قانون کاهش ۲۰ درصدی خرید نفت ایران متوقف شد

خبرگزاری شبستان: معاون وزیر امور خارجه در تشریح دستاوردهای توافقنامه ژنو گفت: بر این اساس قانونی که تأکید داشت فروش نفت ایران هر شش ماه باید ۲۰ درصد کاهش یابد، متوقف شده است. <BR> <BR>

به گزارشخبرگزاری شبستان، عراقچی، معاون وزیر امور خارجه امروز در نشست اعضای اتاق بازرگانی گفت: با اجرای این قانون فروش نفت ایران از حدود دو و نیم میلیون بشکه نفت به یک میلیون بشکه رسیده است و خریداران نفت ما را مجبور کرده بودند که هر شش ماه 20 درصد در خرید خود کاهش دهند.

وی گفت: با توقف این قانون، بیش از این به خریداران نفت ایران برای کاهش خرید فشار وارد نخواهد شد و البته فروش نفت ما در سطح فعلی حفظ می‌شود.

عراقچی با بیان اینکه صادرات محصولات پتروشیمی ایران آزاد می‌شود، گفت: آن‌ها مدعی هستند که درباره واردات پتروشیمی تحریم نگذاشته‌اند.

عراقچی با بیان اینکه یکی از نتایج توافقنامه ژنو این است که بار و فشار روانی تحریم‌ها بر جمهوری اسلامی ایران به تدریج برداشته خواهد شد، گفت: خیلی از تحریم‌ها قانون نیست بلکه فقط تحریم روانی است و بسیاری از شرکت‌ها و کشور‌ها به خاطر ترس از تحریمهای جدید با ما همکاری نمی‌کردند و البته با اجرای توافقنامه ژنو به تدریج این فشارروانی رفع خواهد شد.

وی گفت: بخش تجاری ما باید راهگشایی کند و این بار روانی را از پیش رو بر دارد.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه همچنان صادرات تجهیزات پتروشیمی به ایران در تحریم قرار دارد، گفت: اما تحریم سایر خدمات نظیر بیمه، حمل و نقل و نقل و انتقالات مالی برداشته می‌شود.

وی با بیان اینکه عمده صادرات پتروشیمی کشور با همکاری بخش خصوصی انجام می‌شود گفت: از حدود هشت میلیارد دلار صادرات فعلی شش میلیارد دلار سهم بخش خصوصی انجام می‌شود و این صنعت تا صادرات 20 میلیارد دلاری هم ظرفیت دارد.

وی با بیان اینکه با آقای نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور درباره تسهیل کار بخش خصوصی در این زمینه صحبت کرده است، گفت: قرار شد ارز بازگشتی در اختیار بانک‌ها و تولیدکنندگان قرار گیرد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: همچنین بر اساس توافقنامه ژنو تحریم صادرات و واردات طلا و فلزات گرانب‌ها و همچنین خدمات مربوط به آن نظیر حمل و نقل، بیمه و انتقالات بانکی برداشته می‌شود.

وی با بیان اینکه آمریکا صادرات اجزا و قطعات خودرو را که در ایران مونتاژ می‌شد، تحریم کرده بود، گفت: این تحریم‌ها نیز برداشته خواهد شد و این قطعات در قالب‌های مختلف از جمله قطعات منفصله CKD به کشور انجام می‌شود.

عراقچی گفت: البته بر اثر تحریم‌ها جو بازار طوری شده بود که از نظر روانی هیچ چیزی را به ایران صادر نکنند.

وی گفت: با برداشته شدن این تحریم‌ها خودروسازان خارجی از جمله پژو و کمپانی‌های دیگر برای صادرات و دریافت پول خود فرصت خواهند داشت.

عراقچی با بیان اینکه در صنعت نفت با دو تحریم مواجه بودیم، گفت: یکی تحریم خرید نفت و دیگری تحریم در دریافت پول نفت بود که خریدار نمی‌توانست به ما پول بدهد و فقط می‌توانست کالا پرداخت کند.

وی با بیان اینکه در مسائل مالی و بانکی هم تحریم‌ها برداشته شد، گفت: این‌ها مدعی بودند که اقلام بشردوستانه شامل مواد غذایی، بهداشتی، پزشکی و دارویی تحریم نشده است اما در عمل این کار را انجام نمی‌دادند و خیلی از بانک‌ها از ترس تحریم در فروش این مواد دخالت نمی‌کردند.

معاون وزیر امور خارجه گفت: برای رفع این موضوع نیز قرار شد یک کانال بانکی مشخص شود و 1+5 به این کانال تضمین لازم را بدهد که می‌تواند در فروش این اقلام با ایران کار کند.

وی افزود: با بانک‌هایی در ژاپن، کره جنوبی و سوییس صحبت شده و این کانال در حال فعال شدن است.

عراقچی با بیان اینکه ما در حال رصد فعال شدن این کانال هستیم، گفت: آماده‌ایم هر جا ایرادی وجود داشت آن را برطرف کنیم.

عراقچی با بیان اینکه همه بانکهای ایرانی که در فهرست تحریم‌ها نیستند اعم از بانکهای خصوصی و دو بانک دولتی می‌توانند در این کانال بانکی فعال شوند، گفت: بانک‌های ایرانی باید حساب‌های یورویی خود را فعال سازی کنند.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده با تأکید بر اینکه بانک مرکزی در این زمینه باید فعالانه وارد شود، گفت: نماینده بانک مرکزی در طول مذاکرات حضور داشت و در باره این موضوع توجیه است.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه واردات ما از این اقلام در سال حدود 18 میلیارد دلار است، گفت: یعنی دولت می‌تواند در شش ماه آینده 9 میلیارد دلار از این اقلام را خریداری کند و البته در این زمینه سقفی هم وجود ندارد و می‌تواند بیشتر هم وارد کند.

وی افزود: قرار است از این کانال همچنین هزینه درمان بیماران اعزام به خارج از کشور، شهریه دانشجویان تا سقف 400 میلیون دلار در شش ماه و سهمیه ایران به سازمانهای بین المللی پرداخت شود.

وی گفت: سازمانهای دولتی باید توان داشته باشند و از این فرصت استفاده کنند.

عراقچی افزود: بر اساس این توافقنامه همچنین 4و دو دهم میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران در هشت نوبت آزاد می‌شود و بانک مرکزی می‌تواند هر چه خواست به صورت

پول ازاد Free money از این درآمد‌ها یا به صورت نقد به داخل وارد کند یا به صورت‌های دیگر خرید انجام دهد.

وی گفت: هشت قسط شدن پرداخت‌های ایران ناشی از فرمول توافقنامه ژنو است.

عراقچی با بیان اینکه اولین قسط در اول فوریه به میزان 550 میلیون دلار و دومین قسط 15 فوریه (ماه بعدی میلادی) به میزان 450 میلیون دلار و سومین قسط در هفت مارس به میزان 550 میلیون دلار به حساب بانک مرکزی واریز می‌شود، گفت: ایران تا قبل از عید یک میلیارد و 550 میلیون دلار در حساب خود خواهد داشت.

وی آخرین اقدام اروپایی‌ها در عقبگرد از تحریم‌ها را افزوده شدن آستانه معاملات مالی مجاز بدون مجوز با ایران دانست و گفت: در اروپا تا زیر 100 هزار یورو می‌توانستند بدون گرفتن مجوز با ایران معامله انجام دهند که با 10 برابر افزایش به یک میلیون یورو افزایش یافته است و این‌ها بازگشت به عقب در تحریم‌ها محسوب می‌شود.

وی گفت: ما هم در مقابل به صورت جزئی موارد مشخصی را قرار است انجام دهیم که مثلاً‌ در نطنز یا فوردو چه کارهایی را انجام ندهیم.

عراقچی با بیان اینکه برخی انتقاد می‌کنند که چرا اینقدر جزئی در باره فعالیت نکردن بخشی از فعالیتهای هسته‌ای اشاره شده است؟ گفت: اتفاقاً این موضوع باعث می‌شود ما فقط مواردی را که به صورت جزئی توافق کرده‌ایم، اجرا کنیم.

وی افزود: در عمل، برنامه هسته‌ای ما کاملاً حفظ و فقط غنی سازی 20 درصدی متوقف می‌شود.

معاون وزیر خارجه گفت: البته وصل کردن اتصالات قطع شده برای فعالیت دوباره غنی سازی 20 درصدی فقط یک ساعت به طول می‌انجامد و در واقع هیچ چیزی جمع نشده است.

وی اظهار داشت: بر خلاف ادعای اوباما ساختار تحریم‌ها حفظ نمی‌شود بلکه شکاف‌های عمیقی در آن ایجاد می‌شود.

عراقچی گفت: بر خلاف ادعاهای اوباما که ما فقط پنج درصد از درآمدهای نفتی خود را می‌توانیم بدست آوریم؛ این فقط تبلیغ است و ما از 18 میلیارد دلار درآمدهای نفتی 15 میلیارد دلار از آن را در شش ماهه به دست خواهیم آورد و این حدود 75 درصد خواهد بود.

وی با بیان اینکه باید فضای روانی تحریم‌ها رفته رفته تلطیف شود، گفت: به عنوان مثال در چند روز آینده یک هیأت 100 تا 120 نفره از فرانسه به ایران خواهند آمد.

عراقچی افزود: یک شبه می‌شود همه چیز را خراب کرد اما ساختن کار می‌برد و وقت نیاز دارد.

عراقچی با تأکید بر اینکه کشورهای غربی کارهای خود را برای انجام معاملات اقتصادی با ایران آغاز کرده‌اند، گفت: شرقی‌ها بیشتر در این زمینه پیش آمده‌اند به عنوان مثال ژاپنی‌ها بیمه نفتکش‌ها را برگرداندند.

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به تبلیغات اخیر معاون خزانه داری آمریکا گفت: وی اخیراً دوباره تلاش می‌کند فضای روانی را به تهدید و تحریم برگرداند اما مسیر به سمت آرامش در کار اقتصادی با ایران به پیش می‌رود.

وی گفت: باید قدر دستاوردهای خود را بدانیم.

عراقچی با بیان اینکه از برخی از داخل گلایه‌مند هستم افزود: بعد از توافقنامه ژنو مثل هر واقعه سیاسی دیگر دو طرف به جنگ رسانه‌ای پرداختند و البته معتقدم طرف مقابل ما بهتر عمل کرد.

وی با بیان اینکه در جنگ رسانه‌ای هر طرف آغاز ادعا می‌کند و به اصطلاح من بُردم و من امتیاز گرفتم، راه می‌اندازد، گفت: آمریکایی‌ها این کار را آغاز کردند و برخی هم حرف آن‌ها را قبول کردند، غافل از اینکه این یک حیله است.

عراقچی با بیان اینکه غنی سازی بهترین امتیاز ما بوده است، گفت: اینکه برغم تلاش آن‌ها برای نداشتن غنی سازی ایران ما به این مهم دست یافتیم به خودی خود امتیاز است اما آن‌ها می‌خواهند امتیازات ما را کم رنگ کنند و البته در داخل هم برخی در دام رسانه‌ای آن‌ها گرفتار شدند.

مذاکرات پیش رو مذاکرات سختی است

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به آغاز مذاکرات گام نهایی توافقنامه ژنو تا سه هفته آینده گفت: این مذاکرات که مذاکرات اصلی محسوب می‌شود، سخت و به نتیجه رساندن آن‌ها خیلی سخت است.

آقای عراقچی تهران افزود: اوباما در همین باره اعلام کرده که شانس رسیدن به توافق نهایی با ایران 50 -

50 است و من هم در رسانه‌ها اعلام کرده‌ام که این موضع اوباما خیلی خوشبینانه است و معلوم نیست چقدر به نتیجه برسد.

وی با بیان اینکه برای مذاکرات گام نهایی یک سال فرصت در نظر گرفته شده است، گفت: البته ما نمی‌خواستیم بیش از یک سال مذاکره باشد و طول دادن آن را به مصلحت نمی‌دانیم.

عراقچی با بیان اینکه تا شش ماه دیگر مهلت گام اول مذاکرات به اتمام می‌رسد، گفت: بعد از این باید ببینیم که گام بعدی را آغاز کنیم یا در‌‌ همان جا متوقف شویم.

عراقچی گفت: در این 6 ماه باید به اصطلاح مشق‌های خودمان را خوب بنویسیم چرا که ممکن است این 6 ماه به همین 6 ماه محدود شود.

وی با بیان اینکه باید از فرصت ششماهه اول به خوبی استفاده کنیم، گفت: هر چه قدر بتوانیم خودمان را در داخل با استفاده از رفع تحریم‌ها، تقویت کنیم موضع ما در مذاکرات قوی‌تر است و نگرانی از تحریم‌ها کمتر می‌شود.

عراقچی با تاکید بر اینکه ما به خاطر تحریم‌ها وارد مذاکرات نشدیم، گفت: هر چه قدر پشتوانه اقتصادی کشور محکمتر باشد، در مذاکرات قوی‌تر هستیم و این‌‌ همان اقتصاد مقاومتی است که چندین سال است رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید دارند.

وی گفت: در این مسیر هر چه قدر بخش خصوصی فعال تر

باشد و نیازهای کشور را تامین کند، خیال ما راحت‌تر می‌شود، در مذاکرات دست ما پر‌تر است و طبیعتا مقاومت ما هم بیشتر خواهد شد.

عراقچی در پاسخ به پرسشی درباره انتقادهای داخلی از توافقنامه ژنو هم گفت: برای کسانی که یک موضوع ملی را در سطح رقابتهای جناحی پایین آورده‌اند، متاسفم.

وی گفت: کسانی که این دستاورد‌ها را شکست جلوه می‌دهند نمی‌دانند چه ضربه‌ای به عزت مردم و جمهوری اسلامی ایران می‌زنند.

عراقچی در باره اینکه چرا ایران به طور مستقیم با افکار عمومی و لابی‌های قدرتمند آمریکایی سخن نمی‌گوید، گفت: باید اذعان کرد برغم لابی خوب دیگران، ما در آمریکا لابی نداریم.

وی افزود: البته در آنجا زمینه‌های بالقوه‌ای وجود دارد که ما آن‌ها را عملیاتی نکرده‌ایم و باید برنامه ریزی کنیم و البته بدانیم که این موضوع حساسیت‌های خاص خود را دارد.

مذاکرات برای گام نهایی توافقنامه ژنو تا 3هفته دیگر

معاون وزیر امور خارجه با اعلام اینکه مذاکرات برای گام نهایی توافقنامه ژنو تا سه هفته دیگر آغاز می‌شود، گفت: قرار شده است وقتی گام اول مذاکرات اجرایی شد، مذاکرات برای گام آخر را آغاز کنیم.

عراقچی افزود: در این دور از مذاکرات؛ تکلیف همه چیز روشن می‌شود.

وی افزود: این موضوع یک دوره زمانی دارد که بر اساس آن درباره جدول زمانی رفع تحریم‌ها و محدودیت غنی سازی ایران بحث خواهد شد.

عراقچی گفت: البته طبیعتاً آن‌ها در این جدول زمان بندی خواهان جدولی با سال‌های بیشتر خواهند شد و ما هم خواهان جدولی با سال‌های کمتر خواهیم بود.

مسیر اصلی توافق ژنو، اعتمادسازی است

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه بر اساس توافق ژنو مسیر حرکت گام به گام است، گفت: بنا داریم ما درباره عدم داشتن سلاح هسته‌ای و طرف مقابل با رفع تحریم‌ها، اعتماد یکدیگر را جلب کنیم.

عراقچی گفت: بر اساس توافقنامه اولیه در ژنو، برنامه غنی سازی ایران وجود و تداوم خواهد داشت.

وی با بیان اینکه در این توافقنامه اراده جمهوری اسلامی ایران بر اراده کشورهای 1+5 و همه کشورهای غربی که می‌گفتند ایران باید غنی سازی را تعلیق کند تا مذاکرات را آغاز کنیم، غالب شد.

عراقچی گفت: 6 قطعنامه‌ای که به شورای امنیت داده بودند همه درباره تعلیق غنی سازی ایران و توقف غنی سازی شرط اول مذاکرات آن‌ها بود.

وی با بیان اینکه تحریم‌های ایران در سه موضوع هسته‌ای، حقوق بشر و ادعای غربی‌ها درباره تروریسم است، گفت: بر اساس توافقنامه ژنو همه تحریم‌های مربوط به بحث هسته‌ای که در شورای امنیت تصویب شده است، یا تحریم‌های یک جانبه و چندجانبه، برطرف خواهد شد.

عراقچی با بیان اینکه تحریم‌های اصلی به موضوع هسته‌ای ایران مربوط است، گفت: در این مذاکرات فقط درباره این تحریم‌ها مذاکره کردیم و اجازه نداریم غیر از موضوع هسته‌ای با این‌ها مذاکره کنیم.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه بر اساس توافقنامه ژنو قرار شد نظارت بیشتری بر برنامه هسته‌ای ایران انجام شود، گفت: بر این اساس قرار شد ایران به شرط تایید مجلس شورای اسلامی به پروتکل الحاقی بپیوندد.

وی افزود: به طور خلاصه هدف مشترک این توافقنامه این بود که جمهوری اسلامی ایران، برنامه صلح آمیز هسته‌ای خود از جمله غنی سازی را داشته باشد و در مقابل همه تحریم‌ها برداشته شود.

وی با بیان اینکه گروه 1+5 باید اطمینان حاصل کند که برنامه هسته‌ای ایران فاقد کاربرد سلاحی است، گفت: براساس فتوای صریح مقام معظم رهبری؛ هر گونه تولید، نگهداری و استفاده از این سلاح‌ها، حرام است و به طور کلی این سلاح‌ها در دکترین امنیتی ما جایی ندارد، بنابراین ما در اطمینان بخشی مشکلی نداریم.

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه گام اول از 30 دی ماه آغاز شده است، گفت: در گام اول دو اتفاق افتاد و هر دو طرف به توافق رسیدند که هر جا هستند، بایستند و جلو‌تر نروند.

وی گفت: آن‌ها تحریم‌های اضافه‌ای نگذارند و در مقابل ما بحث هسته‌ای را گسترش کمی ندهیم البته گسترش کیفی مثل تحقیقات خواهیم داشت.

عراقچی گفت: بر این اساس قرار شد سانتریفیوژ جدید نصب نکنیم و البته هیچ چیزی نه برچیده می‌شود و نه متوقف می‌شود و هر چیزی در‌‌ همان حالتی که هست به کار خود ادامه می‌دهد و همه سانتریفیوژ‌ها کار خواهند کرد.

وی گفت: از نظر ما در صنعت هسته‌ای خودمان در قسمت حساس که چرخه سوخت است، به آنچه می‌خواستیم رسیده بودیم و به اصطلاح دست ما پر بود.

عراقچی گفت: دانش چرخه سوخت را از ابتدا تا انت‌ها داریم که شامل تبدیل اورانیوم خام در فرآیندهای مختلف تا می‌له‌های سوخت و مجتمع‌های سوخت است.

وی گفت: همچنین تاسیسات این دانش را ایجاد کردیم و هم مواد لازم را برای غنی سازی در اختیار داریم.

عراقچی با بیان اینکه ما بیش از 7 تن غنی سازی سه و نیم درصدی و 450 کیلو غنی سازی 20 درصد داشته‌ایم گفت: سوخت نیروگاه تهران را بر این اساس تا سال‌های آینده تامین کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه دانش هسته‌ای ایران آن قدر قوی شده است، که دشمنان مجبور به ترور فیزیکی دانشمندان هسته‌ای ایران شده‌اند، گفت: موضوع شهدای هسته‌ای بیانگر دست یافتن دانشمندان ما به مرزهای مهم علمی در این زمینه است.

معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: همه توافقنامه ژنو درباره کارهایی است که نباید انجام دهیم و به اصطلاح نباید بیش از این جلو برویم، البته دو طرف قبول کردند که نه تنها از وضع فعلی جلو‌تر نروند بلکه مقداری عقب گرد کنند.

عراقچی گفت: بر این اساس ما غنی سازی 20 درصدی را تعلیق می‌کنیم و موادی را که تاکنون تولید کرده‌ایم یا به اکسید (سوخت) تبدیل کنیم یا به سه و نیم درصد بر می‌گردانیم.

وی گفت: غنی سازی 20 درصد را برای راکتور تهران را انجام داده‌ایم و حتی برای سالهای آینده هم انجام داده بودیم.

عراقچی افزود: از 450کیلوگرم تولیدی، 250 کیلوگرم به سوخت تبدیل شده بود، 100 کیلوگرم دیگر نیز به سوخت تبدیل خواهد شد و 100 کیلوگرم دیگر به غنی سازی سه و نیم درصدی تبدیل می‌شود.

پایان پیام/

کد خبر 337028

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha