خبرگزاری شبستان//چهارمحال و بختیاری
این پوشش فقط مخصوص مردان است. مردان در تابستان در زیر چوقا پیراهن و در زمستان کت میپوشند. مردان بختیاری (چهارمحال و بختیاری و خوزستان و غرب استان اصفهان) این پوشش را بر تن میکنند.
چوقا بختیاری بافتهای است از جنس پشم که مخصوص مردان است طرح آن بر گرفته از معبد چغازنبیل بزرگترین معبد عیلامیان میباشد.
چوقا را بصورت نواری به عرض 50 سانتیمتر وبلندی حدود 5/2 متر میبافند. این نوار از دو قسمت مساوی ومتفاوت تشکیل میشود. بافت آن سادهاست ودر طول آن نوارهایی به عرض یک سانتیمتر با بافت یک ردیف نازک نخ مشکی جدا میشوند.
در یک قسمت همین بافت ساده که راه راه است، ادامه مییابد ودر قسمت دیگر نقش پلهای که رنگ آن مشکی است بافته میشود. مدت زمان لازم برای بافت یک قطعه چوقا حدود 20 روز است.
پس از بافت چوقا آن قسمت را که بافت ساده دارد برای پایین تنه وقسمتی را که دارای نقش پلهای مشکی است برای بالاتنه بکار برده وآن را میدورند.
پود چوقا از خامه پشمی است که توسط زنان ایل بوسیله پره ریسیده میشود وتار آن از نخ پنبهای بسیار ظریف است که از بازار خریداری میشود. چوقا در کلیه فصول سال مورد استفاده قرار میگیرد. هنگامی که هوا سرد باشد چوقا را با بستن شالی در کمر به دور آن به بدن محکم میبندند تا باد وسرما در آن نفوذ نکند.
بافت چوقا به علت متراکم بودن وپشمی بودن آن تا حدودی مانع نفوذ باران میشود. هنگام گرما ویا در حال کوه پیمایی دامن چوقا را از پایین تا کرده به کمر یا شانه حائل میکنند تا دامن آن دست وپای فرد رانگیرد.
برای بافت یک چوقای متوسط حدود یک کیلو گرم نخ پنبهای (پود) ویک کیلو خامه پشمی بکار میرود. ارزش ومرغوبیت چوقا بسته به منزلت اجتماعی افراد ایل متفاوت است. بهترین نوع چوقا نوعی است که در طایفه بهداروند در تش کیارسی بافته شدن وبه چوقا «کیارسی» معروف است. بعد از آن چوقای«موری» که در طایفه موری بافته میشود شهرت دارد.
یکی از رشته های بومی صنایع دستی استان چوقا بافی(چوخا بافی) نام دارد؛ این هنر دستی در زمره صنایع دستی عشایر و زیرگروه بافته های داری قرار دارد.
چوقا عبا یا پوشاکی است بلند شبیه پالتو که عشایر بختیاری از آن استفاده می کنند.
چوقا با استفاده از نخ پنبه ای، پشم سفید و الوان اعلا بافته میشود .
چوقای بختیاری بافتهای است از جنس پشم که مخصوص مردان است، به قولی طرح آن بر گرفته از معبد چغازنبیل بزرگ ترین معبد ایلامیان است.
چوقا را به صورت نواری به عرض 50 سانتیمتر می بافند که این نوار از دو قسمت مساوی و متفاوت تشکیل میشود. بافت آن ساده است و در طول آن نوارهایی به عرض یک سانتیمتر با بافت یک ردیف نازک نخ مشکی جدا میشوند.
در یک قسمت همین بافت ساده که راه راه است، ادامه مییابد و در قسمت دیگر نقش پلهای که رنگ آن مشکی است بافته میشود.
پس از بافت چوقا آن قسمت را که بافت ساده دارد، برای پایین تنه وقسمتی را که دارای نقش پلهای مشکی است برای بالاتنه بکار برده وآن را میدوزند.
پایان پیام/
نظر شما