افسانه بختیاری، مدیر روابط عمومی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اعلام خبر انتشار کتاب "پیرامون فلسفه اصول فقه" گفت: مرحوم آیت الله شیخ محمد حسین غروی اصفهانی از اصولیان، فقیهان و فیلسوفان صاحب نظر حوزه نجف در حوزه معارف است ایشان در فقه و اصول از شاگردان شیخ حسن تویسرکانی، سید محمد طباطبایی فشارکی، حاج آقا رضا همدانی و مرحوم آخوند خراسانی بوده است. مدت حضور ایشان در درس آخوند خراسانی13 سال و موقعیت اسمی شان در میان سایر شاگردان بسیار ممتاز و ویژه بوده است.
وی با بیان اینکه مرحوم اصفهانی دروس فلسفه خود را نیز نزد حکیم محمد باقر اصطهباناتی شیرازی و شیخ احمد شیرازی گذرانده است، ادامه داد: دوره های درسی اصفهانی نیز شاهد حضور افراد زیادی بوده که بسیاری از آنها در زمان و موقعیت خود از علمای برجسته حوزه های علمیه و منشا آثار فراوان و خدمات بی نظیری بوده اند. مرحوم اصفهانی ذهنی قوی، منظم و بسیار فلسفی داشتند. یکی از تلاش های علمی قابل توجه ایشان که در اواخر عمر شریف شان آغاز شد و مع الاسف به اتمام نرسید، تنقیح دانش اصول فقه و تدوین آن در ساختاری جدید بود ایشان همچون برخی از اصولیان سابق بر خود در این تنقیح بنا داشت که اصول فقه را از مطالب زاید بپیراید و جایگاه مسائل گوناگون آن را نیز به صورتی کارآمد و منطقی تعیین کند.
بختیاری تصریح کرد: این کتاب با محوریت آراء و اندیشه ایشان در قالب مجموعه مقالاتی به ابعاد فلسفی و کلامی مرحوم اصفهانی نیز پرداخته است اما تمرکز اصلی مباحث معطوف به مباحث فلسفه اصول فقه با محوریت آثار ایشان است.
وی عنوان کرد: این اثر در سه بخش" مباحث پیرامون دانش فلسفه اصول فقه"، "مسائل فلسفه اصول فقه"و "مباحث ناظر به ابعاد فلسفی و کلامی مرحوم آیت الله محمد حسین غروی اصفهانی" تدوین شده است.
مدیر روابط عمومی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: بخش نخست این کتاب به مباحثی همچون تعریف، روش و هدف، فایده ساختار و مسائل و قلمرو فلسفه اصول فقه و تفاوت آن با رئوس ثمانیه و مبادی علم در قالب سه مقاله و یک مصاحبه می پردازد.
وی در ادامه ابراز کرد: بخش دوم به بعضی مسائل دانش جدید فلسفه اصول فقه مانند ارتباط علم کلام با دانش اصول فقه، مردا جدی و کاربرد شناسی در اصول فقه، تاثیر هرمونوتیک و مبانی آن بر مباحث اصول فقه، نگاهی نو به مولوی و ارشادی بودن احکام و برآیند روش شناختی آن، نظریه حق، ماهیت احکام امضایی، درآمدی بر مبانی فهم متن از دیدگاه محقق اصفهانی و هرمنوتیک، و ظرفیت شناسی علم اصول فقه برای تولید علوم انسانی اسلامی مربوط است که حتی المقدور با محوریت آراء محقق اصفهانی تبیین شده اند.
بختیاری تاکید کرد: همچنین بخش سوم نیز به ابعاد کلامی و فلسفی مرحوم محقق اصفهانی مربوط است که در قالب دو مقاله سامان یافته است؛ محتوای مقالات بر اساس نظر نویسندگان است و طبیعی است در هر موضع دیدگاه ها و نظریات دیگری نیز وجود داشته باشد که باید مورد توجه محققان قرار گیرد.
به گفته وی در بخشی از این اثر عنوان شده است: "روانشناسان معمولا میان معنا شناسی و کاربرد شناسی فرق می گذارند و کاربرد شناسی زبان را در ارتباط با گوینده و سیاق بررسی می کنند دانشمندان اصولی هم سه نوع دلالت: تصوریه و تفهیمیه و تصدیقیه را از هم جدا کرده اند این مقاله(مراد جدی و کاردبدر شناسی، بحثی روان شناختی در تقسیم دلالت به تصوریه و تصدیقیه) ارتباط این دو تقسیم را بیان می کند. نگارنده نخست به بیان تقسیم اصولی پرداخته و در ادامه مراد از معنا شناسی و کاربردی شناسی را روشن ساخته است. دیدگاه دائرةالمعارفی، یکی از دیدگاه های مهم رایج در معنا شناسی در اواخر قرن بیستم بوده که بنا به آن تفکیک کاربرد شناسی از معنا شناسی قابل پذیرش نیست. "
بختیاری یادآور شد: کتاب"پیرامون فلسفه اصول فقه" به قلم مسعود فیاضی در صفحه 648، با شمارگان 500 نسخه و بهای 32 هزار تومان به تازگی از سوی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما