جعفر بای،جامعه شناس در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان گفت: امروزه تلویزیون الگویی برای خرید وسایل منزل از جمله مبلمان شده است. تلویزیون به عنوان معجزهای که همانند یک جعبه جادویی بر افکار و اندیشهها تأثیر میگذارد و حرفی که از تلویزیون بازتاب پیدا میکند مورد قبول قرار میگیرد.
وی افزود: رسانه به عنوان آسیب جدی و تیر خلاص بر پیکره خانواده ها است چرا که ارتباطات افقی بین اعضای خانواده را تبدیل به ارتباط عمودی بر تلویزیون کرده است.
بای با بیان اینکه خانوادهها امروزه جوانان را مهیای ازدواج نمیکنند، اظهار کرد: اکنون مهارتهای لازم برای مدیریت زندگی خانوادهها را به جوانان یاد نمیدهند در صورتی که در نظام سنتی زن برای فرزندان دختر و مرد، برای فرزندان پسر، الگو بوده است و رفتارهای آنان محلی برای ممارست و تمرین زندگی فردا بود.
این آسیب شناس اجتماعی افزود: الان جوانان دلهره و وحشت از مدیریت زندگی آینده را دارند چراکه مهارت های لازم برای زندگی را یاد نگرفته اند.
وی با بیان اینکه محبت افراطی به فرزندان موجب میشود تا جوانان مهارتهای حل مسئله در دشواریهای زندگی را یاد نگیرند، اظهار کرد: جوانان مدیریت بحران را در خانوادهها را لمس نکردهاند و نمیدانند چگونه تفریح کنند و هیچ جای دیگر همانند خانواده، مدرسه و سایر دستگاههای فرهنگی نتوانسته این مهارتها را به جوانان یاد دهد.
وی افزود: بنابراین ادامه این روند موجب میشود تا ازدواجها کاهش یابند در حالی که جوانان در خانواده باید برای کسب مهارت زندگی و مدیریت زندگی فردا آماده شوند تا بتوانند با فراز و نشیب زندگی مشکلات را حل کنند.
بای با بیان اینکه مورد هجمه حسابشده در جنگ نرم دشمنان قرار گرفتهایم، اظهار کرد: روز به روز قربانیان فراوان جنگ نرم را در جامعه میبینیم و آنان سربازان پیادهنظام دشمن هستند که با منابع اعتباری ما ارتزاق میکنند اما در خدمت بیگانگان هستند.
وی با تأکید بر اینکه یکی از کارکردهای فرهنگی خانوادهها انتقال فرهنگ برای نسل بعد است، اظهار کرد: اکنون انقطاع فرهنگی اتفاق افتاده است و ما نتوانستهایم مفاهیم را درست انتقال دهیم، نه تنها خانوادهها بلکه نهادهای فرهنگی هم ایزوله شدهاند.
بای ادامه داد: امروزه جوانان تجربهآموزی را تعطیل کردهاند و همه به دنبال تجربهاندوزی هستند و جوان حاضر نیست تجربه نقد بزرگان را دریافت کند چرا که قبول ندارد.
وی با بیان اینکه شاهد تعارضاتی در وضعیت جوانان هستیم، اظهار کرد: جوان باید مظهر قدرت و تلاش باشد اما اکنون میبینیم حتی تحرک بدنی هم ندارند و سرویس مدارس که برای دوره دبستان بود اکنون به دبیرستان و دانشگاه هم رسیده است و جوانان دیگر تحرک ندارند.
بای با بیان اینکه در انتقال فرهنگ ناکارآمد عمل کردهایم، اظهار کرد: متأسفانه تغییر ارزشها و تغییر فرهنگها از یک طرف ناکارآمدی در انتقال فرهنگ هم از طرف دیگر یکی از مشکلات ما است.
وی افزود: ما فرهنگ ایرانی اسلامی خود را معاصرسازی نکردهایم و در همان کهنگی باقی مانده و جوان نمیپذیرد و نسبت به این پدیدهها دافعه نشان میدهد.
این جامعه شناس ادامه داد: همه این آداب و رسومهای ایرانی را که جوانان به آن اعتقاد ندارند باید با حفظ ارزشها بهروز شود و شرایطی را فراهم کنیم تا مطابق ذائقه جوانان باشد.
بای با بیان اینکه امروزه با تغییر ذائقه در افکار جوانان هم روبرو هستیم، خاطرنشان کرد: باید برنامههای مبارزاتی هم در این رابطه داشته باشیم تا تغییر ذائقه بیش از این نباشد و افکاری که از نظر جوان مقدس و از نظر ما پلید است خیلی نهادینه نشود.
پایان پیام/
نظر شما