تصرف طلائیه به معنی تثبیت پیشروی ایران در هور بود

خبرگزاری شبستان: یکی از مهم ترین جنگ های معاصر، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است که به جهانیان نشان داد ملت ایران در هیچ شرایطی حاضر به عقب نشینی از مقابل متجاوزان و ظالمان نخواهد بود.<BR>

خبرگزاری شبستان_اهواز: یکی از مهم ترین جنگ های معاصر، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است، هرچند که با تجاور وحشیانه ارتش بعث عراق به سرزمین پهناور ایران خسارات های جانی و مالی فراوانی را در پی داشت ولی در عین حال، این رویداد به جهانیان نشان داد که ملت ایران در هر شرایط و سختی حاضر به عقب نشینی از مقابل متجاوزان و ظالمان نخواهد بود و حضور گسترده و داوطلبانه اقشار مختلف مردم به ویژه دانش آموزان و دانشجویان در کنار نیروهای ارتش و نیروهای مسلح در میدان جنگ هشت ساله تحمیلی عراق علیه ایران، خود محکم ترین سند این ادعاست.

 

از دیگر مناطق عملیاتی خوزستان، می توان به گمبوعه، طلائیه، شلمچه، زید، بیمارستان امام حسین(ع)، شرق کارون و... اشاره کرد.

 

طلائیه:

منطقه طلائیه در منتهی الیه غربی دشت آزادگان واقع شده و مرز ایران در محدوده طلائیه به صورت یک زاویه قائمه است که به آن «دال طلائیه» گفته می شود.

 

یکی از محورهای اصلی حمله عراق در روزهای اول جنگ 31 شهریور 1359، محور نشوه، طلائیه، کوشک-اهواز بود، ارتش عراق برای پیشروی به سوی حمیدیه و اهواز از این معبر نظامی وارد خاک ایران شد و پس از شکست مقاومت نیروهای مرزی ایران به سوی جاده اهواز-خرمشهر و جفیر و کرخه کور پیشروی کرد.

 

طلائیه یکی از محورهای مهم عملیات های خیبر، بدر و کلید و حفظ جزایر مجنون در طول جنگ بود چرا که تصرف طلائیه به معنی تثبیت پیشروی ایران در هور بود.

 

عملیات خیبر در تاریخ 3 اسفند 1362 با رمز یا رسول اله (ص) در این منطقه انجام شد و رزمندگان به جزایر مجنون شمالی و جنوبی یورش بردند و حماسه های به یاد ماندنی خلق کردند. این منطقه شاهد شهادت مردان بزرگی همچون حمید باکری و حاج همت بوده است.

 

یادمان شهدای طلائیه یکی از مقرهای اصلی نیروهای کمیته جستجوی مفقودین پس از جنگ تحمیلی بوده که پس از کشف پیکرهای شهدای عملیات خیبر، حسینیه ای به نام حضرت ابوالفضل(ع) بنا شده است و در مرکز آن یک ضریح زیبای چوبی وجود دارد و پنج شهید گمنام در آن آرامیده اند.

 

شلمچه:

شلمچه منطقه ای مرزی در غرب خرمشهر و نزدکترین نقطه مرزی به شهر بصره است و یکی از مهم ترین محورهای هجوم اولیه ارتش بعث عراق به ایران بود و ارتش عراق با گذر از این منطقه به سوی خرمشهر تاخت.

 

پس از عملیات بیت المقدس که به بازپس گیری خرمشهر به دست ارتش ایران انجامید این منطقه همچنان در دست ارتش ارتش عراق بود. دشمن در سال 1364 به دنبال مشاهده پیشروی های رزمندگان اسلام، به فکر ایجاد مانعی غیرقابل عبور برای نیروهای اسلام افتاد و پیرو تدابیر پدافندی خود بر شمال جزیره بوارین ، آب زیادی را در زمینی به وسعت 75 کیلومتر مربع رها ساخت.

 

در طول جنگ تحمیلی منطقه شلمچه صحنه عملیات های بیت المقدس، رمضان، کربلای 4، کربلای 5، کربلای 8 و بیت المقدس 7 بوده که در این میان نبرد کربلای 5 از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در عملیات کربلای 5 مردان بزرگی از این منطقه آسمانی شدند که در بین آنها سرداران شهیدی چون حسین خرازی، یدالله کلهر، اسماعیل دقیقی، عبدالله میثمی و... به چشم می خورند.

 

حضور مقام معظم رهبری در تاریخ 8 فروردین 1378 در مشهد شهدان، نورانیت خاصی به این منطقه داد و بنا به دستور معظم له یادمان شهدای شلمچه توسط آستان مقدس رضوی بنا شد و در این یادمان هشت شهید مدفون هستند که زیارتگاه زائران راهیان نور و مسافران کربلاست.

 

گمبوعه:

به دنبال لشکرکشی قوای روسیه و انگلستان به خاک ایران در جنگ جهانی اول در سال 1293 هجری شمسی، ایران صحنه یکی از مهم ترین مناقشات بین المللی شد. به دلیل اینکه در جنوب ایران مقابله با نیروهای متجاوز انگلیسی در مناطق بوشهر، تنگستان و دشتستان با هدایت علما سازماندهی شده بود اقتضا می کرد که در منطقه خوزستان هم دفاع مردمی شکل بگیرد.

 

لذا با فتوای مرحوم سید کاظم طباطبایی یزدی نهضت مقابله بانیروهای انگلیسی در خوزستان شکل دیگری یافت. در خوزستان برخی طوایف عرب به صورت پراکنده به مقابله با نیروهای متجاوز انگلیسی پرداختند و تعداد زیادی از آنها در این محل به شهادت رسیدند.

 

با شروع جنگ تحمیلی جنگل گمبوعه محل استقرار و مبارزه نیروهای نظامی و مردمی در مقابله با دشمن برای ممانعت از اشغال اهواز بود. در عملیات بیت المقدس نیز قرارگاه قدس و بخشی از نیورهای عمل کننده در این منطقه استقرار داشتند.

 

به دلیل اهمیت حماسه دفاع مقدس مرمی که پیوند عمیقی بامرجعیت دینی در سال 1293 هجری شمسی و نیز در طول هشت سال دفاع مقدس داشته است به دستور رهبر معظم انقلاب یادمان شهدای گمبوعه در جوار قبور شهدای منطقه احداث شد.

 

زید:

زید نام پاسگاهی است در شمال منطقه عمومی شلمچه در غرب جاده اهواز- خرمشهر که از محورهای هجوم اولیه عراق و از راه های دستیابی به جاده اهواز- خرمشهر همچنین یکی از محورهای عملیات بیت المقدس بوده است.

 

یادمان پاسگاه زید به یاد شهدای عملیات رمضان بنا شده است. عملیات رمضان در 23 تیر 1361 در منطقه عمومی شمال شلمچه تا منطقه کوشک انجام شده و پاسگاه زید یکی از محورهای عملیات بوده است.

 

پس از جنگ تحمیلی تعداد زیادی از پیکرهای شهدای عملیات رمضان توسط کمیته جستجوی مفقودین در این منطقه کشف شد و 12 شهید گمنام خاکسپاری شده در این یادمان همه ساله مزبان زائران کاروان های راهیان نور می باشند.

 

بیمارستان امام حسین(ع):

بیمارستان صحرایی امام حسین(ع) در کیلومتر 7 جاده شهید شرکت قرار دارد و در سال 1361 ابتدا به صورت سوله هایی با آهن و پلیت ساخته شد که بعدها و همزمان با عملیات کربلای 4، بیمارستانی بتنی و با مساحت 3551 متر مربع در کنار آن احداث و به بهره برداری رسید.

 

بیمارستان صحرایی امام حسین(ع) به گونه ای مجهز شده بود که دارای رادیولوژی، بانک خون، هشت اتاق عمل، 25 تخت اورژانس برای مجروحان عادی، 20 تخت اورژانس برای مصدومان شیمیایی، داروخانه، بخش ای سی یو، آزمایشگاه، 1450 پزشک و کادر مرتبط پزشکی و 120 نفر کادر اجرایی بود.

 

از همان بدو شروع به کار و راه اندازی قسمت های مختلف این بیمارستان امکانات لازم برای ارائه خدمات درمانی به مجروحان مهیا شد؛ تمامی بخش اورژانس از دو سالن عمود بر هم تشکیل می شود که در مواقع پدافند به عنوان نقاهتگاه، در هنگام آفند به عنوان اوژانس برای پذیرش مجروحان بد حال مورد استفاده قرار می گرفت.

 

شرق کارون:

در 16 کیلومتری شمال شرقی شهر آبادان در کنار جاده آبادان-اهواز و بخش شرقی رودخانه کارون 11 شهید گمنام عملیات ثامن الائمه در سال 60 به خاک سپرده شده اند. پس از فرمان امام خمینی مبنی بر شکست حصر آبادان، عملیات ثامن الائمه در روز 5 مهر 1360 انجام شد.

 

این عملیات اولین عملیات مشترک نیروهای ارتش و سپاه پس از عزل بنی صدر بود که با موفقیت کامل پایان پذیرفت و با عنایت خداوند محاصره آبادان پس از 349 روز شکسته شد. در این محل، شهدا به صورت گمنام مدفون هستند که مزارشان پس از سال ها کشف و به عنوان یادمان شهدای عملیات ثامن الائمه در شرق کارون مورد بازدید زائران قرار می گیرد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 354788

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha