30 دی؛آغاز کار بازرسان آژانس/تمکین ۱+۵ دراستفاده ازسانتریفیوژ نسل جدید

خبرگزاری شبستان: رئیس سازمان انرژی اتمی از آغاز به کار بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بررسی تعلیق داوطلبانه فرآیند غنی سازی ۲۰ درصد اورانیوم از پس فردا ۳۰ دی همزمان با شروع اجرای گام نخست توافق ژنو خب

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: طبق توافق ژنو قرار است از پس فردا اجرای اقداماتی را که متعهد به اجرای آن هستیم آغاز کنیم که یکی از این اقدامات تعلیق داوطلبانه فرایند غنی سازی 20 درصدی است.

وی افزود: یکی از ویژه کارها و مسئولیت های بازرسان آژانس ، بررسی زنجیره سانتریفیوژهایی است که در نطنز و فردو اورانیوم 20 درصد تولید می کنند تا اطمینان حاصل شود که این تعلیق انجام شده است و بخش هایی که باید مهر و موم شود، مهر و موم کنند.

صالحی در گفتگو با واحد مرکزی خبر گفت: کارشناسان آژانس گاهی به صورت بازرسی به ایران می آیند که در قالب توافق نامه پادمان است؛ این رویه از قبل اعمال شده است اکنون نیز هست و ادامه هم خواهد داشت.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: بخشی از همکاری با آژانس نیز در چارچوب تفاهم نامه اخیر است که با آژانس امضا کرده ایم مانند بازدید از کارخانه آب سنگین اراک و در آینده نزدیک هم برای بازدید از معدن گچین بندر عباس به ایران می آیند.

وی گفت: سومین بّعد سفر کارشناسان آژانس به ایران نیز برای راستی آزمایی اقداماتی است که ما در چارچوب توافق نامه اخیر با 1+5 ملزم به انجام آن هستیم که بر این اساس بازرسان آژانس بررسی هایشان را از پس فردا آغاز می کنند.

تمکین 1+5 به استفاده تحقیقاتی از سانتریفیوژ نسل جدید

رئیس سازمان انرژی اتمی از تمکین 1+5 به حق مصرح جمهوری اسلامی ایران در استفاده تحقیقاتی از سانتریفیوژ نسل جدید خبر داد.

صالحی گفت: درباره فعالیت های هسته ای در زمینه تحقیق و توسعه سوء تفاهم ایجاد شده بود زیرا طبق روال، ما همواره برای شفاف سازی و رفع ابهاماتی که ایجاد می کردند ، گاهی فراتر از توافق نامه پادمان به تعهداتمان عمل می کردیم به عنوان نمونه هر گاه سانتریفیوژ نسل جدیدی را طراحی و آزمایش کرده ایم، موضوع را به آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع داده ایم در صورتی که ملزم به این کار نبوده ایم.

صالحی گفت: ما زمانی باید فعالیتی را به آژانس اعلام کنیم که 6 ماه قبل بخواهیم مواد هسته ای به تجهیزات مدنظر وارد کنیم اما ساخت سانتریفیوژ اخیر را مانند بقیه سانتریفیوژهای نسل های دیگر حدود دو سه هفته قبل به روال عادی به آژانس اعلام کردیم.

وی بخش مربوط به تحقیق و توسعه فعالیت های هسته ای را در توافق ژنو کاملا شفاف و بی ابهام دانست و افزود: با این حال، وقتی ساخت نسل جدیدی از سانتریفیوژ را به آژانس اعلام کردیم، آنان موضع گیری و اعتراض کردند که تاحدی متعجب و متحیر شدیم که با استناد به چه چیزی اعتراض کردند.

صالحی گفت: دو سه نفر از متخصصان سازمان انرژی اتمی که در مذاکرات اخیر حضور داشتند با صحبت ها و استدلال های خود بی پایه و اساس بودن استدلال طرف مقابل را اثبات کردند و در نهایت به این حق ما تمکین کردند و اکنون دیگر مشکلی در این باره نداریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره علت اعتراض به استفاده از این سانتریفیوژ افزود: شاید انتظار نداشتند که جمهوری اسلامی ایران نسل جدیدی از سانتریفیوژ را ارائه کند که 10 - 15 برابر نسل های قبل توانایی غنی سازی دارد.

وی گفت: شاید می خواستند جلوی این روند را بگیرند اما ما بر حقوقمان اصرار کردیم زیرا تحقیق و توسعه را به عنوان خط قرمز فعالیت هایمان تلقی می کنیم و هیچ محدودیتی را در این باره نمی پذیریم و در همین چارچوب به فعالیت ها ادامه می دهیم.

صالحی همچنین درباره تعهدات کشورمان در نصب سانتریفیوژها طبق توافق ژنو گفت: در چارچوب توافق نامه ژنو متعهد شده ایم که در 6 ماه نخست پس از اجرای گام نخست توافق ، سانتریفیوژ جدیدی نصب نکنیم.

وی افزود: اکنون حدود 19 هزار سانتریفیوژ نصب شده داریم که 9 هزار دستگاه آن کار می کند و بقیه کار نمی کند. طبق توافق ژنو مقرر شده است اگر سانتریفیوژهایی که اکنون اورانیوم 5 درصد تولید می کنند خراب شد با سانتریفیوژهای مشابه جایگزین شود.

صالحی گفت: پس از 6 ماه ، متناسب با پیشرفت روند مذاکرات در این باره تصمیم خواهیم گرفت.

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره تعهدات جمهوری اسلامی در رآکتور اراک در چارچوب توافق ژنو گفت: گاهی این تصور برای مردم ایجاد می شود که فعالیت رآکتور اراک متوقف شده درحالی که هنوز ساخت این رآکتور کامل نشده است که متوقف شود. ساخت این مجموعه ادامه دارد و دو تا سه سال طول می کشد که کاملا ساخته و از آن بهره برداری شود.

وی افزود: مطالبه 1+ 5 این است که در 6 ماه پس از اجرای گام نخست توافق ژنو، ما از نصب تجهیزات لازم در این رآکتور اراک بپرهیزیم. ما صحبت کردیم که منظورشان از تجهیزات مورد نظر چیست زیرا کوبیدن یک میخ به دیوار هم ممکن است تجهیزات تلقی شود.

صالحی گفت: پس از گفتگوهای فراوان به این نتیجه رسیدیم که سه مورد از تجهیزات شامل پمپ های مدار اول، تجهیزات اتاق کنترل و ماشین سوخت گذاری در رآکتور اراک نصب نشود و مورد چهارمی هم خودشان اخیرا اضافه کردند که مربوط به اتاقکی به نام هات سل است که ما پذیرفتیم.

معاون رئیس جمهور تاکید کرد: بقیه کارهای مربوط به ساخت و ساز رآکتور اراک با قوت پیش می رود زیرا مجموعه عظیمی است که کارهای فراوان دارد و نصب نشدن این تجهیزات در این 6 ماه، مشکلی را در این فرایندکلی برای ما ایجاد نمی کند.

بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای این منظور بامداد امروز وارد تهران شدند.

پایان پیام/

کد خبر 333969

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha