به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جوادی آملی، مفسر بزرگ قرآن کریم امروز (10 بهمن) در پانزدهمین همایش کتاب سال حوزه گفت: شیطان دشمنی نیست که با انسان کنار بیاید و خط آتش آنجاست که از انسان تمجید شود و اگر خدای ناخواسته یکی از این کلمات را فرد تمجید شده قبول کند، نیش شیطان به او اثابت می کند.
وی در ادامه با اشاره به ویژگی های آثار و نویسندگان گفت: ما در تالیف و تصنیف و کتاب نویسی الگویی داریم، همانطور که در بصیرت و سنت برایمان الگویی تعریف شده است.
این استاد حوزه تصریح کرد: این کتاب عظیم الشان برای همه اصحاب تالیف الگوست، اگر ما توان آن را نداریم که مثل قرآن (به آن فصاحت و بلاغت) کتاب بنویسیم ولی می توانیم از آن الگو بگیریم.
سنگینی در کنار آسانی، دو ویژگی قرآن
وی با اشاره به ویژگی های قرآن کریم ادامه داد: داشتن محتوایی وزین و قابل فهم بودن در کنار دو ویژگی سنگین و آسان بودن از ویژگی های قرآن است.
آیت الله جوادی آملی گفت: سنگین و آسان بودن دو ویژگی رسمی قرآن کریم می باشد و این کتاب قابل فهم و قابل عمل است و سنگین بودن این کتاب غیر از دشوار بودن آن بوده و اسان بودنش نیز غیر از سست بودن است.
وی در ادامه خطاب به فعالان در عرصه قلم افزود: اگر تقلین الگوی ما هستند، نوشته های ما هم باید قول ثقلین و حرف بی برهان باشد.
وی با بیان اینکه عصر محوری قرآن کریم حکمت است، ادامه داد: البته این حکمت، همان حکمت به اصطلاح خود قرآن است، 20 آیه از سوره اسراء از اصول اخلاقی و اعتقادی سخن می گوید و تاکید می کند که اگر چیزی را تکذیب یا تایید می کنید باید با قرآن باشد.
این مفسر برجسته قرآن تصریح کرد: انسان باید کتابی بنویسد که میزان باشد و محمود و مذموم، خیر و شر را با آن بتوان ارزیابی کرد.
کتابی که خود ترازو نیست، شایسته تقدیر نیست
وی افزود: کتابی که ترازو نیست و خودش نیاز به ترازویی دیگر دارد، آن کتاب شایسته تقدیر نیست و باید زمانی دست به قلم ببریم که بتوانیم اثری پرمحتوا و غنی تولید کنیم.
وی در ادامه با اشاره به کتاب ها و آثار ماندگاری که از قرن ها پیش و از بزرگان دین تا کنون برجای مانده، اضافه کرد: شیخ طوسی یکی از این فضلاست و اینگونه است که کسی رساله ای 20 صفحه ای می نویسد و 1400 سال ماندگار می شود و کسی هم 1400 صفحه کتاب می نویسد ولی تاریخ مصرفش کمتراز یک سال است.
آیت الله جوادی آملی در ادامه به طلاب و اهالی قلم توصیه کرد: اگر کسی هوش و استعداد نگارش دارد، زود دست به قلم نشود، مبادا کسی بر اساس قدرت تالیف و با تکیه بر علم هایی که اندوخته کتابی بنویسد که عمری کوتاه داشته باشد که این اتلاف عمر است.
وی تصریح کرد: ایران الآن مظهر طهارت و طیب بودن است و در این سرزمین باید حوزه بتواند، آثاری ماندگار خلق کند، مبادا ما سوادمان را در همین حد خلاصه کنیم، باید ببینیم در جهان، منطقه و کشورمان چه خبر است.
حوزه نقشه جامع جهانی علمی داشته باشد
این استاد حوزه ادامه داد: ما تا نقشه جامع جهانی علمی نداشته باشیم هر کتابی داشته باشیم، طولی نمی کشد که به صورت بافت فرسوده درمی آید.
وی گفت: قرآن کتاب زنده ایست که با متن جامعه سرو کار دارد و کتاب های دیگر هم باید چنین باشند.
آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: الآن به برکت نظام اسلامی مهم ترین رسالت پژوهشی حوزه های ما این است که خلاء بین کتب اربعه را پر کنند باید بین کتب اربعه و اصول اربعه پر شود به مانند مرحوم عیاشی و اینگونه بودن از عهده تمام شما طلاب حوزوی برمی آید.
وی در پایان گفت: حوزه های علمیه و مخصوصا حوزه قم باید در فضای تحقیق و پژوهش قرار بگیرند چرا که در روایات ما هم تاکید شده، اولین روز جهل آن روزی است که کسی بگوید من فارغ التحصیل شدم.
پایان پیام/
نظر شما