به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان ،آسوشیتدپرس نوشت: تابستان گذشته در حالیکه جیک سالیوان همراه هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت امریکا در پاریس توقف کوتاهی کرد، بی سر و صدا ناپدید شد و چندین روز بعد سرو کله اش پیدا شد و در مغلوستان به هیلاری پیوست.
سالیوان در آن چند روز که ناپدید شده بود با هوایپما به عمان رفته بود تا با مقامات ایران ملاقات کند.
جلسه ماه جولای سال 2012 یکی از نخستین ارتباطات و دیدارهای رو در رو با ایران بود و سالیون شخصا در تعامل کاخ سفید با ایران دخالت داشته است.
مقامهای ارشد دولت اوباما پیشتر به آسوشیتد پرس گفته بودند که سالیوان به همراه چند مقام دیگر در سال جاری میلادی دستکم پنج دیدار با مقامهای ایرانی داشته است تا راه را برای توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی هموار کند.
ماه مارس٬ یک ماه پیش از انکه سالیوان به کاخ سفید منتقل شود٬ به طور مخفی سوار بر هواپیمایی نظامی شد و به عمان سفر کرد. در این سفر٬ ویلیام برنز٬ معاون وزیر امور خارجه نیز او را همراهی میکرد. در عمان گروهی از مقامهای ارشد ایرانی در انتظار آنها بودند٬ گروهی که به گفته آسوشیتد پرس اگرچه نگران این دیدار بودند٬ کنجکاو بودند تا امکان برقراری ارتباط میان دو دشمن دیرینه را بسنجند.
به گفته آسوشیتدپرس دیدارهای 2012 و اوایل 2013 سالیوان با مقامهای ایرانی بیشتر بر روی این مسئله متمرکز بود که آیا اصلا امکان آن وجود دارد که مقامهای ایرانی و آمریکایی روزی با یکدیگر در یک اتاق حضور پیدا کنند؟ پس از آنکه در انتخابات ریاست جمهوری اخیر ایران٬ حسن روحانی٬ سیاستمدار میانهرو پیروز رقابتها شد٬ مسیر این گفتوگوها به سرعت تغییر کرد و بر روی برنامه هستهای ایران متمرکز شد.
سالیوان کیست؟
سالیوان 37 سال دارد. افراد نزدیک به سالیوان می گویند وی فردی معتدل و عملگراست و روحیات وی انعکاس همان روحیاتی است که در باراک اوباما به چشم می خورد. همین مسئله به سالیوان کمک کرد که تیم منسجم سیاست خارجی را در کاخ سفید شکل دهد و اکنون خود به عنوان مشاور امنیت ملی جو بایدن، معاون رئیس جمهور امریکا، خدمت نماید.
جو بایدن یکی از نامزدهای احتمالی دمکرات های امریکا در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 این کشور محسوب می شود. با این حال، سالیوان هنوز به هیلاری کلینتون وفادار است. در صورتی که کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری آتی امریکا نامزد حزب دمکرات شده و به عنوان نامزد این حزب به رقابت با نامزد نهایی حزب جمهوری خواه بپردازد، احتمالا از سالیوان به عنوان فردی که برای تصدی سمت مشاور امنیت ملی رئیس جمهور در نظر گرفته شده است نام خواهد برد.
سالیوان در انتخابات درون حزبی حزب دمکرات در سال 2008 از هیلاری کلینتون حمایت کرد. او جزو مشاوران ارشدی بود که در آماده سازی کلینتون برای مناظره های انتخاباتی فعالیت داشت. با این حال، هنگامی که باراک اوباما به عنوان نامزد نهایی حزب دمکرات مطرح شد به حمایت از باراک او روی آورد و همان کمک هایی را که در مناظره های انتخاباتی به کلینتون ارائه می داد در اختیار اوباما قرار داد.
سالیوان کلینتون را تقریبا در تمام سفرهایی که به عنوان وزیر امور خارجه امریکا به 112 کشور جهان انجام داد همراهی کرد. او نقشی مهم در شکل دهی به سیاست امریکا در قبال لیبی و سوریه ایفا کرد. سالیوان همچنین در شکل گیری روابط امریکا با میانمار، که یک کشور منزوی آسیایی است، نقش ایفا کرد
آسوشیتدپرس مدعی است: “در ماه مارس، یعنی هنگامی که هنوز یک ماه از آغاز به کارش در کاخ سفید می گذشت، جیک سالیوان به طور پنهانی و با یک فروند هواپیمای نظامی با عمان عزیمت کرد. این بار ویلیام برنز، معاون وزیر امور خارجه امریکا، نیز وی را همراهی می کرد. ویلیام برنز یکی از دیپلمات های بسیار مشهور امریکاست. شماری اندکی از مسئولان ارشد ایرانی در عمان منتظر آنها بودند!”
تماس های سالیوان با ایرانی ها در سال 2012 و اوایل سال 2013 به طور عمده بر روی این موضوع متمرکز بود که آیا امکان حضور دوباره امریکایی ها و ایرانی ها در یک مکان وجود دارد یا خیر.
جیک سالیوان درباره نزدیک شدن هایش به ایران اظهار نظری نمی کند. او از مصاحبه درباره این موضوع نیز خودداری می ورزد.
پایان پیام/
نظر شما