تکفیری های قرقیزستان:گروه ترور یا مردهای پوشالی؟

خبرگزاری شبستان:رشد بی رویه گروه های تروریستی در مناطق مختلف خاورمیانه به ویژه در سوریه بستری مناسب را برای رشد فعالیت افراطیون و افزایش تهدید آنها در آسیای مرکزی به ویژه در قرقیزستان و تاجیکستان به وجود آورده

خبرگزاری شبستان: رشد بی رویه گروه های تروریستی در مناطق مختلف خاورمیانه به ویژه در سوریه بستری مناسب را برای رشد فعالیت افراطیون و افزایش تهدید آنها در آسیای مرکزی به ویژه در قرقیزستان و تاجیکستان به وجود آورده است.
صدها جوان ازبک از قرقیزستان هر روز به «تروریسم» می پیوندند و به تقویت گروه افراطی به نام «حرکت اسلامی قرقیزستان» که تنها نام اسلام را برای سرپوش گذاشتن بر اقدامات وحشیانه خود یدک می کشند،کمک می کنند.
«حرکت اسلامی قرقیزستان» که یک گروه تروریستی نوپا است با همکاری «حرکت اسلامی ازبکستان»،«حرکت اسلامی ترکمنستان» و «اتحادیه جهادی اسلامی» ،آسیای مرکزی را بیش از پیش با اقدامات تروریستی خود نا امن کرده اند.
اما اعضای «حرکت اسلامی قرقیزستان» در این کشور تنها نیستند؛آنها با همکاری گروه تروریستی دیگری به نام «جماعت جیش المهدی» که اعضای آن همگی از قرقیزستانی های قومی هستند در راستای گسترش تروریسم در این کشور فعالیت می کنند.
بر اساس گزارش های ارائه شده،گروه تروریستی «حزب التحریر» که تعداد اعضای آن تنها در طول دو سال از 2006 تا 2008 میلادی سه برابر شد و از پنج هزار نفر به 15 هزار نفر رسید نیز از جمله گروه های تکفیری-تروریستی در قزاقستان است که اکنون از فرصت ناآرامی های به وجود آمده استفاده کرده و فعایت های خود را در آسیای مرکزی افزایش داده است.
اعضای این گروه به طور عمده در مناطق جنوبی قرقیزستان زندگی می کنند اما دارای پیروانی در شمال هم هستند.
بطور کلی افکار افراطی مذهبی مثل سلفی ها در دهه 1970 از طریق گرو های تبلیغی کشورهای اردن، عراق، و افغانستان به شکل مخفیانه در این منطقه نفوذ کرد و در سال های پایانی عمر اتحاد جماهیر شوروی و اوایل دهه 1990، گرو های افراطی به ویژه در دره «فرغانه» به فعالیت پرداختند.
این گروه ها به دلیل واکنش های تند قدرت های سیاسی منطقه، همواره در انزوا بوده اند و از سوی اسلا م‌گرایان سنتی مورد انتقاد قرار می‌گرفتند.
دره فرغانه به‌خاطر فاصله زیاد دره با پایتخت های سه کشور «ازبکستان»، «تاجیکستان» و «قرقیزستان» و مسیر کوهستانی آن، محل مناسبی برای فعالیت و تجمع گروه های تندرو بوده است.
قرقیزستان از جمله کشورهای آسیای مرکزی است که همواره با چالش‌های مذهبی رو به‌رو بوده است، اما درگیری‌های قومی در این کشور نقش گروه‌های تروریستی را نمایان تر کرد.از جمله اقدامات این تروریست ها می توان به ماجرای بمب گذاری در «بیشکک» در آستانه نشست سران سازمان همکاری‌های شانگهای اشاره کرد.
سازمان امنیت ملی قرقیزستان اعلام کرد که که اعضای «اتحاد جهاد اسلامی» عاملان این بمب گذاری بوده اند.در نواری که از سوی این نهاد امنیتی قرقیز پخش شد، یکی از بازداشت‌شدگان اذعان کرد که به‌ منظور انجام اقدامات تروریستی از سوریه به‌ قرقیزستان آمده است.
مقامات امنیتی قرقیزستان در این رابطه اظهار داشتند: اعضای یک گروهک تروریستی از سوریه، خود را جهت اقدامات تروریستی در بیشکک آماده کرده بودند.
به گفته این مقامات، گروه تروریستی بازداشت شده شامل یک شهروند قرقیزی و دو تبعه قزاق بودند که در عملیات های نظامی علیه نیروهای دولتی سوریه و دیگر اقدامات تروریستی، شرکت کرده بودند.
به گفته فعلان ضد تروریسم در قرقیزستان،گروه های تروریستی با استفاده از اسلام به عنوان پوششی برای تلاش های خود جهت تحت الشعاع قرار دادن دولت فعال تر شده اند،آنها تروریست هایی با ایدئولوژی شبیه اعضای جهادی ها، وهابی ها هستند که مذهب برای آنها فقط یک پوشش برای تغییر چهره است.
نهادهای امنیتی قرقیزستان بارها از دستگیری شبه‌نظامیانی خبر داده‌اند که با بازگشت از سوریه به‌ دنبال انجام فعالیت‌های خراب‌کارانه با هدف بر هم زدن اوضاع سیاسی و اجتماعی منطقه بوده‌اند.
اما در پی افزایش تحرکات گروه های تروریستی در قرقیزستان مسئولان دولتی این کشور تصمیم گرفته اند تا کمپین هایی را برای مبارزه با تروریسم تشکلی دهند.
در این راستا رییس جمهوری قرقیزستان اعلام کرد که قصد دارد بودجه جدیدی را برای کمک به توسعه پروژه های مذهبی به منظور مبارزه با تروریسم در کشورش اختصاص دهد.
این بودجه که نام «ایمان» بر ان نهاده شده است بخشی از طرحی است که تا سال 2017 ادامه پیدا خواهد کرد.
هدف از این طرح،گسترش و ترویج فرهنگ مذهبی و اسلامی از طریق نظام آموزشی در این کشور آسیای مرکزی است.
یکی از دلایل اتخاذ این تصمیم مبارزه با مدارس به اصطلاح مذهبی است که به نام مذهب به آموزش جوانان برای انجام اقدامات تروریستی مبادرت می ورزند.
این مدارس از مدارس مذهبی در کشورهایی مانند عربستان و افغانستان خط می گیرند.
عربستان با دلارهای بی‌شمار سعی دارد تا وهابیت را در کشورهای مختلف جهان اسلام ترویج کند و این کار را از طریق شبکه‌ای از مدارس تحت پوشش خود انجام می دهد.
این مدارس در پاکستان، آسیای مرکزی، فیلپین، اندونزی، اروپا و آمریکا به‌شدت فعال‌اند.
قادر ملکف،دین شناس قرقیزستانی درباره طرح جدید دولت برای مبارزه با مدارس ترویسم می گوید:این بودجه نقش بزرگی را در پرورش دانشمندان اسلامی برای مقابله با تبلیغات واعظان انحرافی ایفا می کند تا تروریست ها که بهتر است نامشان را «مردان پوشالی» بگذاریم در این کشور ریشه کن شوند.
وی هدف از این طرح را تبیین اسلام واقعی برای جوانان قرقیزستانی دانست تا هر گونه توصرات انحرافی از اذهان انها زدوده شود.
آغاز نفوذ اسلام در بین قرقیزها مربوط به قرون 12 – 9 است. قرقیزها تا قرن 17 هیچگونه پایبندی به اسلام نداشتنداما در قرن 17 اسلام فضای بیشتری را در قرقیزستان اشغال کرد.
بیشتر ساکنین قرقیزستان مسلمان و اهل تسنن هستند. در شهرهایی چون بیشکک و اوش از سال های قبل مساجدی وجود داشته است و در حال حاضر بیش از 5 مسجد در بیشکک فعال هستند.
 

کد خبر 340101

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha