حجت الاسلام محراب صادق نیا، امروز(18اردیبهشت) در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم، با بیان اینکه نمی توان فقدان مطالعه کافی در کشور را نادیده گرفت، اظهار داشت: بین متولیان امور فرهنگی و مردم گویی توافقی برای پایین بودن آمار مطالعه در کشور وجود دارد؛ در ریشه یابی علت این مسئله کمتر باید سراغ انگیزه های معرفتی رفت.زیرا همه به فوائد مطالعه در دانش افزایی اذعان دارند.
وی مشکل پایین بودن آمار مطالعه را معلول نداشتن انگیزه کافی دانست و افزود: با وجود اینکه افراد به خوبی می دانند مطالعه در به زیستی و بهبود زندگی شان تاثیر بسزایی دارد، اما کمتر به مطالعه روی می آورند؛ از دلایل این بی انگیزگی می توان به بالا بودن قیمت کتاب ها،سطح پایین سرویس دهی کتابخانه ها، ضعیف بودن محتوای کتاب ها و ... اشاره کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، ایجادتحول در زمینه کتاب خوانی را منوط به تلاش و همتی در جهت نهادینه کردن این فرهنگ در جامعه ذکر کرد و گفت: کتابخوانی باید به عنوان یک فضیلت در سطح جامعه مطرح شود، اگر مجموعه هایی برای نهادینه کردن هنجارهای اجتماعی تلاش می کنند، بایستی سعی کنند که مطالعه را نیز به عنوان یک هنجار اجتماعی و یک فضیلت مطرح کنند.
وی تصریح کرد: اگر سیاست گذاری ها به گونه ای باشد که افرادی که اهل مطالعه نیستند جایگاه های بهتری بدست آورند؛ این فضیلت در جامعه نهادینه نمی شود. مانند منازعه علم و ثروت، با اینکه می گویند علم بهتر است اما اگر ثروتمندان موقعیت اجتماعی بهتری داشته باشند جایگاه علم بهبود نمی یابد.لذا باید سیاست ها به گونه ای باشد که اهل مطالعه مورد تکریم و توجه قرار گیرند.
این استاد دانشگاه با انتقاد ازبی توجهی به نیاز مخاطبان در نگارش کتاب ها تصریح کرد: برخی کتاب ها گویی در خلا نوشته می شوند، بدین معنا که به مخاطبان هیچ توجهی ندارند، به همین جهت جامعه به لحاظ روانی با این کتاب ها ارتباط برقرار نمی کند.
مدیر گروه ادیان ابراهیمی دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه افزود: به عنوان مثال مجلات زرد به آسانی مخاطب خود را پیدا می کنند اما مجلات تخصصی مخاطب چندانی ندارند، یکی از دلایل این امر بی توجهی به نیاز مخاطبان است، بنابراین باید در نشریات و مجلات و تالیف کتاب ها برنامه ریزی شود و بر اساس نیاز مخاطب نگاشته شوند.
وی همچنین پایین آوردن بهای کتاب ها، سرویس دهی بهتر کتابخانه ها به مراجعان را از دیگر عوال رونق کتابخوانی در جامعه عنوان کرد.
حجت الاسلام دکتر صادق نیا، وجود کتابخانه ها در مساجد را امری ضروری و بسیار لازم برشمرد گفت: تاسیس کتابخانه در دل مساجد بر اساس سیره نبی مکرم اسلام(ص) می باشد، زیرا این امر نشان می دهد که مسجد، هم کنش های دینی افراد را سامان می دهد و هم کنش های رفتاری آنان را همان گونه که بینش دینی مردم برای پیامبر(ص) اهمیت داشت، رفتاردینی آنان نیز برایشان مهم بود، لذا کتابخانه های مساجد به عنوان جزء لاینفک مسجدها باید مورد توجه جدی قرار گیرند.
وی با انتقاد از شعار دادن و مدیحه سرایی صرف از کتاب و کتاب خوانی گفت: بهتر است به جای این کار، کمک کنیم تا فرهنگ کتابخوانی به عنوان یک ارزش در جامعه نهادینه شود؛ در حال حاضر مجرای کسب اطلاعات از طریق سمعی و بصری، یعنی تلویزیون و رادیو و اینترنت صورت می گیرد و این چیز خوبی نیست؛ ما باید به این سمت برویم که اطلاعات را از طریق مطالعه کسب کنیم، این امر باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما