به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، امین حسین رحیمی، رییس کل دیوان محاسبات کشور در همایش معاونین اداری، مالی و مدیران کل امور مالی و ذیحسابان دستگاههای اجرایی با موضوع هماندیشی تخصصی کاربردی «قانون محاسبات عمومی و نظارت و دامنه مسئولیت مدیران» گفت: اگر بخواهیم قانون را به درستی اجرا کنیم باید نظراتمان را به هم نزدیک کنیم زیرا وقتی یک دستگاه اجرایی می خواهد یک قانون را اجرا کند ان را تفسیر می کند ما نیز به عنوان دستگاه اجرایی که کارمان نظارت است وقتی می خواهیم نظارتی انجام دهیم باید قانون را تفسیر کنیم.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه در دیوان محاسبات بحث تشکیل پرونده وجود دارد لذا این جلسات کمک به پاسداری از قانون می کند.
رحیمی بیان کرد: در سال 92 بودجه کشور یعنی عمومی 210 هزار میلیارد بود که در اصلاحیه به 194 هزار میلیارد تومان رسید و از این اصلاحیه 147 هزار میلیارد تومان محقق شد که نسبت به سال گذشته رشد خوبی داشت.
وی گفت: 80 درصد این بودجه جاری است 15 درصد عمرانی و 5 درصد تملک مالی بود. در سال 91، 106 هزار میلیارد تومان از بودجه مصوب محقق شد.
وی تصریح کرد: رشد بودجه در سال 92 از دو جهت بود نخست از لحاظ مالیات بود که در سال 91، 31 هزار میلیارد تومان و در سال 92، 41 هزار میلیارد تومان درآمدهای مالیاتی ما بود که همین امر نشان می دهد ما در حوزه مالیاتی ظرفیت خوبی برای بودجه کشور داریم.
رییس کل دیوان محاسبات یادآور شد: وصولی ارزی ما در سال 92 در حوزه نفت نسبت به سال 91 کمتر بود، در سال 91 وصولی ارزی ما 56 میلیارد دلار و در سال 92، 42 میلیارد دلار بود که با توجه به نرخ تسعیر ارز که در سال 91، 1226 تومان و در سال 92، 2480 تومان بوده است این رقم افزایش داشته است.
وی گفت: 95 درصد درآمدی که در حوزه نفت بوده است محقق شده است.
وی با طرح این سوال که چرا علی رغم این همه درآمد کشور توسعه پیدا نمی کند گفت: به این علت کشور توسعه پیدا نمی کند که اصل بودجه ما بودجه جاری است و این موضوع بسیار مهمی است زیرا در زمان بودجه ریزی هر دستگاهی تلاش می کند بودجه بیشتری می گیرد و در واقع چانه زنی دستگاهها برای دریافت بودجه بسیار بالاست.
رحیمی گفت: حجم بودجه از سال 82 تا 93 رو به افزایش بوده است در سال 82 بودجه کل کشور 96 هزار میلیارد تومان و در سال 93، 803 هزار میلیارد تومان بوده است بنابراین حجم بودجه عمومی هر ساله افزایش داشته است. و به طرز چشمگیری افزایش داسته است و اصل ان در بودجه جاری بوده است.
رحیمی خاطرنشان کرد: مشکلات ساختاری در بخش بودجه ریزی و نحوه هزینهکرد درآمدهای دیگر بسیار ایراد دارد و باید اصلاح شود، اگر فرض کنیم بودجه ریزی عملیاتی در کشور باشد پس حسابرسی دیوان نیز حسابرسی عملکرد مدیران میشود ولی می بینیم در حال حاضر حسابرسی ما حسابرسی رعایت است یعنی وقتی حسابرسان ما به دستگاهها مراجعه می کنند یک طرف عملکرد مدیر دستگاه اجرایی را دارد و در طرف دیگر قوانین را که اگر حسابرسان نخواهند با دستگاه اجرایی همراهی کنند و به دنبال مچگیری باشند لذا مشکلات فراوانی به وجود میآید.
وی با بیان اینکه دیوان محاسبات در هیچ دورهای به دنبال مچگیری مدیران نبوده است گفت: اگر دیوان کاری انجام داده است در راستای همکاری با دستگاههای اجرایی بوده است.
وی اضافه کرد: کمتر مدیری است که در اقدام مالی اش ایرادی نباشد یعنی تمامی مدیران خاصه در اقدامات مالی شان ایراداتی وجود دارد و قطعاً رویه دیوان نیز حسابرسی و رسیدگی به این عملکرد است.
وی با بیان اینکه دیوان محاسبات خودش سیستم قضایی دارد و رای قطعی در آن برای مدیران متخلف صادر میشود گفت: تشکیل پرونده برای مدیران مالی بسیار ضرر دارد و گاهی ما دلمان برای مدیرانی که مراجعه می کنند میسوزد زیرا می دانیم شاید این مدیر ناخواسته اقدامی را انجام داده است ولی در هر صورت باید به تخلف وی رسیدگی شود زیرا ما چاره ای به جز این نداریم.
وی اضافه کرد: اینکه ما به تخلف مدیران رسیدگی می کنیم چه فایده ای برای بیت المال دارد سوالی است که همیشه وجود دارد و باید بگوییم که هیچ فایده ای برای بیت المال ندارد زیرا پولی از بیت المال می رود رفته است.
وی با بیان اینکه ارای دیوان محاسبات سم مهلک است گفت: یکی از علتهایی که همکاران در بستههای اجرایی تخلف می کنند اشکالات قانون است و ما باید قانون را در این زمینه اصلاح کنیم و ما می خواهیم در این دوره با همکاری هم این دو مشکل را حل کنیم یعنی همین اینکه مدیران گرفتار نشوند و هم بیت المال از بین نرود و باید برای تحقق این مهم تعامل بین دیوان و دستگاههای اجرایی تقویت شود.
وی با بیان اینکه دیوان محاسبات اختیار دخالت در دستگاههای اجرایی در امر پیشگیری را ندارد گفت: دیوان نمی تواند اقدامات پیشگیرانه را اگر دستگاههای اجرایی نخواهند را در آنها انجام ندهند. مثلا دولت قبل به هر دلیلی به اقدامات پیشگیرانه دیوان اعتقاد نداشت و همکاری نیز نمی کرد.
وی خطاب به مدیران حاضر در جلسه گفت: شما معاونین دستگاهها هستید و ما می خواهیم کمک کنیم تا سهم درستی از قانون انجام شود تا در این زمینه بیت المال نیز به درستی خرج شود.
رحیمی گفت: در قانون دیوان محاسبات تشکیل شده است که هدف از تاسیس آن پاسداری از بیت المال است و در واقع دیوان محاسبات باید برای پاسداری از بیت المال نظارت داشته باشد.
وی با بیان اینکه ما از لحاظ شرعی وظیفه سنگینی را در دیوان به عهده داریم گفت: ما باید به درستی بر هزینه کرد بیت المال نظارت کنیم ولی می خواهیم این رویه مان را اصلاح کنیم تا وظیفه پاسداری از بیت المال را به درستی انجام دهیم.
وی با بیان اینکه پیشگیری از وقوع تخلفات یکی از روشهای پاسداری از بیت المال است گفت: بسیاری از مدیرانی که محکوم می شوند می گویند که ما نمی خواستیم تخلف کنیم ولی چون اطلاعی از قانون نداشتیم لذا تخلف صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه بحث آموزش مدیران بسیار کمرنگ است گفت: این جلسات آموزشی را نیز در استانها برگزار کنیم زیرا اموزش وظیفه ماست و این اموزش می تواند نقش مهمی در زمینه پیشگیری از وقوع تخلفات دارد.
وی گفت: در حال حاضر کمیته های تعامل برای پیشگیری در دیوان ایجاد شده است که این کمیتهها در حوزه حسابرسان کل باید تشکیل شود.
وی همچنین تصریح کرد: کارگروهی در دیوان محاسبات تشکیل شده است و در دیوان محاسبات برای بحث اصلاح قوانین معارف با بحث اقتصاد مقاومتی تشکیل شده است.
وی خاطرنشان کرد: فکر نکنید ما روبروی شما هستیم بلکه ما کنار شما ایستاده ایم که بودجه کشور به درستی خرج شود.
رحیمی تصریح کرد: دیوان محاسبات تلاش دارد همه ارکان فوق را در مسیر درست قرار دهد اما 50 درصد این کار در اختیار دیوان و 50 درصد بقیه دست شماست.
وی گفت: در حال حاضر تفریغ بودجه سال 91 برای دولت گذشته بر روی سایت است و این رویه دیوان است شما می توانید کمک کنید تا تفریغ بودجه سال 92 که سال آینده بر روی سایت قرار میگیرد به گونه ای باشد که همه دستگاهها کارشان را به خوبی انجام داده باشند.
وی گفت: دیوان محاسبات تصمیم گرفته است برای کشور حاشیه درست نکند.
وی همچنین در رابطه با تعاملات دیوان محاسبات با دیگر دستگاههای نظارتی گفت: سازمان بازرسی که راجع به این موضوعات دقیق است قبلاً گزارشهای خود را در مورد تخلفات به دادسرای ما ارایه می کرد که ما این موضوع را اینگونه حل کنیم که سازمان بازرسی الان به صورت مستقیم گزارشها را به دادسرا نفرستد بلکه به واحدهای فنی ما بفرستد و دیگر سازمان بازرسی برای کسی جداگانه تشکیل پرونده نمی دهد.
رحیمی گفت: ما تلاشمان این است که کمتر موضوعات دیوان را با پرونده حل کنیم ولی در هر صورت به ما حق دهید اگر مدیریت با ما تخلف کرد ما با تشکیل پرونده و اقدام قضایی در این زمینه به وظیفه خودمان عمل کنیم.
پایان پیام/
نظر شما