به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه در بودجه سال 93 برای ساخت نیروگاه دوم بوشهر اعتبار لازم در نظر گرفته شده است، ابراز امیدواری کرد: کلنگ ساخت این نیروگاه سال آینده به زمین زده شود. بر اساس برنامه، هر دو سال ساخت یک نیروگاه هستهای جدید را در کشور آغاز میکنیم.
صالحی افزود: توافقی را زمان ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی برای ساخت نیروگاههای هستهای به ظرفیت 4 هزار مگاوات با روسها امضاء کردیم که اکنون در پی احیاء این توافقنامه هستیم. اکنون شتاب کمیتی نداریم و در پی افزایش کیفیت سانتریفیوژها هستیم که تعداد کمتری از این ماشینها از رده خارج شوند. موضوع اکتشاف به ویژه اکتشافات هوایی با قوت انجام میشود.
معاون رئیس جمهور گفت: در سال 2003 توانایی غنی سازی به وسیله لیزر و سانتریفیوژ را بدست آوردیم اما داوطلبانه غنی سازی به روش لیزر را کنار گذاشتیم و تجهیزات آن را جمع کردیم. 19 بهمن دور بعدی گفتگوها با آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ادامه همکاریها انجام میشود.
وی با بیان اینکه در مذاکرات اخیر، سانتریفیوژ جدیدی را به آژانس انرژی اتمی اعلام کردیم گفت: این سانتریفیوژ 15 برابر سانتریفیوژهای نسل پیش از آن ظرفیت غنی سازی دارد. تحقیق و توسعه شفافترین بخش توافق نامه ژنو است و اکنون سانتریفیوژ جدید ما شناسنامه دار شده است. روی همه سانتریفیوژهای نسل جدید بر اساس توافقنامه ژنو میتوانیم کار کنیم اما در تولید از آنها استفاده نمیکنیم. در نطنز گروههای مختلف سانتریفیوژها آزمایش میشود.
معاون رئیس جمهور گفت: در مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با گروه 1+5 تاکنون دست برتر با ایران بوده است به همین علت صهیونیستها بسیار از این توافق نامه نگران و ناراحت هستند. همه نقض عهد و خوی استکباری دشمنانمان را دیدهایم و اکنون جای متفرق شدن نیست و باید همگی متحد شویم زیرا دشمن در پی اختلاف ماست.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: بر اساس توافق نامه، جمهوری اسلامی ایران 6 ماه تولید اورانیوم 20 درصد را متوقف میکند. این فرآیند با برداشتن اتصال دو آبشار سانتریفیوژ در نطنز و چهار آبشار در فردو است که امروز این کار انجام شده است.
صالحی با بیان اینکه در توافق نامه ژنو آمده است که ایران سوخت به رآکتور آب سنگین اراک تزریق نکند گفت: این رآکتور آماده نیست که بخواهیم به آن سوخت تزریق کنیم و اکنون از 150 مجتمع سوختی 11 مجتمع آن را ساختهایم.
وی افزود: 20 درصد کار ساختمانی و تجهیزاتی آب سنگین اراک باقی مانده و خودداری از انتقال سوخت به این رآکتور به این معنا نیست که این رآکتور کار میکرده است و اکنون از کار ایستاده باشد. در اراک دو کارخانه بزرگ تولید آب سنگین و رآکتور 40 مگاواتی وجود دارد که کارخانه آب سنگین به کار خود ادامه میدهد اما ساخت رآکتور و راه اندازی آن حدود سه سال زمان میبرد.
وی گفت: چیزی را در این شش ماه از دست نمیدهیم. در توافق نامه پذیرفتهایم پمپهای اصلی مدار اولیه و اتاق کنترل را نصب نکنیم که البته زمان نصب این تجهیزات نیز در رآکتور آب سنگین اراک نیست.
وی گفت: در توافق نامه مقرر شد نیمی از حدود 200 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد غنی شده ما به اکسید اورانیوم تبدیل و نیم دیگر رقیق شود. از امروز 100 کیلوگرم از uf6 20 درصد را در نطنز به حدود 400 کیلوگرم اورانیوم 5 درصد و 100 کیلوگرم باقیمانده را به اکسید اورانیوم برای استفاده در صفحههای سوختی تبدیل میکنیم.
صالحی افزود: بازرسان آژانس ابتدا میخواستند کورههای تولید قرص سوخت را مهر و موم کنند که با ممانعت ما مقرر شد برای کنترل این کورهها دوربین نصب کنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تا کنون ماهانه 10 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد در فردو و 5 کیلوگرم از این اورانیوم در نطنز غنی سازی میشد و در کل شش زنجیره به تولید اورانیوم 20 درصد اختصاص داشت در حالی که 9 هزار سانتریفیوژ داریم که اورانیوم 5 درصد تولید میکنند.
معاون رئیس جمهور افزود: با تبدیل صد کیلوگرم از اورانیوم 20 درصد غنی شده به اکسید اورانیوم و در نظر گرفتن 220 کیلوگرم اورانیومی که قبلا برای صفحات سوختی تولید شده است برای چهار سال سوخت 20 درصد ذخیره کردهایم. انباشت بیش از این مقدار نیز بیمعنی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: برای تولید یک کیلوگرم اورانیوم 5 درصد غنی شده 10 کیلو اورانیوم طبیعی و برای تولید یک کیلوگرم اورانیوم 20 درصد 10 کیلوگرم اورانیوم 5 درصد نیاز است که تولید بیش از حد اورانیوم 20 درصد ذخایر ما را کاهش میدهد.
وی درباره 12 آبشار سانتریفیوژی که در فردو کار نمیکند گفت: این بر اساس تصمیمات درست دولت گذشته بوده که به این آبشارها گاز تزریق نشده است. هزار سانتریفیوژ نسل دوم نیز در نطنز نصب شده که تا کنون به آنها گاز تزریق نشده است.
وی تاکید کرد: سانتریفیوژهایی که اورانیوم 20 درصد غنی شده تولید میکردند از کار نمیایستند و اورانیوم 5 درصد تولید میکنند.
صالحی گفت: مراحل باز فرآوری اورانیوم را بین سالهای 2000 تا 2002 انجام دادیم و در سال 2003 میلادی نیز آن را به آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کردیم که دیگر نیازی به بازفرآوری نداریم.
وی درباره بازفرآوری سوخت گفت: این به معنای جدا سازی پلوتونیوم 239 از سوخت استفاده شده است. حدود 10 سال طول میکشد که بخواهیم پلوتونیوم 239 را از سوخت رآکتورآب سنگین اراک استحصال کنیم و این درحالی است که این پلوتونیوم مناسب ساخت سلاح نیست.
وی گفت: برای ساخت سلاح دست کم به 9 کیلوگرم پلوتونیوم نیاز است که فقط حدود یک الی دو کیلوگرم پلوتونیوم از سوخت رآکتور آب سنگین اراک استحصال میشود. رآکتور آب سنگین اراک را برای کارهای تحقیقاتی میخواهیم نه بازفرآوری سوخت آن. این سرو صدایی که غربیها راه انداختهاند از نظر فنی بیپایه و اساس است و حاضریم با کارشناسان آنها در رسانهها این موضوع را برای افکار عمومی روشن کنیم.
معاون رئیس جمهور گفت: در سوخت مصرف شده پلوتونیوم 240 نیز وجود دارد که مزاحم پلوتونیوم 239 و سمی است. جداسازی پلوتونیوم 239 در فضایی مانند نطنز امکان پذیر نیست و محفظههای خاص و پیچیدهای میخواهد.
صالحی تاکید کرد: البته از حق بازفرآوری و هیچ یک از حقوق هستهایمان عدول نکردهایم.
وی گفت: اگر به اورانیوم بیش از 5 درصد غنی شده نیاز داشته باشیم آنها باید به ما بدهند و اگر ندهند خودمان میسازیم. توان غنی سازی اورانیوم را در هر سطحی داریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در صورت انجام ندادن تعهدات از طرف غربیها در چند ساعت به غنی سازی 20 درصد بازی میگردیم.
پایان پیام/
نظر شما