آیا ژنو 2 به ثمر می رسد؟/احتمال ضعیف حضور سوریه و ایران در اجلاس

خبرگزاری شبستان: در حالی که زمان زیادی تا برگزاری اجلاس ژنو 2 باقی نمانده، هنوز اما و اگرها در خصوص حاضرین در کنفرانس ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، کنفرانس ژنو 2 که گفته می شد قرار است در 2 بهمن برگزار شود هنوز سردر گم دعوت از حاضرین در اجلاس است.

بنابراین گزارش، ایران به عنوان کشوری تاثیر گذار در حل بحران سوریه هنوز مشخص نیست در کنفرانس ژنو 2، کنفرانسی که در آن دولت سوریه قرار است با مخالفانش دور یک میز بنشینند حضور یابد.

در حالی که کشورهای همراه مخالفان سوریه در این اجلاس حضور خواهند داشت و به گونه ای خودشان طراح این کنفرانس هستند اما ایران به عنوان کشور حامی دولت سوریه یک طرف دعوا ممکن است در این کنفرانس حضور نیابد.

در آخرین اخباری که از کنفرانس ژنو 2 منتشر شده تاکید کشور روسیه و سازمان ملل بر لزوم حضور ایران در این اجلاس و پیش شرط های آمریکا در این خصوص است.

براساس این اخبار، جان کری در نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و اخضر ابراهیمی فرستاده سازمان ملل در سوریه گفت: «حضور ایران در کنفرانس ژنو2 به نفع اهداف برگزاری این کنفرانس است و مشارکت ایران در کنفرانس ژنو 2 به منطقه بستگی دارد و من از ایران دعوت می کنم تا به کشورهای شرکت کننده در کنفرانس ژنو 2 بپیوندند، ما از ایران خواهیم خواست تا در روند صلح در سوریه مشارکت کند.»

وزیر امور خارجه آمریکا افزود: گروه های جبهه النصره، داعش و القاعده گروه های تروریستی هستند و ما رفتار این گروه ها را رد می کنیم. کنفرانس ژنو 2 فرصتی برای منزوی کردن تندروها و آغاز عملیات سیاسی در سوریه است. ما خواهان دستیابی به راه حل صلح آمیز در سوریه و تشکیل دولت با حمایت همه طرفها هستیم. مخالفان میانه رو در سوریه پایبندی خود را به آتش بس اعلام کردند.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد بحران سوریه هیچگونه راه حل نظامی ندارد.

وی افزود: لاوروف با نظام سوریه درباره مسئله باز کردن گذرگاه های کمک های انسانی گفتگو کرده است.

کری خاطر نشان کرد: زمان آن فرا رسیده است که ملت سوریه آینده خود را ترسیم کنند.

وی بر تلاش برای برگزاری کنفرانس بین المللی ژنو 2 تاکید کرد و با اعلام اینکه امروز با احمد الجربا رئیس ائتلاف ملی مخالفان سوریه دیدار خواهد کرد، افزود: ما باید از توقف حملات هوایی در سوریه حمایت کنیم. همه طرفهای سوریه باید با یکدیگر گفتگو کنند تا مرحله پایان درگیریها در این کشور آغاز شود. ما درباره لزوم آتش بس در بعضی مناطق سوریه مانند حلب توافق کردیم.

وزیر امورخارجه آمریکا گفت: ما تماس بسیار نزدیکی با ائتلاف سوری (مخالفان سوری) داریم. رژیم سوریه قادر نیست اوضاع داخل سوریه را بهبود بخشد. چگونه چنین رژیمی می تواند با حسن نیتی در گفتگوهای ژنو شرکت کند که از آن انتظار می رود.

جان کری در این نشست خبری ، از توافق روسیه و آمریکا درباره بسیاری از مسایل مربوط به بحران سوریه خبر داد و خاطرنشان کرد: ما و روسیه هر کاری بتوانیم برای حل بحران سوریه انجام خواهیم داد.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در این نشست خبری در پاریس، بر اهمیت شرکت کردن ایران و عربستان سعودی در کنفرانس بین المللی ژنو 2 تاکید کرد.

وی درباره امکان تاخیر در پاسخ دادن طرفهای مختلف به دعوتها برای حضور در کنفرانس بین المللی ژنو 2 ابراز نگرانی کرد و افزود: ما با قدرت از برگزاری کنفرانس ژنو 2 در زمان تعیین شده حمایت می کنیم. مخالفان سوریه باید موضع خود را درباره شرکت در کنفرانس ژنو 2 مشخص کنند.

لاوروف همچنین خاطرنشان کرد: کنفرانس ژنو 2 باید برای اجرای مصوبات کنفرانس ژنو یک باشد.

وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: باید صدای ایران در کنفرانس ژنو 2 شنیده شود.

لاوروف ابراز اطمینان کرد بان کی مون دبیرکل سازمان ملل تصمیم درستی درباره مشارکت ایران در کنفرانس ژنو 2 اتخاذ خواهد کرد.

وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: بعضی از کشورهایی که به کنفرانس بین المللی ژنو 2 دعوت شدند، خواهان موفقیت این کنفرانس نیستند.

اخضر ابراهیمی فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به سوریه از کشورهای همسایه سوریه خواست طرحی را برای حل بحران این کشور پیشنهاد کنند.

ابراهیمی در نشست خبری مشترک با جان کری و سرگئی لاوروف وزرای امور خارجه آمریکا و روسیه در پاریس از دو طرف درگیر در سوریه خواست رسیدن کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان را تسهیل کنند.

ابراهیمی افزود: ما باید به سوریه کمک کنیم تا خود سرنوشت شان را تعیین کنند. ملت سوریه باید ساختن سوریه جدید را آغاز کند.

وی خاطرنشان کرد: تردیدی وجود ندارد که ملت سوریه نیاز جدی به کمک خارجی دارد. فضای مناسبی است که پیشنهادی از کشورهای همسایه سوریه برای حل بحران این کشور مطرح شود. ما از کشورهای همسایه می خواهیم تا نقش سازنده ای در کمک به سوریها در زمینه های مختلف ایفا کنند.
در آخرین خبری هم که از سوی دولت سوریه منتشر شده احتمال رد حضور این دولت در اجلاس با ادامه روند جاری است. یک منبع آگاه در وزارت خارجه این کشور روز دوشنبه (23 دی، 13 ژانویه) گفت دمشق «بار دیگر تاکید می‌کند که شرکت بدون پیش شرط در کنفرانس ژنو 2 را پذیرفته است و همچنان اعلام می‌کند تنها راه حل، برگزاری کنفرانس بین گروه‌های سوری است.»

این منبع که نام او فاش نشد افزود کسانی که از سوی دیگر «تلاش می‌کنند پیش از برگزاری کنفرانس ژنو 2 پیش شرط‌ها، مفاهیم، رویا و خیالات ایجاد و آن را عملی انجام شده تلقی ‌کنند» در واقع برای شکست این گفت‌وگوها حتی پیش از آغاز آن تلاش می‌کنند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که احمد الجربا، رئیس گروه به اصطلاح ائتلاف ملی سوریه، روز یک‌شنبه پس از دیدار گروه «دوستان سوریه» در پاریس با شرکت در یک نشست خبری گفت کناره‌گیری بشار اسد از قدرت «اجتناب‌ناپذیر» است.

منبع آگاه در وزارت خارجه سوریه همچنین افزود: «جمهوری عربی سوریه تاکید می‌کند همه کسانی را که در خارج از سوی مردم سوریه سخن می‌گویند، چه عرب باشند یا غربی، نادیده می‌گیرد.»

دولت سوریه اعلام کرده است در کنفرانس ژنو 2 که قرار است 2 بهمن (22 ژانویه) در سوئیس برگزار شود شرکت خواهد کرد، اما تاکید می‌کند کناره‌گیری بشار اسد از قدرت در دستور کار نیست.

ناآرامی‌های خونین از سال 2011 گریبان‌گیر سوریه است. بر اساس گزارش‌ها، غرب و هم‌پیمانان منطقه‌ای آن به ویژه قطر، عربستان سعودی و ترکیه از شبه‌نظامیان سوریه حمایت می‌کنند. بر اساس گزارش‌ها، بسیاری از شورشیان مسلحی که در سوریه علیه حکومت این کشور می‌جنگند از اتباع کشورهای خارجی هستند.
این در حالی است که ایران هم بارها بر این نکته تاکید کرده که با وجود پیش شرط به هیچ وجه در این اجلاس حضور نخواهد یافت.

در حالی که تلاش می شود با برگزاری اجلاس ژنو 2 میزگردی سیاسی برای حل بحران سوریه ایجاد شود اما تاکید برخی از کشورها و حامیان مخالفان دولت سوریه بر امیال نفسانیشان به نظر می رسد باعث شود که چنین اجلاس بزرگی همچون ژنو 1 نتواند باز هم گره ای از مشکلات سوریه را حل کند.

پایان پیام/

کد خبر 333026

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha