به گزارش خبرگزاری شبستان ،با ظهور اسلام، در زبان عربی تغییرات بسیار گستردهای در زمینه واژگان و معناشناسی پدیدار شد. این تغییرات گسترده در زبان عربی موجب پیدایش علومی همچون علم لغت، نحو و علوم بلاغت گردید و این دانشها در طول یکی دو سده آنچنان رشد کرد و به کمال رسید که پس از گذشت نزدیک به هزار و سیصد سال، هنوز همان قواعد اولیه مبنای آموزش این علوم بوده و تغییر و دگرگونی اساسی در آنها رخ نداده است. عربها و غیر عربهای تازهمسلمان شده از همان آغاز به مطالعه زبان عربی همت گماشتند و با دقتی تمام، قواعد آن را وضع کردند و واژگانش را گرد آوردند. در این میان چهرههای تابناکی از نحوی، لغوی و ادیب درخشیدند که آثار آنها هنوز هم کسانی را که به تحقیق در زبان عربی میپردازند غرق اعجاب میکند.
این شگفتی وقتی روشنتر میشود که بدانیم در میان اعراب عصر جاهلی هیچگونه اطلاعی از قواعد نحو و اصول اشتقاق و تدوین لغت وجود نداشته و برای مردمی که در محیط قومی و اجتماعی آن عصر به زبان بومی و مادری خود سخن میگفتند به طرح اینگونه مسائل نیازی نبوده است. این موضوعات بدون داشتن کمترین سابقه و نمونه پیشین در میان اعراب، با ظهور اسلام به شدت مورد توجه قرار میگیرد و به چنین درجهای از کمال و جامعیت میرسد. از اینرو، چگونگی پیدایش این مطالعات همواره از مهمترین مسائل تاریخ زبان و ادب عربی بوده است و پژوهشگران بسیاری را از کشورهای اسلامی و مغربزمین واداشته است تا در این باب به تحقیق و تفحص بپردازند و آراء و نظریات مختلفی عرضه نمایند.
نظریه مشهور این است که مایه همه این مطالعات در زبان عربی بیتردید قرآن است و ادبیات عرب با ظهور اسلام و نزول آیات قرآن به شدت دچار تحول و تطور در اغراض، معانی و اسلوب شد. اثر قرآن در الفاظ، اسالیب، معانی و صور زیبای ادبی زبان عربی تجلی یافت و عامل اساسی در پیدایش علم لغت، نحو و علوم مرتبط با محسنات سخن و کلام شد.
بنابراین چگونگی پیدایش شاخههای علوم ادبی در زبان عربی پس از نزول قرآن، آن هم در میان قومی که پیشینه هیچگونه آگاهی از قواعد نحو و اصول اشتقاق و تدوین لغت نداشتند، از سؤالات اساسی است که باید به آن پاسخ داده شود تا نقش قرآن در پدید آمدن این علوم آشکار شود.
کتاب حاضر با پاسخی به این سوالات در 211 صفحه و به مبلغ 55000 هزار ریال در اختیار دانشجویان و علاقهمندان قرار گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما