به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن خیری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: عدالتخواهی امری فطری در نهاد انسانها است. در دین مبین اسلام نیز تاکید بسیاری بر رعایت عدل شده طوری که عدل به عنوان یکی از اصول دین معرفی شده است.
وی با اشاره به اهمیت ارائه تعریف عدالت اجتماعی بیان کرد: عدالت اجتماعی وضعیتی است که در آن اضلاع و ارکان جامعه به شکلی در کنار هم قرار می گیرند که امکان تحقق وضع مطلوب در جامعه را فراهم میسازد. به عبارتی رویکردی کلی را در نظر میگیرد که عدالت اقتصادی، قضایی و غیره زیر مجموعه آن هستند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، تبیین جایگاه فرد، ساختار، دولت و نهادهای اجتماعی را مهم دانست و افزود: باید جایگاه و تکلیف هر یک از نهادهای اجتماعی از جمله خانواده، آموزش و پرورش، اقتصاد و غیره مشخص شود.
وی با بیان اینکه وضع مطلوب در نگاه اسلامی سعادت دنیوی و اخروی است، ادامه داد: برای تحقق کمال انسان و جامعه باید به مسائلی از جمله دینداری مردم، آزادی افراد، اولویت دادن به مصالح جمعی اجتماعی، تفاوت انسان ها در برخورداری از امکانات با توجه به استعدادها و تواناییهایشان، تفاوت نقش های اجتماعی، نگرش افراد نسبت به دنیا و آخرت و غیره توجه کرد.
حجت الاسلام خیری داشتن رویکرد جهانی را به عنوان یکی از ویژگیهای عدالت دانست و گفت: عدالت اجتماعی اقتضا می کند که نسبت به وقوع ظلم در هر جای دنیا، واکنش نشان دهیم و به حمایت از مظلوم برخیزیم. چراکه ما انسان را خلیفه الله میدانیم که در اجتماع و قبیله محصور نیست.
وی ادامه داد: یکی دیگر از شاخص های عدالت اجتماعی وحدت گرایی است، یعنی در تعریف عدالت اجتماعی بر اساس رویکرد اسلامی، ما موظف به ایجاد وحدت در تمام انسان ها هستیم، حرکت جمعی، توسعه آگاهی و آزادی از الزامات عدالت اجتماعی است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خاطرنشان کرد: اگرعدالت اخلاقی خواست قلبی تمام افراد جامعه اسلامی باشد، عدالت محوری و عدالت خواهی محقق می شود.
وی با اشاره به اینکه تساوی بین افراد را نمیتوان عدالت نامید، عنوان کرد: عدالت اجتماعی به معنای مساوات نیست، به معنای پرهیز از تبعیض است که به سعادت، اعتماد عمومی، دوری از تبعیض و فساد منجر میشود، مکتب مارکسیست به تساوی اعتقاد داشت، اما این امر تجلی بی عدالتی است، اینکه کسی که میداند با آنکه نمیداند برابر باشد یا کسی که کار میکند با کسی که کار نمیکند به یک اندازه حقوق بگیرد.
بنابر گزارش ستاد خبری دومین همایش ملی الگوی اسلامی_ایرانی پیشرفت، حجت الاسلام خیری شرط تحقق عدالت را حاکمیت امامت در جامعه دانست و افزود: پایه و اساس امامت، داشتن عصمت است که عدالت را تضمین می کند. در زمان غیبت امام معصوم، ولی فقیه جانشین ایشان است که اساس حکومت او نیز بر دو محور عدالت و اجتهاد استوار است. از این رو پایه حکومت اسلامی حق مداری و عدالت محوری است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این مطلب که اسلام، عدالت، امنیت و فراوانی های مادی را از نیازهای ضروری انسانها برشمرده است، افزود: اگر الگویی مشخص بین نخبگان جامعه وجود داشته باشد، وظیفه هر یک از قوای سه گانه مشخص میشود و نهادهای و سازمانهای گوناگون میتوانند با توجه به آن در راستای پیشرفت و عدالت گام بردارند.
حجت الاسلام خیری، برگزاری همایش و انجام کارهای پژوهشی را برای رسیدن به اتفاق نظر در بین اندیشمندان و صاحبنظران موثر دانست و افزود: در این حوزه باید تعاملاتی جدی به منظور تولید سند بالادستی یا فراسند صورت بگیرد.
پایان پیام/
نظر شما