نسبت فلسفه تاریخ با آموزه مهدویت در "مهدویت و فلسفه تاریخ"

خبرگزاری شبستان: "مهدویت و فلسفه تاریخ" به دنبال پاسخ این سوال است که فلسفه تاریخ را با توجه به آموزه مهدویت چگونه می‌توان تبیین کرد؟!

به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام فرامرز سهرابی نویسنده کتاب "مهدویت و فلسفه تاریخ" در مقدمه این کتاب آورده است: کتاب حاضر با موضوع "فلسفه تاریخ و مهدویت" در صدد بررسی و تبیین آموزه‌های وحیانی دین درباره فلسفه تاریخ است که نماد و محور کانونی این آموزه‌ها را میتوان گفتمان مهدویت نامید. به عبارت دیگر، این کتاب به دنبال پاسخ به این سوال است که فلسفه تاریخ را با توجه به آموزه مهدویت چگونه می‌توان تبیین کرد.
در راستای پاسخ به این سوال سعی کرده‌ایم، مهدویت را بر اساس نظام فلسفه تاریخی اسلامی مورد بازخوانی قرار داده و با تاکید بر لزوم ملاحظه غایت در تحلیل تاریخ و ترسیم دو اراده رحمانی و شیطانی در تدبیر تاریخ، تفسیری نظام‌مند از حرکت تاریخی بشر اراده دهیم.
این کتاب در سه بخش کلیات، تبیین فلسفه تاریخ اسلام، پیوندهای مهدویت و فلسفه تاریخ و بخش خاتمه و نتیجه‌گیری به چاپ رسیده است.
در بخش اول این کتاب با عنوان"کلیات" به دو موضوع تقسیم‌ها و تعریف‌های فلسفه تاریخ و بحث مفهوم مهدویت پرداخته شده است.
در قسمت تعریف‌های فلسفه تاریخ به بیان نظر چندتن از اندیشنمدان ایرانی و غربی از جمله استاد شهید مرتضی مطهری، هگل، شیلینگ، پیتر‌گایل، توین‌بی و اندیشمندان صاحب‌نظر دیگری در این زمینه پرداخته است.
در بخش دوم نیز سه فصل با عنوان‌های مبانی فلسفه تاریخ اسلام، عوامل حرکت تاریخ در بینش اسلامی و ترتیب نظام‌وار اجزای تاریخ آورده شده که در قسمتی از فصل دوم یعنی عوامل حرکت تاریخ در بینش اسلامی آمده است: انسان با اختیار و اراده خویش می‌تواند تاریخ را رقم بزند و مسیر آن را به دلخواه عوض کند، ولی تنها در محدوده قانون علیت، برای مثال، انسان کاملا آزاد است که از سم استفاده کند، اما نتیجه هر انتخاب را نمی‌تواند تغییر دهد. به عبارت دیگر ابتدای هر امری به دست انسان است و با اختیار اوست، ولی طبق قانون علیت با خوردن سم می‌میرد و اگر نخورد سالم می‌ماند.

بخش آخر کتاب نیز در چهار فصل، تحلیل تاریخ بشر با نگرش به اندیشه مهدویت، انگاره‌های مهدوی در تبیین فلسفه تاریخ، چشم‌انداز و آینده تاریخ و سیر کمالی آن با نگاه به آیات و روایات، مهندسی بلوغ اجتماعی – تاریخی بشر و زمینه‌سازی ظهور مورد بررسی قرار گرفته است.

 

پایان پیام/

کد خبر 354062

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha