رابطه سیا با تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان

یکی از عوامل گسترش معضل مواد مخدر در افغانستان اقدامات سازمان اطلاعات و جاسوسی آمریکا برای قاچاق جهانی مواد مخدر از این کشور به سراسر جهان است.

  به گزارش خبرگزاری شبستان، جنگ در افغانستان با حضور نیروهای آمریکایی بحران این کشور را هر روز بیشتر می‌کند و تعداد شهروندان بی‌گناهی که از سوی نظامیان آمریکایی کشته می‌شوند روز به روز افزایش می‌یابد اما مسئله اینجاست که آمریکا هنوز نتوانسته ادعاهای خود را برای حل مشکلات افغانستان را ثابت کند.

 

دولت آمریکا به بهانه برقراری دموکراسی برای مردم افغانستان و همچنین کاهش تولید مواد مخدر در این کشور حمله نظامی به آن را در دستور کار خود قرار داد اما به گفته آلفرد مک‌کوی، تحلیل‌گر سیاسی و منتقد سیاست‌های کاخ سفید کنگره آمریکا باید موضوع مخاطره‌آمیز عملیات نظامی در افغانستان را مورد ارزیابی جدی قرار دهد زیرا تا زمانی که تغییرات اساسی در اهداف استراتژیک کابل و واشنگتن انجام نگیرد حضور نظامی آمریکا در افغانستان نه تنها مشکلات این کشور را حل نمی‌کند بلکه موجب افزایش آن نیز می‌شود.

 

افغانستان تحت حکومت حامد کرزای یک کشور فاسد از نظر تولید مواد مخدر است و افغا‌ن‌ها مجبور هستند هرساله حدود دو میلیارد و 500 میلیون دلار رشوه یعنی  حدود یک ‌چهارم هزینه اقتصادی کشور را به دولت خود در این زمینه بپردازند.

 

از سوی دیگر اقتصاد افغانستان نیز اقتصادی بر پایه مواد مخدر است. در سال 2007 میلادی این کشور حدود هشت هزار و 200 تن تریاک که حدود 93 درصد کل موجودی مواد مخدر در سراسر جهان را تشکیل می‌دهد را برای فروش به کشورهای دیگر تولید کرد.

 

این یکی از بزرگ‌ترین مشکلات افغانستان است که آمریکا ادعا می‌کند با گزینه نظامی می‌تواند به حل آن بپردازد اما می‌توان گفت که عملیات نظامی یکی از غیرمؤثرترین اقدام‌ها در این زمینه است زیرا در طول حدود 10 سال جنگ در افغانستان نه تنها شاهد کاهش تولید مواد مخدر نبوده‌ایم بلکه میزان تولید در این زمینه افزایش چشم‌گیری نیز پیدا کرده است.

 

به گفته مک کوی شاید بهترین راه برای کاهش تولید مواد مخدر بازسازی مناطق روستایی افغانستان باشد تا محصولات غذایی جایگزین خوبی برای تریاک شوند که البته این پروسه ممکن است 10 تا 15 سال به طول بیانجامد اما این گزینه بهتر از گزینه نظامی است که تاکنون 10 سال به طول انجامیده و موجب کشته شدن هزاران افغانی بی‌گناه شده اما هنوز کوچک‌ترین تأثیری بر کاهش تولید مواد مخدر نداشته است.

 

در این میان مسئله‌ای که بسیار قابل توجه است نقش سازمان اطلاعات و جاسوسی آمریکا (سیا) و مسئولیت تاریخی آن در قاچاق جهانی مواد مخدر می‌باشد.

جنگ غیرمستقیم و پنهانی سیا با اتحاد جماهیر شوروی به عنوان کاتالیزوری عمل کرد که مناطق مرزی افغانستان و پاکستان را به بزرگ‌ترین منطقه تولید هرویین تبدیل کرد.

 

سیا در طول دوران جنگ با نیروهای شوروی در افغانستان در سال‌های بین 1979 تا 1988 میلادی به یکی از متحدان اصلی قاچاق مواد مخدر تبدیل شد و اکنون نیز نقش اصلی قاچاق هرویین به سراسر جهان از افغانستان را این سازمان بر عهده دارد.

 

این اتفاق از اواخر دهه 1940 تا دهه 1970 میلادی در مورد برمه، تایلند و لائوس نیز اتفاق افتاد، بدین ترتیب که این کشورها به کمک سازمان اطلاعات و جاسوسی آمریکا تبدیل به قاچاقچی‌های بین‌المللی مواد مخدر به سراسر جهان شدند.

 

دولت آمریکا با وجود اینکه از نقش سیا در قاچاق جهانی مواد مخدر باخبر است در سال 2001 میلادی با همکاری این سازمان تصمیم گرفت تا با حمایت ناتو به افغانستان حمله کند که افزایش فساد دولت افغانستان در زمینه مواد مخدر را می‌توان با همین تصمیم مرتبط دانست.

 

رسانه‌های آمریکایی ادعا می‌کنند که طالبان بر اقتصادی که از طریق مواد مخدر در افغانستان تأمین می‌شود که تسلط دارد. این در حالی است که نقش اصلی در این زمینه را خود دولت افغانستان بر عهده دارد و تا زمانی که این مشکل از طریق دولت حل نشود نظامی‌گری‌های متظاهرانه آمریکا سودی نخواهد داشت.

 

بنا بر گزارش گلوبال ریسرچ، درآمد حاصل از قاچاق مواد مخدر از افغانستان به سراسر دنیا یکی از راه‌های تأمین مالی سازمان سیا می‌باشد و به همین علت است که این سازمان دست از همکاری‌ در این زمینه برنمی‌دارد و باز به همین علت است که برخلاف ادعاهای آمریکا مبنی بر تلاش برای کاهش تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان این معضل بدتر و غیرقابل‌ کنترل‌تر از پیش از حمله آمریکا به افغانستان شده است.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 33070

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha