کرده است و این فرصت تنها بعنوان یک تفریح و کالای مصرفی شناخته شده است. جامعه ورزش ما از ظرفیتهای متعددی که روز به روز در این ورزش بوجود می آید عقب مانده است.
این کارشناس ورزشی خاطرنشان کرد: اگر یک باشگاه مطرح فوتبال در دنیا را رصد کنیم، می بینیم تاثیری که آنان در جامعه خود گذاشه اند، آن نیست که امروز در کشور ما اتفاق می افتد. الان در کشور ما برخی نهادها بعنوان تیم ورزشی وجود دارد و باشگاه فوتبال واقعی نیست.
سیفی با تاکید بر اینکه فرهنگ فوتبال را باید از ریشه های جامعه شناختی آن یافت؛ گفت: فرازهایی چون جوانمردی، احترام به پیشکسوت و کمک و همیاری به دیگران، نتیجه این فرایند جامعه شناختی است که از بافتهای فرهنگی آغاز می شد و در نهایت به متن فوتبال می رسد.
وی تصریح کرد: قانون فیر پلی که فیفا بعنوان یک اقدام اصولی از سوی خود مطرح کرد را ما ایرانی ها در فرهنگ قهرمانی کشور خود داریم؛ نمونه آن، رفتارهای جوانمردانه پوریای ولی و نیز تختی است. باید بکوشیم تا این نوع دوستی و همیاری و تعاون را دوباره بوجود بیاوریم.
پایان پیام/
نظر شما