به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، انسان موجودی است اجتماعی و زندگی اجتماعی نیز در کنار تمامی مزایایی که به دنبال دارد، گاهی موجبات بروز گناه را نیز سبب می شود که در واقع می توان همین موضوع را زمینه ای برای امتحان انسان دانست از این رو باید تلاش کرد تا از انجام چنین گناهانی پرهیز کرد.
یکی از گناهان "غیبت" است که گناه کبیره محسوب می شود زیرا آثار سوء اجتماعی و فردی را به دنبال دارد و در سوره حجرات نیز آمده است: یأیّها الذّین ءامنوا اجتنبوا کثیرًا مِّن الظِّنّ إنّ بعض الظّنّ إثم و لاتجسّسوا و لایغتب بّعضکم بعضًا أیحبّ أحدکم أنْ یأکل لحم أخیه میتًا فکرهتموه واتقوا اللّه إنّ اللّه توّاب رّحیم؛ اى کسانى که ایمان آورده اید از بسیارى از گمان ها بپرهیزید که پاره اى از گمان ها، گناه است و جاسوسى مکنید و بعضى از شما، غیبت بعضى نکند، آیا کسى از شما دوست دارد که گوشت برادر مرده اش را بخورد؟ از آن کراهت دارید؛ از خدا بترسید، که خدا، توبه پذیر مهربان است.
غیبت کردن از جمله گناهانی است که صدمات دنیوی و اخروی بسیاری را موجب می شود به طوری که وقتی شخصی در غیاب فردی مومنی، غیبت کرده و عیب او را فاش می سازد در واقع آبروی یک مومن را می برد که آبرو نیز تمام سرمایه و اعتباری است که انسان در طول زندگی با سختی به دست آورده است و گناه ریختن آبروی مسلمان، گناه بسیار بزرگ و نابخشودنی محسوب شده و در بسیاری روایات آمده که توبه این شخص به سختی پذیرفته خواهد شد.
در روایات و احادیث متعددی نیز انجام این گناه کبیره نهی شده است به طوری که در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام(ص) آمده است "کسی که غیبت مسلمانی را بکند، روزه اش باطل می شود و وضویش باطل می شود و روز قیامت در حالی می آید که از دهانش بویی متعفن تر از مردار بیرون می آید که اهل قیامت از آن بو رنج می برند" و یا اینکه امام علی (ع) فرموده اند "از غیبت بپرهیز که غیبت کردن تو را با خدا و مردم دشمن می کند و اجر و پاداش کارهای تو را از بین می برد" همچنین ایشان در روایت دیگری فرموده اند" منفورترین مخلوقات نزد خدا غیبت کننده است."
البته یکی دیگر از آثار سوء گناه کبیره غیبت، عدم پذیرش اعمال انسان نظیر روزه و نماز است به طوری که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرموده اند "هر کس از مرد یا زن مسلمانى غیبت کند، خداوند تا چهل شبانه روز نماز و روزه او را نپذیرد مگر این که غیبت شونده او را ببخشد."
غیبت آخرین تلاش فرد ناتوان است
استاد حوزه علمیه قزوین نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به آثار سوء غیبت بیان کرد: گناهان کبیره در ادیان آسمانی تعریف شده اند و در دین اسلام نیز این امر را شاهد هستیم به طوری که در خصوص این گناهان هم منع قرآنی داریم و هم در روایات به دوری از گناهان سفارش شده است.
فاطمه سادات سید قوامی افزود: یکی از این گناهان کبیره، غیبت است که خداوند متعال در قران کریم به صراحت، انسان را از این عمل بازداشته است و فرموده غیبت نکنید و این عمل را به خوردن گوشت برادر مرده تشبیه کرده و در روایات متعدد نیز غیبت کردن نهی شده است.
وی تصریح کرد: غیبت آخرین تلاش افراد ناتوان است و این گناه کبیره آثار سویی را در زندگی فردی و اجتماعی انسان به دنبال دارد به طوری که کمترین اثر آن ایجاد بی اعتمادی است و فردی که در برابر غیبت سکوت می کند نیز در واقع این عمل را تائید کرده است.
این استاد حوزه علمیه قزوین توضیح داد: اگر یک فرد روان سالمی داشته باشد هیچگاه غیبت نمی کند زیرا اگر مشکل، دلخوری و ناراحتی از کسی داشته باشد این موضوع را از یک کانال معقول پیگیری کرده و با یک رابطه اجتماعی صحیح آن را حل می کند.
وی تأکید کرد: فردی که غیبت می کند در واقع شجاعت و شهامت ندارد و در واقع کمترین اثر سوء این گناه کبیره این است که فرد غیبت کننده متهم به بی تقوایی می شود زیرا اگر انسان تقوا داشته باشد هیچگاه سخنانی را در خصوص فرد دیگری در جایی بیان نمی کند که او نتواند از خود دفاع کند.
سید قوامی یادآور شد: البته غیبت کردن خود زمینه گناهان دیگر را نیز فراهم می کند به طوری که غیبت متصل به تهمت است و فرد برای متقاعد کردن دیگران و صحیح جلوه دادن غیبت خود، تهمت نیز می زند.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین در حرام بودن و اثرات سوء غیبت هیچ شکی نیست و همه ما باید بکوشیم تا از این گناه کبیره دوری کنیم.
پایان پیام/
نظر شما