توجه به عرفان در جامعه بسیار تضعیف شده است

خبرگزاری شبستان: رییس پیشین انجمن حکمت و فلسفه با انتقاد از توجه به عرفان در جامعه گفت: توجه به عرفان خیلی ضعیف شده باید عرفان درست را تبیین کنیم تا بفهمیم عرفان کاذب چیست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، نخستین همایش علمی و بین‌المللی شیخ صفی‌الدین اردبیلی از صبح امروز دوشنبه 16 دی در حال برگزاری است.

 

دکتر غلامرضا اعوانی، رییس پیشین انجمن حکمت و فلسفه با بیان اینکه شیخ صفی‌الدین اردبیلی حق بسیار بزرگی بر گردن ایران و مکتب شیعی دارد، گفت: خیلی پیش این همایش برگزار شده است و کنگره‌های زیادی برگزار شده ولی بعد از 30 سال تنها کنگره‌ای است که برای شیخ صفی‌الدین اردبیلی برگزار شده که امیدوارم تداوم یابد زیرا وی مظهر تمدن ایرانی – اسلامی است.

 

وی افزود: علت عظمت شیخ صفی‌الدین اردبیلی در چیست معمولا یک انسان بزرگ در جامعه فعلیت‌هایی دارد که در یک جامعه‌ای ظهور کرده که آن جامعه استعدادها و قدرت‌هایی دارد. وی این ویژگی را داشت که توانست استعدادها را به فعلیت برساند. شیخ صفی‌الدین اردبیلی قدرتی داشت که این توانسته این کار را انجام دهد. قرآن از امت خودش یک چیزهایی را خواسته است که شیخ صفی‌الدین اردبیلی و فرزندان‌اش آن خواسته‌های حضرت رسول (ص) و وعده‌های خداوند را به ظهور رسانده‌اند، خداوند چه خواسته است که بیشتر در این ملت به ظهور رسانده‌اند و ایرانیان به آن عمل کرده‌اند و آن محبت اهل بیت (ع) که بر آن تأکید کرد. حضرت رسول (ص) یک چیز را در ادای رسالت از امت‌اش خواسته است و آن محبت اهل بیت است،  وعده مودت اهل بیت در قوم ایرانی تحقق پیدا کرده است.

 

وی یادآور شد: وعده‌های حضرت رسول درباره ایرانیان بسیار است، پیامبر می‌فرماید اگر علم در ثریا باشد مردمانی از ایران‌زمین به آن می‌رسند یا سلمان از اهل بیت من است، ما نیز فرزندان سلمان هستیم و این بسیار مهم است.

 

دکتر اعوانی با اشاره به دستاوردهای بزرگ صفویه در ایران گفت: بزرگ‌ترین دستاورد صفویه وحدت ایران از طریق حب اهل بیت است که وعده حضرت رسول را محقق می‌کند.

 

این استاد حکمت و فلسفه همچنین اظهار داشت: دومین کاری که صفویه در ایران انجام داد این بود که مذهب شیعی جعفری مذهب رسمی کشور می‌شود.

 

دکتر اعوانی همچنین خاطرنشان کرد: یکی دیگر از دستاوردهای صفویه جمع بین ولایت شیعی و عرفان است، هیچ دینی بدون ولایت امکان‌ ندارد نه تنها اسلام بلکه یهودیت، مسیحیت و ادیان غیرابراهیمی، ولایت در پی لایلاحقی دین است دینی که و جهه یاللحقی نداشته باشد ساخته دست بشر است، اساس عرفان ولایت است چرا که تنها اصل اعتقادی تمام عرفا را شیعی اعلام کردند، در شیعه ولایت اصل اعتقادی است و عرفان جزء اصول است و ولایت مطلقه به حضرت علی بن ابیطالب (ع) می‌رسد.

 

دکتر اعوانی با اشاره به ویژگی شیخ صفی‌الدین اردبیلی در توجه به علوم اظهار داشت: مقام معظم رهبری تعبیر صحیحی از توجه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به علوم دارند. وی می‌فرماید دین بدون حقیقت دین نیست، طریقت به الی الله حقیقت است که در عرفان شیخ صفی به خوبی روشن است. شیخ صفی در دوره‌ای زندگی می‌کردند که علمایی چون علامه حلی، شیخ طاووس، خواجه‌نصیر و ... در تشیع سهم مهمی داشتند و یکی از سرآمدان روزگار خود بود.

 

رییس انجمن حکمت و فلسفه ایران اظهار داشت: خصوصیت دیگر وی فتوت است، شرط عرفان و تشیع فتوت و مردانگی است، آغاز ولایت با فتوت است، انسانی که عارف باشد و فتا نباشد، شیعه نیست. رأس همه فتاها حضرت علی (ع) است. فتوت و جوانمردی اساس جهاد اکبر و جهاد اصغر است، دین جهاد اکبر است باید جهاد اصغر هم باشد، در حضرت علی این دو ویژگی جمع است.

 

دکتر اعوانی احیای علوم و فنون و صنایع و هنرها را از دیگر دستاوردهای بزرگ صفویه عنون کرد و گفت: صنایع و هنرها جزیی از دین هستند، برخلاف اینکه برخی فکر می‌کنند هنر به دین مرتبط نیست. در دوره صفویه احیایی در علوم و فنون، فلسفه رشد کردند و فقهای بزرگی در این دوران پدید آمدند.

 

وی خاطرنشان کرد: در این دوران عرفان و شریعت متوازن بوده است، بعدها گرایشی پیش آمد که عرفان و حکمت را زیر سوال برد و همین حکومت صفوی را به اضمحلال برد و این بود که جنبه فقهی بر عرفان و حکمت غلبه پیدا کرد.

 

دکتر اعوانی با اشاره به حمایت صفویان از تأسیس حکومت مغولان هند گفت: شاه اسماعیل صفوی با کمک به بابر باعث شد که وی حکومت مغولان هند را تأسیس کند و همین امر سبب شد تا بابر شیعه شود.

 

رییس انجمن حکمت و فلسفه ایران با تأکید بر برگزاری چنین کنگره‌هایی خاطرنشان کرد: برگزاری کنگره‌های اینچنینی به پیشبرد فرهنگ ما کمک می‌کند. ما بعد از انقلاب مورخ نداریم اگر 4 مورخی هم داریم مربوط به دوران قدیم است.

 

وی همچنین خاطرنشان کرد: در دوره مغول تمام شاعران ما به هند می‌رفتند، در دربار اکبرشاه 164 شاعر بود و ملک‌الشعرا دو قرن در آنجا بودند، باید به ادبیات دوره مغول در صفوی توجه شود، توجه به عرفان خیلی ضعیف شده است.

 

دکتر اعوانی با اشاره به تبیین عرفان درست در جامعه گفت: توجه به عرفان خیلی ضعیف شده است، عرفان باطن دین است، امام را ببینید، امام عارف است، اگر فقه خوانده بودند نمی‌توانستند. شیخ الجزایر و رهبر قیام الجزایر نیز یک عارف بود، اینکه می‌گویند عرفان کاذب بیاید عرفان درست را تبیین کند در قم هم عرفان نداریم، آیت‌الله حسن‌زاده آملی می‌گوید من دست به عرفان داشتم این دست قطع شد. باید عرفان درست باشد تا بفهمیم عرفان کاذب چیست، دین شیعه مبتنی بر حقانیت است.

 

پایان پیام/

کد خبر 330025

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha