به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، محمدحسین یزدینژاد، مسئول گنجینه تمبر، اسکناس و سکه سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اعلام این خبر گفت: از این تعداد، 87 هزار و 861 شیء توسط ارادتمندان به بارگاه امام رضا(ع) اهدا شده و 3 هزار و 970 شی نیز از طریق خریداری جذب این موزه شده است.
یزدی نژاد بیشترین تعداد این مجموعه را با بیش از 85 هزار قطعه، متعلق به مجموعههای تمبر و دیگر اقلام پستی برشمرد و تصریح کرد: این مجموعه، اقلامی مانند تمبر، کارتپستال، پاکتهای مهر روز، تلگراف، لیبل پاکتنامههای دورهی قاجار و مواردی از این دست را دربردارد.
وی سکهها را در ردهی بعدی اقلام پرشمار افزودهشده به این گنجینه برشمرد و تشریح کرد: سکههایی از جنس طلا، نقره، مس ـ نیکل، برنز و استیل، از دورههای گوناگون تاریخی و از کشورهای مختلف در این مجموعه اهدایی وجود دارد.
یزدینژاد، به سکههای چکشی طلا و نقره از دورهی ساسانیان تا قاجار اشاره کرد و ادامه داد: از میان اقلام جدید، 44 سکه طلا از ایران و سایر کشورها، متعلق به دورهی ایلخانان مغول تا دورهی پهلوی نیز در این گنجینه به نمایش درآمده است.
وی در ادامه عنوان کرد: در سال گذشته، بیش از 1400 برگ اسکناس از ایران و کشورهایی مانند گامبیا، باربادوس، بِلیز، جزایر باهاما، بوتسوانا، شیلی، کنگو، اریتره، جزیره فیجی، لائوس، نامیبیا، پاراگوئه، مالاوی و دهها کشور دیگر به این موزه جذب شده است.
رئیس گنجینهی تمبر، اسکناس و سکه، حلقههای مبادلاتی با جنس مس و برنز را با دیرینگی 4 هزار ساله، یکی از اقلام قدیمی این مجموعه برشمرد و اظهار داشت: این حلقهها در دنیای باستان با کاربردی دوگانه، علاوه بر جنبهی مبادلهای، گاهی به عنوان فلزی زینتی، مورد استفاده قرار میگرفتند.
یزدینژاد همچنین از سکههای متعلق به دورههای اسکندر مقدونی، اشکانی، ساسانی، عباسی و غزنوی به عنوان نمونهای از اشیای نفیس این مجموعه یاد کرد و افزود: تمبر و پاکتهای سانسورشده در دورهی قاجار در زمان جنگ جهانی اول نیز از دیگر موارد باارزش این اقلام هستند.
وی گفت: هماکنون، سه هزار تمبر و دیگر اقلام پستی، حدود 400 برگ اسکناس و دو هزار عدد سکه در این گنجینه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آستان قدس رضوی، یزدینژاد در پایان با بیان اینکه تعداد بسیاری از اشیای موزهای در مخزن این موزه نگهداری میشوند که به مرور در معرض نمایش قرار میگیرند، گفت: پژوهشگران و دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی، در صورت معرفی از طرف دانشگاهها، میتوانند به اشیای مخزن نیز دسترسی داشته باشند.
گفتنی است که موزهی مرکزی آستان قدس رضوی، به دلیل انتساب به بارگاه نورانی امام رضا(ع)، همواره مورد توجه ارادتمندان به آن حضرت بوده که نتیجه آن، گردآمدن حجم بزرگی از مجموعههای کمیاب و بیهمتای موزهای در این مرکز و همچنین حضور خیل گستردهای از بازدیدکنندگان از ایران و جهان است.
پایان پیام/
نظر شما