مسجد؛ رسانه ای قوی و موثر در تبیین چالش‌های پیش روی اقتصاد کشور

مساجد بهترین رسانه برای تبیین چالش های پیشروی اقتصاد کشور است که با گسترش فعالیت های اقتصادی در بخش هایی چون صندوق های قرض الحسنه می توانند گوشه ای از عدالت اقتصادی را در جامعه محقق کنند.

حجت‌الاسلام سعید فراهانی‌فرد: با توجه به تجربه خوب مساجد در طول هشت سال دفاع مقدس می‌توان گفت، مساجد در جهاد اقتصادی نیز می‌توانند قابلیت‌ها و توانمندی‌های خود را به نحو احسن نشان دهند. در واقع بهترین مکان برای فرهنگ‌سازی نسبت به شعار جهاد اقتصادی و تبیین مفهوم این شعار اساسی و کلیدی مساجد هستند و ائمه جماعات و علمای مساجد بیشترین مسئولیت را در این زمینه دارند و باید مردم را نسبت به این موضوع آگاه و همگان را برای حضور و سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه اقتصادی در مسجد و جامعه تشویق کنند تا تحولی شگرف بر اساس پشتوانه دینی در حوزه اقتصاد کشور شکل بگیرد.

 

مساجد در شناساندن ضرورت‌های اقتصادی جامعه به مردم موثرند
از دیگر راهکارهای تحقق جهاد اقتصادی که به وسیله مساجد و کارکردهای این پایگاه اثرگذار دینی می‌توان به آن دست یافت، تشکیل حلقه‌های معرفتی در مساجد است. به طور قطع مردم خواه یا ناخواه به سمت مساجد گرایش دارند، بنابراین کوتاه‌ترین فرصت‌ها نیز در شناخت و مشاوره دادن به مردم در زمینه اقتصادی مؤثر است، از این رو با شناسایی ضرورت‌های اقتصادی در بحث تولید، مصرف و صرفه‌جویی، می‌توان آگاهی مردم را در این زمینه‌ها افزایش داد.

 

مسجد؛ مکان سامان‌دهی و جهت‌دهی به تعاون و همدلی مردم

ایجاد روحیه همدلی، تعاون و دوستی بین افراد مسجد می‌تواند در رفع مشکلات اقتصادی افراد نیازمند موثر باشد، چرا که در صدر اسلام مهم‌ترین وظیفه مسجد تقویت همدلی و دلجویی از محرومان و تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی مردم بود، البته در حال حاضر نیز این کارکرد در مساجد‌ پررنگ است ولی تعاون و کمک مردم باید با یک برنامه‌ریزی دقیق و منسجم در کشور جهت‌دهی و سامان‌دهی شود.


آنچه که در روند جهاد اقتصادی و عملیاتی شدن آن در کشور اهمیت دارد و مساجد نیز در تحقق آن نقش مهمی دارد افزایش فرهنگ جهادگونه است، بدیهی است این مهم علاوه بر همت و تلاش عمومی آحاد مردم و مسئولان تلاش رسانه‌ای چون مسجد را می‌طلبد که با نگاه آسیب‌شناسانه ضرورت حرکت جهادی در حوزه اقتصادی را تبیین و عوامل و چالش‌های پیشروی اقتصاد کشور را در جامعه شناسایی و راهکارهایی برای اجرایی و عملیاتی شدن آن ارایه دهند.


تقویت صندوق‌های قرض‌الحسنه مساجد گوشه‌ای از عدالت اقتصادی را محقق می‌کند

ایجاد و تقویت صندوق‌های قرض‌الحسنه در مساجد گوشه‌ای از عدالت اقتصادی را در جامعه محقق می‌کند. وجود چنین صندوق‌هایی نفی کننده مؤسسات بزرگ و بانک‌ها نیست و در رفع احتیاجات ضروری مردم تأثیرگذار است. چنین صندوق‌هایی در جامعه و در رفع مشکلات اقتصادی تأثیرگذار است و باید با فرهنگ‌سازی این سنت حسنه را در کشور گسترش داد.

فرهنگ‌سازی سنت قرض‌الحسنه در مساجد باید به صورت کاربردی و عملی در جامعه ترویج یابد، متأسفانه جوایزی که در بانک‌ها برای افرادی که حساب سپرده‌گذاری می‌کنند، قرض‌الحسنه را از روح اصلی و آنچه که مورد نظر اسلام دور می‌کند، حال آنکه قرض‌الحسنه باید با نیت خیرخواهانه باشد، از این رو باید واقفان سنت قرض‌الحسنه شناسایی شوند و در عین حال وجوه آنها به ضمانت به افراد نیازمند سپرده ‌شود.

تبیین کارکردهای انفاق، خمس، اهمیت قرض‌الحسنه، بیان کارکرد تخریبی ربا و مرزبندی ربا و یا غیر ربا می‌تواند زمینه‌ساز دچار نشدن مردم به عمل غیرمشروع اقتصادی شود، همان‌گونه که مساجد به مباحث و احکام عبادی توجه می‌کند باید مسایل اقتصادی را نیز برای مردم بیان شود.

شاخص‌های مهم در مسیر تحقق و پیشرفت اقتصادی در کشور باید بر اساس نیازسنجی و نیازآفرینی و آینده‌نگری صورت گیرد. زمینه ایجاد کار برای جوانان باید در مساجد فراهم شود چرا که این تلاشی در جهت تحقق جهاد اقتصادی است. بنابراین جلب مشارکت مردم و افراد متخصص در زمینه ایجاد مشاغل و حرفه‌هایی که زمینه‌ساز خودکفایی کشور می‌شود، هم موجب ایجاد رفاه جامعه می شود و هم پیشرفت اقتصادی را به دنبال دارد.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد اسلامی
پایان پیام/

 

کد خبر 34635

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha