به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما با تبریک روز ملی فناوری هسته ای و تشکر از رسانه ملی افزود: این روز یادآور افتخار و غرور ملی و شعار محقق شده"ما می توانیم" امام راحل است.
وی گفت: مقام معظم رهبری نیز با ارشادات و توصیه های خود، دائم در زمینه های مختلف اجرایی و اداری سازمان انرژی اتمی کمک کرده اند و دولت نیز حمایت کرد. پیش از انقلاب قرار بود 20 هزار مگاوات انرژی هسته ای داشته باشیم اما پس از انقلاب به علت جنگ تحمیلی این موضوع از اولویت خارج شد و پس از جنگ دوباره نظام اراده کرد که فعالیت مهم هسته ای را احیا کند.
وی گفت: با استفاده از تجربیات جنگ تحمیلی آموختیم که برای صیانت از کشور باید خوداتکا باشیم به همین علت با دید باز و سنجش همه جوانب وارد عرصه فناوری هسته ای شدیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: به گونه ای به این عرصه وارد شدیم که در چارچوب تعهدات بین المللی نیز باشد و هیچ گاه حتی اشاره هم نکردیم که ممکن است روزی از پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای "ان پی تی" خارج شویم زیرا معتقدیم این پیمان در جهت مصالح جامع بشری است. همواره تاکید داشتیم که در پی تقویت و ارتقا جایگاه "ان پی تی" هستیم.
وی با اشاره به اینکه فعالیت های ایران در زمینه انرژی هسته ای از قبل از انقلاب آغاز شده بود تاکید کرد: پیش از انقلاب در این زمینه کار زیادی انجام نشده بود و بیشتر از 4 تا 5 استاد در زمینه هسته ای نداشتیم اما پس از انقلاب شرایط فرق کرد و دانشگاهها به این عرصه وارد شدند.
صالحی گفت: در سازمان انرژی اتمی 15 هزار نفر کار می کنند که 80 درصد آنها آموخته دانشگاه هستند و بیشتر تجارب آنها نیز در زمینه هسته ای است. قبل از سال 1380 کارهای کمی در این زمینه شده بود و چند سانتریفیوژ وارداتی بیشتر نداشتیم اما اکنون در زمینه هسته ای پیشرفت های زیادی کرده ایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه غربی ها در پی بهانه هستند گفت: آنها به مدت سه سال ما را متهم کردند که غنی سازی سری بالای 50 درصد انجام دادیم در حالی که آن آلودگی های 50 درصدی، منشاء خارجی داشت و ناشی از دستگاههای دست دوم خارجی بود.
صالحی افزود: آنها جو رسانه ای شدید را در این سه سال علیه کشورمان به راه انداختند اما با توجه به اینکه موضوع هسته ای یک بحث علمی است آنها با تحقیقات تایید کردند که آلودگی ها منشاء خارجی دارد. در حوزه آب سنگین نیز از اواسط دهه هفتاد طراحی ها آغاز شد و در سال 1383 تکمیل شد.
صالحی با بیان اینکه اکنون کشور هسته ای به مفهوم داشتن فناوری هسته ای صلح آمیز هستیم افزود: سوال می شود که چه ضرورتی دارد که در پی دانش هسته ای باشیم و این فشارها را تحمل کنیم؟
وی در پاسخ گفت: از این به بعد نتایج داشتن فناوری هسته ای و مقاومت را می بینیم که یکی از آن ها راه اندازی نیروگاه هسته ای هزار مگاواتی برق بوشهر است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه تولید این میزان برق در مصرف روزانه شش میلیون مترمکعب گاز صرفه جویی می کند افزود: این نیروگاه هفت میلیارد کیلووات ساعت برق پایدار تولید کرد که بسیار ارزشمند است.
صالحی گفت: بالاتر از همه اینها اکنون بیش از هزار مهندس کارکشته در زمینه هسته ای داریم که هر کدام از آنها ارزشمندتر از چند نیروگاه هسته ای هستند.
وی، ساخت رادیو داروها و صفحات سوخت برای راکتور تهران را از دیگر دست آوردهای هسته ای ایران برشمرد و افزود: آقای روحانی رئیس جمهور تاکید کرد که از تجربیات فناوری هسته ای در عرصه های غیر هسته ای نیز استفاده شود.
صالحی با بیان اینکه علم سانتریفیوژ در بسیاری از زمینه ها از جمله در سرم سازی، داروسازی و سلول های بنیادی کاربرد دارد گفت: حدود سه ماه پیش با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قراردادی را امضاء کردیم که سانتریفیوژهای مورد نیاز آنها در زمینه های پزشکی را تامین کنیم. سالانه به شصت میلیارد دُز واکسن حیوانی و 5 میلیون دز سرم انسانی نیاز داریم که با ساخت این سانتریفیوژها کمک بزرگی به این عرصه می شود.
صالحی ابراز امیدواری کرد: تا دو سال آینده ساخت سانتریفیوژها برای سرم سازی و تولید داروها را انجام شود. فناوری هسته ای، فناوری ویژه ای است که هرکسی که دارای آن باشد از اقتدار ذاتی برخوردار می شود. علت اینکه غربی ها با آن که می دانند در پی سلاح هسته ای نیستیم این قدر فشار می آورند این است که آنها نمی خواهند این ملت به عنوان الگو در میان ملل جهان باشد.
وی به کاربردهای مختلف فناوری هسته ای در زندگی روزمره مردم اشاره کرد و گفت: مرکز بزرگی در شهرستان کرج در حال استفاده از فناوری هسته ای بر روی نباتات و اصلاحات ژنتیکی است. دومین مرکز پرتودهی مواد غذایی در آذربایجان شرقی به زودی در اردیبهشت راه اندازی می شود که با این کار عمر نگهداری مواد غذایی از جمله سیب زمینی و خرما را می توانیم با پرتودهی و از بین بردن باکتری های مضر افزایش دهیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: کار مهمی که در زمینه پزشکی انجام دادیم این است که در یک سال و نیم آینده شتاب دهنده پیشرفته ای بسازیم که از فناوری آن در حوزه های سلامت استفاده کنیم.
صالحی گفت: تعدادی از سازمان های ذیربط از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،مرکز تحقیقات فیزیک و سازمان انرژی اتمی در حال کار بر روی طرح شتاب دهنده چشمی نوری هستند. محیط این شتاب دهنده حدود نیم کیلومتر است و طرح های تفصلی آن انجام شده است و بخش عمده تجهیزات گلوگاهی آن که ممکن است به ما ندهند در کشور ساخته شده است.
صالحی گفت: دولت نیز اعلام آمادگی کرد که بودجه مناسبی را برای این منظور اختصاص دهد و امیدواریم در مدت عمر این دولت از این شتاب دهنده بهره برداری کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: بهره برداری از این طرح جایگاه علمی کشور را بالاتر می برد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه از هیچ حقی که برای ما در "ان پی تی" و اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی ترسیم شده است عدول نخواهیم کرد افزود: حق هر ملت و کشور است که انرژی صلح آمیز هسته ای داشته باشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تحقیق و توسعه در همه زمینه ها حق ماست و در عین حال به تعهدات خود نیز پایبند هستیم اما از حقوق خود نمی گذریم. تحقیق و توسعه، شاه بیت برنامه اقدام مشترک است و این برنامه این حق را بدون قید و بندی برای ما پذیرفته است و نمی توان به این قسمت خدشه وارد کرد. تحقیق و توسعه حق مسلم بشری است.
صالحی افزود: زمزمه هایی وجود دارد که می خواهند به حق تحقیق و توسعه خدشه وارد کنند اما جای تعامل و انعطاف در این زمینه وجود ندارد. سانتریفیوژی را معرفی کردیم که سرعت غنی سازی آن 15 تا 16 برابر بیشتر از نسل اول است.
صالحی در ادامه با اشاره به برخی از ویژگی های سانتریفیوژ نسل جدید افزود: برای طراحی و ساخت این سانتریفیوژ سال ها کار انجام شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: تحقیق و توسعه حق مردم است و به هیچ عنوان قید پذیر نیست. ما نیز ملزم هستیم در چارچوب و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی کار کنیم. آنها ناراحتند چون نمی خواهند فناوری هسته ای از انحصار آنها خارج شود.
وی افزود: اکنون جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی مقتدرانه عرض اندام می کند.
صالحی گفت: البته به دست آوردن پیشرفت ها و هر دست آوردی هزینه دارد. فرهنگ، اقتصاد و علم و صنعت و فناوری عناصر قدرت هستند که جمهوری اسلامی ایران به رغم مشکلات از این عناصر برخوردار شده است و اکنون مقتدر است. ما باید بهانه را از دست آنها بگیریم و هوشمندانه عمل کنیم.
وی گفت: در زمینه آب سنگین اراک نیز حدود یک ماه پیش پیشنهادی را مطرح کردیم تا بهانه را از دست آنها بگیریم و آن این است که ماهیت آب سنگین، آب سنگین بماند و چون هنوز ساخت قلب راکتور به پایان نرسیده است آن را بازطراحی کنیم به گونه ای که پلوتونیوم تولیدی به مقدار زیادی کم شود.
صالحی افزود: پس از ارائه این پیشنهاد بازتاب وسیعی در میان آنها پیدا کرد و آنها فکر نمی کردند جمهوری اسلامی ایران واکنش علمی و منطقی ارائه کند که با این پیشنهاد مسائل علمی این راکتور آب سنگین حفظ می شود و آنها پذیرفتند و در این زمینه کوتاه آمدند.
وی تاکید کرد: اکنون موضوع راکتور آب سنگین حل شده، و آب سنگین، آب سنگین باقی می ماند. آژانس بین المللی انرژی اتمی از قبل یک سری سوالاتی داشت و دائم آنها را مطرح می کرد و فضا را گله مندانه پیش می برد اما اکنون این بهانه را از آنها گرفتیم و به همه سوالات آنها پاسخ دادیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: اکنون با آژانس بین المللی انرژی اتمی در عرصه هسته ای مشکلی نداریم. در چند ماه اخیر به همه سوالاتی که مرتبط به سازمان انرژی اتمی کشورمان می شد پاسخ دادیم و پرونده را از این جهت بستیم.
پایان پیام/
نظر شما