خبرگزاری شبستان_ قم: شهر مقدس قم به دلیل جایگاه و قداستی که دارد، دارای قبرستان مومنان بسیاری است که اغلب آنها در جوار بارگاه ملکوتی حضرت فاطمه معصومه(س) وقف شدهاند.
قبرستان شیخان، قبرستان نو، قبرستان وادی السلام، قبرستان علی ابن جعفر(ع)، قبرستان باغ بهشت، قبرستان بقیع، قبرستان امامزاده احمد(ع)، قبرستان امامزاده ابراهیم(ع)، قبرستان بهشت معصومه(س) و.... از جمله قبرستانهای قم هستند که قدمت بسیاری داشته که حتی قدمت برخی از آنها به بیش از هزار سال میرسد.
در گذشته این قبرستانها در حاشیه شهر بوده است، اما به مرور زمان و با وسعت گرفتن شهر، قبرستانها از حاشیه به متن شهر آمده و امروزه بسیاری از آنها در مرکزیترین نقطه شهر واقع شدهاند.
به دلیل مشکلات زیست محیطی و همچنین مزاحمتهای فراوانی که این قبرستانها برای همشهریان به وجود میآورند، مقرر شد تا دفن اموات در این قبرستانها کلا ممنوع شده و دفن فقط در قبرستان بهشت معصومه(س) و قبرستان بقیع صورت پذیرد.
این موضوع با اعتراضهای بسیاری همراه بود که البته بیشتر این اعتراضها توسط دلالان با نفوذی صورت میگرفت که دست به تجارت قبر میزدند.
این دلالان با فروش میلیونی قبرها علاوه بر تجارت قبر، معادلات مسئولان را برهم زده و با توجه به نفوذی که در میان برخی مسئولان داشتند از اجرای این مصوبه جلوگیری میکردند.
*پیش فروش قبر
البته برخی از این افراد زیاد هم گزاف نمیگفتند به دلیل اینکه چند سالی بود که برخی ادارات متولی و یا قبرستانهای شخصی با پیش فروش قبر، به مردم پول هنگفتی را به جیب زده بودند و مردم هم که سند قبر داشتند، می خواستند دفن انجام دهند.
چند سال پیش شورای تامین استان با برگزاری جلسهای مصوبهای را به تصویب رساند که بعد از آن دفن اموات در داخل شهر ممنوع و به خارج از شهر منتقل شد و شهرداری هم موظف شد تا ضمن رسیدگی به وضعیت قبرستان بهشت معصومه(س) امکانات رفت و آمد مردم را فراهم آورد.
گذشته از اینکه در طی این دو سال توسط برخی مسئولان و سفارش شدهها، تعداد اندکی اموات در شهر دفن شد، اما مسئولان با ایستادگی قاطع در برابر مجرمان، دست دلالان را کوتاه و اجازه دفن در شهر را ندادند.
*احداث قبرستان جدید در قم
حال پس از دو سال و با توجه به تعطیلی چندین قبرستان در شهر، نیاز بود تا قبرستان جدیدی در قم احداث شود تا بتواند محلی برای دفن اموات و استفاده مومنان از آن باشد.
بهترین نقطهای که پس از کارشناسی مد نظر مسئولان قرار گرفت، منطقه امامزاده علیرضا(ع) جمکران بود که چندی پیش کلنگ احداث این قبرستان به زمین زده شد.
عبدالحمید وکیلی، مدیرعامل سازمان آرامستانهای شهرداری قم در خصوص احداث این قبرستان گفت: تا سال 1384 تعداد آرامستانهای قم 24 مورد بوده که مجوز بسیاری از آنها باطل شده است.
وی با اشاره به احداث آرامستان بهشت فاطمه(س) ادامه داد: چنانچه آرامستان بهشت فاطمه(س) احداث شود میتواند تا حد زیادی جوابگوی نیاز برای دفن اموات باشد و به این ترتیب میتوان مجوز دفن در سایر آرامستانهای داخل شهر را هم لغو کرد.
*آرامستان بهشت فاطمه به دغدغه 40 ساله مردم قم پایان داد
حجتالاسلام سید محمد آتشزر رئیس شورای اسلامی شهر قم هم در این خصوص میگوید: بحث دفن اموات در داخل شهر قم و مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد از پیش از انقلاب بر سر زبانهاست؛ زمانی که قبرستان بهشت معصومه(س) راهاندازی شد همه مسئولان درصدد بودند دفن افراد تنها در این آرامستان صورت گیرد اما بخشی از مردم به این کار گرایش نداشتند.
وی با بیان اینکه در قم هم نمیتوان تنها به آرامستان بهشت معصومه(س) اکتفا کرد گفت: نمیتوان همواره با رأی شورای تأمین استان جلوی دفن اموات در یک قبرستان خاص را گرفت زیرا مشاهده شده که بعدها به دلایلی رأی این شورا لغو شده و امکان عملیاتی کردن آن نبوده است.
آتشزر با اشاره به انجام مطالعات گسترده برای جانمایی آرامستان بهشت فاطمه(س) گفت: نزدیکی به مسجد مقدس جمکران و یک بقعه متبرکه یکی از ویژگیهای این آرامستان است ضمن اینکه با توجه به دولتی بودن زمین این آرامستان مشکلی هم در آینده ایجاد نخواهد شد.
رئیس شورای اسلامی شهر قم تصریح کرد: دسترسی مردم مناطق یک و چهار به این آرامستان بسیار راحت است و امیدواریم تمام امکانات لازم مانند سالنهای عزاداری در آرامستان جدید احداث شوند.
وی بیان داشت: بیش از 40 سال است که مردم قم با وجود آرامستانها در سطح شهر مشکلاتی داشته اند و آیندهنگری استاندار و سایر دستاندرکاران سبب شده است که دغدغههای شهروندان حل شود.
*ساخت آرامستان جدید قم کاملا کارشناسی است
البته در این میان برخی مخالف جانمایی شورای اسلامی شهر و شهرداری قم بودند که حسن بخیتاری عضو شواری اسلامی شهر قم در دفاع از نظر شورای گفت: ساخت این آرامستان کاملا کارشناسی شده است و قطعا این آرامستان که در هفت کیلومتری مسجد جمکران است، ساخته میشود.
وی ادامه داد: برخی از اظهار نظرهایی که درباره ساخت این آرامستان صورت گرفته به دلیل تهدید منافع تعدادی از مالکین زمینهای اطراف این آرامستان است.
عضو شورای اسلامی شهر قم بیان داشت: این آرامستان در هفت کیلومتری مسجد جمکران است و نزدیک امامزاده علیرضا (ع) است و هیچگونه انتصابی به مسجد جمکران ندارد.
وی درباره این مطلب که برخی ساخت این آرامستان را برای ورود اموات به قم میدانند، بیان کرد: این قبرستان به دلیل نیاز شهر قم و جلوگیری از دفن اموات در داخل شهر ساخته شده و با توجه به تعرفههای سنگینی که گاهی بیش از دو میلیون تومان برای ورود اموات به قم در نظر گرفته شده بیان این سخنان تنها برای ایجاد حاشیه در اطراف ساخت این آرامستان است.
هر چند که این قبرستان هنوز هم در قم مخالفان پیدا و پنهانی دارند که تنها به فکر منافع خود هستند، اما احداث چنین قبرستانهایی موجب میشود تا دفن اموات در شهر از بین رفته و مشکلات زیست محیطی دیگر در قم به وجود نیاید.
پایان پیام/
نظر شما