کاهش بیش از یک میلیونی دانش آموزان در ورودی مقطع ابتدایی

خبرگزاری شبستان: مشاور امور بانوان استاندار قم با تاکید بر لزوم ایجاد زیرساخت های لازم در کشور برای افزایش جمعیت گفت: یک میلیون و 200 نفر از ورودی های مدارس ابتدایی کل کشور کم شده است.

خبرگزاری شبستان_ قم:

داشتن نرخ بالای رشد جمعیت از آمال مشترک در بین کشورهای مختلف دنیاست و هر کشوری به نوعی برای حفظ نرخ بالای زاد و ولد یا افزایش آن برنامه ریزی هایی دارد. اخیرا این موضوع در کشور ما هم مورد توجه قرار گرفته و به جنبه های مختلف آن پرداخته می شود. ولی موضوع مهم در این خصوص مادران سالمی هستند که باید فرزندانی سالم به دنیا بیاورند. این موضوع در کنار دیگر موارد مورد نیاز در جهت افزایش جمعیت با معصومه ظهیری، مشاور امور بانوان استانداری و عضوهیئت علمی جامعه الزهرا (س) گفتگو کرده ایم که شرح آن در ذیل آمده است؛

 

نیروی انسانی چه جایگاهی برای هر کشوری دارد؟ نیروی انسانی و رشد متعادل جمعیت به عنوان یک سرمایه برای هر کشور و یا ملتی محسوب می شود، مخصوصا نیروی انسانی مولد (جوانان) نقش ویژه ای در این خصوص دارند چرا که کارآمدی، رشد کشور در گرو افزایش این نیروست.

 

ایران در موضوع جمعیت طی 30 یا 40 سال اخیر چه نقاطی را پشت سر گذاشته و پیش رو دارد؟ در ایران از دهه 60 به دلیل شرایط دفاع مقدس و نیاز به جمعیت در کشور با ترغیب جوانان به ازدواج به هنگام با فرزندآوری بالا مواجه بودیم که موجب تزاید جمعیت شد. با این سیاست ها جمعیت کشور تا سه دهه بعد به 70 میلیون نفر رسید. این اتفاق با توجه به شرایط آن روزگار کشور که بسیاری از زیرساخت ها کشور تخریب شده و با کمبودهای بهداشتی و آب رسانی مواجه بودیم و نیازمند تعمیر بازسازی و تدارک زیرساخت ها ی لازم بودیم و کمی کشور را در مضیقه گذاشت در همین زمان بحث تنظیم جمعیت مطرح شد. این موضوع چند سالی با کارهای آموزشی، تربیتی و تبلیغی شروع شد و به همین علت در ادامه دهه هفتاد و آغاز دهه هشتاد رشد منفی جمعیت در کشور آغاز شد. این موضوع باعث شد تا پس از داشتن خانواده هایی با هفت هشت فرزند و یا بیشتر ابتدا شاهد خانواده هایی با دو فرزند یا تک فرزند و یا بعضا بدون فرزند مواجه شویم و در ادامه در سرشماری دهه 80 تا 90 کاملا خود را نشان داد و متخصصان امر متوجه خطر جدی کاهش جمعیت جوان کشور شدند.

 

کاهش بیش از یک میلیونی دانش آموزان در ورودی مقطع ابتدایی

این کاهش کشور را با چه مسائلی مواجه کرد؟ یکی از این موارد کاهش جمعیت دانش آموزان کشور است که از مقطع ابتدایی آغاز شده است. امسال یک میلیون و 200 نفر از ورودی های مدارس ابتدایی کل کشور کم شده و بعضا در مدارس معلمانی را می بینیم که به علت کاهش دانش آموز نسبت به سال های گذشته کلاسی برای تدریس ندارند و در دفتر مدرسه بجای سرکلاس حضور دارند. این خطر از سوی مقام معظم رهبری یک بار در ابتدا مورد توجه قرار گرفت و بار دیگر به صورت جدی تردر سفر ایشان به خراسان شمالی مورد تاکید قرار گرفت.

 

در وضعیت فعلی چه باید کرد؟ مسئولین اجرایی کشور باید برای دو دهه آینده این مسئله را تحت کنترل درآورده و سعی کنند تا نرخ رشد جمعیت و فرزندآوری را در کشور تقویت کنند. مدرسه بهداشت، یارانه ها، مشکلات اقتصادی از موانع موجود در این مسیر است و کاری نیست که در مدتی کوتاه رفع شود. وقتی سخن از این برنامه ریزی ها به میان می آید، فکر نکنند که این برنامه برای دو سال آیندست. اگر جوان الآن ازدواج و سه بچه بیاورد و مثلا فاصله سنی فرزندان سه سال باشد تا 20 سال آینده جمعیت کم کم به نقطه مطلوب می رسد و در ادامه خواهیم دید. اقتضای عقل سلیم و تدبیر امور اینکه ما آینده نگری داشته باشیم.
 

 

بحث تربیت و فرزند آوری با یک فرزند تمام نیست
از نگاه آینده نگرانه این کاهش چه مسائلی برای آینده کشور ایجاد می کند؟
بله، برنامه افزایش نسل را باید با نگاه به آینده لحاظ کرد، در بحث آینده نگری ما با مسائلی مثل پیری جمعیت مواجه هستیم و با توجه به رواج بحث تک فرزندی در میان خانواده ها در آینده با موضوع پدرو مادرهایی مواجه می شویم که به خانواده سالمندان سپرده می شوند. موضوع دیگر خودخواه بار آمدم بیشتر افرادی است که در خانواده تک فرزند بودند. این بچه ها در مسائل تربیتی دچار مشکل شده و در ادامه با ورود به جامعه تعامل اجتماعی کمرنگی هم خواهند داشت. باید با نگاه به آینده تمام این موارد و زیرساخت ها و یا برنامه ریزی های لازم را برای رویارویی با این موارد در نظر داشته باشیم. با توجه به تمام این موارد باید موضوع فرزند پروری و رشد جمعیت را هم از دیدگاه های مختلف برای تامین آینده کشور بررسی کنیم. چرا که بحث تربیت و فرزند آوری با یک فرزند تمام نیست. همانطور که اشاره کردم این بچه ها اکثرا دارای ویژگی هایی هستند که آنها را در مواجهه با مسائل پیش رو با موانع جدی مواجه می کند.


خوب با تمام این موارد بفرمایید با توجه به سمت حضرتعالی در استانداری چه برنامه هایی می توان برای قم در این زمینه داشت؟ کاری که ما کردیم، فعلا در حد تلنگری به خانواده ها بوده و تلاش کرده ایم با آگاهی بخشی به تشویق و ترغیب خانواده ها نسبت به فرزندآوری بپردازیم. تا کنون در بحث ترویجی چندین نشست با مدیران و مربیان، مدارس و مبلغین برگزار شده و در بسته های آموزشی اداره کل بهداشت استان نیز به این موضوع پرداخته شده است. در کمیته های تخصصی در اداره کل استان نیز این موضوع در حال رسیدگی است که البته برای رسیدن به موفقیت به کمک های وزارتخانه نیاز داریم.

 

اساتید حوزوی یک ظرفیت مهم و نقطه قوت ما هستند
وضعیت قم در موضوع فرزندآوری و جایگاه آن در اشاعه فرهنگ فرزندآوری با توجه به سبقه مذهبی استان چگونه است؟ قم در این خصوص پیشتاز است و اساتید حوزوی در این خصوص یک ظرفیت مهم و نقطه قوت ما هستند. ما در قم اساتید خوبی که داریم و به نقاط مختلف در ایام خاص و یا در طول سال اعظام می شوند و می توانند موضوع فرزندآوری و لزوم تربیت نسلی سالم و آگاه را به عموم مردم از نگاه دین مبین اسلام معرفی کنند.

 

یکی از موارد مورد توجه در بحث افزایش جمعیت سلامت وبهداشت مادران است، بفرمایید در این خصوص در چه جایگاهی هستیم؟
بله، بحث مرگ و میر مادران و نوزادان و بهداشت دو موضوع مهم پیش رویمان و جزء کارهای مهم است. خوشبختانه امروزه نرخ مرگ و میر مادران و فرزندان در کشورمان به حداقل رسیده ولی خوب برای اینده و همچنین ترغیب مادران به فرزندآوری بیشتر و همچنین داشتن نسلی سالم باید برنامه ریزی های خوب هم در این خصوص داشته باشیم. برای رشد جمعیت و پیشرفت در بهداشت باید زیرساخت های مورد نیاز فراهم شود. ارتقاء وضعیت مادران نکته مهمی است و باید همزمان با توجه به زیرساخت ها به این مسئله هم توجه جدی شود.


پایان پیام/

 

کد خبر 326228

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha