ترفندهای روزنامه‌نگاران برای جذابیت صفحه سیاه حوادث

مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اگرچه صفحه حوادث روزنامه‌ها بدون عکس و صفحه‌آرایی جذابیت‌های نوشتاری دارد اما روزنامه‌نگاران از ترفندهای زیرکانه برای جذب مخاطبان بیشتری استفاده می‌کنند.

دکتر شهرام خرازی‌ها، مدیر گروه مرکز سلامت و روان دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان با اشاره به ترفندهای روزنامه‌نگاران برای جذابیت صفحه حوادث روزنامه‌ها اظهار کرد: صفحه حوادث فی نفسه از معدود صفحاتی است که بدون صفحه‌آرایی حرفه‌ای و عکس مخاطب خود را دارد اما روزنامه‌نگاران از ترفندهایی برای جذب خوانندگان بیشتر استفاده می‌کنند.

 

وی افزود: اگر فرض کنیم صفحه حوادث روزنامه بدون عکس باشد باز هم این صفحه به دلیل محتوای نوشتاری جذابیت خود را در بین مخاطبان دارد.

 

وی با اشاره به تأثیر بسزای محتوا و عکس صفحه حوادث بر مغز و سلامت روان مخاطبان تصریح کرد: در صفحات دیگر روزنامه خواننده بدون عکس و صفحه‌آرایی جذاب جلب نمی‌شود اما صفحه حوادث در نبود چنین شرایطی نیز خوانندگان خود را دارد.

 

خرازی‌ها ادامه داد: در حال حاضر صفحه حوادث با تزعین کافی و اقناع‌کننده‌ای به مخاطبان عرضه می‌شود، طبیعی است تنظیم‌کنندگان این صفحه به واسطه کار حرفه‌ای ژورنالیستی به صفحه‌آرایی جذاب رو می‌آورند تا خوانندگان خود را بیشتر کنند.

 

وی خاطرنشان کرد: ژورنالیست‌ها می‌کوشند صفحه حوادث از تصاویر تأثیرگذار آکنده کنند در حالی که قوانین منسجم و یکپارچه‌ای برای نظارت بر این موضوع وجود ندارد.

 

به گفته مدیر گروه مرکز سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تهران، به واسطه تأثیرات سویی که عکس‌های صفحات حوادث در سلامت روان دارند در جوامع مختلف بسته به میزان آزادی و قوانین مطبوعاتی جوامع چاپ عکس‌ها با محدودیت‌هایی مواجه است چنانچه در کشورهای پیشرفته مطبوعات نمی‌توانند عکس‌هایی از قبیل ضرب و جرح، تصویر صحنه قتل، تصویر فرد خودکشی‌، تصویر اجساد، قربانیان کودک‌آزاری، اسیدپاشی و غیره را بدون اعمال محدودیت‌هایی به چاپ برسانند.

 

وی معتقد است برای اثبات تأثیر محتوای تصویری صفحه حوادث بر سلامت روان همین بس که اگر تأثیرگذاری وجود نداشت ژورنالیست‌ها در مورد چاپ عکس‌های حوادث تا این حد با محدودیت‌هایی مواجه نبودند لذا حتما این عکس‌ها بر سلامت روان تأثیراتی دارند که متولیان و ناظران دستگاه‌های نظارتی مطبوعات چنین محدودیت‌هایی را اعمال می‌کنند.

 

سیاست یک بام و دو هوای کشور در خصوص محتوای تصویری حوادث

 

دکتر خرازی‌ها در ادامه با ابراز تأسف از اتخاذ سیاست‌های یک بام و دو هوا در خصوص محتوای تصویری صفحه حوادث اظهار کرد: در کشور ما قانون مشخصی در این زمینه وجود ندارد و از عکس‌های صفحات حوادث روزنامه‌ها تفسیرهای متفاوتی می‌شود به طوری که برخی از آنها به شدت مخرب و برخی دیگر خنثی هستند.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد کنترل کافی در این زمینه بر مطبوعات اعمال نمی‌شود و یک نوع خودکنترلی ناشیانه، غیرعلمی و غیربهداشتی از سوی سردبیران و دبیران صفحه حوادث اعمال می‌شود. در واقع آنها به خود آزادی یا محدودیت می‌دهند که چه عکسی را برای خبرهای حوادث به چاپ برسانند.

 

وی در ادامه با اشاره به چاپ برخی تصاویر جرم و جنایت‌های به وقوع پیوسته در کشورهای خارجی اظهار کرد: در برخی از خبر حوادث بخصوص اگر حادثه در کشوری رخ داده باشد که به لحاظ سیاسی روابط نامطلوبی برقرار باشد عکس‌ها به صورت واضح به چاپ می‌رسند.

 

مدیر گروه دفتر سلامت روان دانشگاه پزشکی تهران خاطرنشان کرد: به عنوان مثال تصاویر خودسوزی اسراییلی‌ها به وضوح در مطبوعات ما چاپ می‌شود، اینجا چون قضیه سیاسی است و چاپ آن عکس به لحاظ سیاسی بر ضد مصالح رژیم صهیونیستی است می‌بینیم که بدون مانع به چاپ می‌رسند در حالی که بدون برداشت سیاسی باید موضوع بهداشت نیز مورد توجه قرار گیرد.

 

وی گفت: می‌خواهیم بگوییم باید در کنار سیاست مسئله بهداشت و سلامت روان مخاطبان روزنامه‌ها را نیز باید در نظر بگیریم و عواقب چاپ چنین عکس‌هایی را از لحاظ بهداشتی بسنجیم چرا که این خبرها حاوی پیام ضد سلامت برای سلامت روان مخاطبان محسوب می‌شود.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 359869

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha