بحران مشارکت در بزرگترین همه پرسی  فراملی جهان

خبرگزاری شبستان:مردم قاره سبز در ماه جاری میلادی پای صندوق های رای می روند تا نمایندگان خود را برای بزرگترین نهاد تصمیم گیری فراملی جهانی انتخاب کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان هشتمین دور انتخابات پارلمان اروپا که اولین بار در سال 1979صورت گرفت، از بیست و دوم تا بیست و پنجم ماه می سال جاری برگزار می شود. در این رویداد منحصر به فرد جهانی، 400میلیون رای دهنده واجد شرایط از جمعیت 500میلیونی 28 کشور قاره اروپا برای انتخاب نمایندگان پارلمان اروپا به پای صندوق ها می روند. این انتخابات در روزهای مختلف و در کشور های اتحادیه اروپا برگزار می شود ولی مردم می توانند به احزاب و کاندیداهای ملی رای بدهند.
این نخستین انتخابات پارلمان اروپا بعد از بحران بدهی های منطقه یورو است که در پی آن واحد پول اروپا و اقتصاد چند کشور اروپایی در آستانه سقوط قرار گرفت؛ به همین دلیل، این دوره شرایط خاصی پیدا کرده و رقابت پیچیده ای بین رقبا ایجاد کرده است. هر چند که گزارش ها از عدم مشارکت گسترده مردم حکایت دارد. رویه ای که البته تنها به بحران اقتصادی اخیر ربط ندارد. چرا که با وجود آنکه کمیسیون اروپا قدرت عمل و بودجه بیشتری نسبت به دوره های قبل به دست آورده، اما میزان مقبولیت آن بین مردم و مشارکت آنها در انتخابات این کمیسیون، به طور مداوم از 63 درصد در سال 1979 به تنها 43 درصد در سال 2009 کاهش داشته است.
نکته مهم دیگر در مورد انتخابات این دوره که اهمیت آن را برای رقبا دو چندان کرده، این است که در پی توافق معاهده لیسبون، اگر چه از سران 28 کشور برای انتخاب رییس اجرایی پارلمان نظر خواهی می شود، اما نتیجه آرا این دوره در انتخاب نهایی تاثیر بیشتری خواهد داشت. بسیاری از اعضای پارلمان اروپا تمایل دارند نامزد ریاست این مجلس از حزب خودشان باشد و برای این هدف، احزاب سوسیالیست، لیبرال، سبز و چپ رسما نامزد های خود را معرفی کرده اند.
تاریخ برگزاری انتخابات:
بیش از سه چهارم واجدین شرایط روز یکشنبه 25 ماه می رای خود را به صندوق ها خواهند ریخت. این انتخابات در هلند و انگلستان 22می، در جمهوری چک و ایرلند 23 می و در ایتالیا، مالت، اسلواکی و لیتوانی 24می وروز 25 می در قبرس برگزار خواهد شد.البته مردم چک روز 24 می هم می توانند در حوزه های اخذ رای حاضر شوند.
سن قانونی رای دهندگان:
شهروندانی که 18سال دارند مجاز به شرکت در انتخابات هستند. البته در اتریش سن بلوغ سیاسی 16 سال تمام است.
شرایط کاندیداها:
نامزد های انتخابات پارلمان برای اعلام کاندیداتوری باید حداقل 18 سال و در ایتالیا و قبرس حداقل 25سال داشته باشند. معاون یکی از احزاب سوئد، آملیا اندرسدوتر 26 ساله در حال حاضر جوان ترین عضو و ژان ماری لوپن رهبر 85ساله حزب راستگرای فرانسه مسن‌ترین عضو پارلمان است.
مدت عضویت در پارلمان:
اعضای پارلمان برای یک دوره پنج ساله از جولای 2014تا جولای سال 2019انتخاب می شوند.
چه گروه هایی برنده می شوند؟
در پارلمان هفت گروه اصلی وجود دارد که هریک به یکی از احزاب اروپایی مرتبطند. نامزد های انتخاباتی با اسامی احزاب کشور خودشان در انتخابات شرکت می کنند و درجلسه ماه جولای در استراسبورگ برای انتخاب اعضای گروه ها تصمیم گیری خواهد شد. هدف از تشکیل این گروه ها متحد کردن سیاستمداران هم فکر است. حداقل 25 عضو از حداقل 7 کشور اروپایی یک گروه را تشکیل می دهند.حزب مردم اروپا (EEP) محافظه کاران میانه رو و حزب دموکرات مسیحی را گرد هم آورده است. پیش بینی می شود این حزب با کاهش تعداد کرسی ها باز هم برنده این دور انتخابات باشند. البته گروه راستگرای محافظه کاران و اصلاح طلبان اروپا (ECR) که پس از انتخابات سال 2009 تشکیل شد هم امیدوار است. ائتلاف لیبرال دموکرات های اورپا(Alde) هم که متشکل از دو هیئت بزرگ نمایندگی از احزاب لیبرال دموکرات انگلیس و دموکرات آزاد آلمان است، به احتمال زیاد متحمل شکست می شود. این گروه میانه‌رو در دو مجلس قبل برای انتخاب رییس پارلمان اعمال نفوذ کرده بود و همین امر موجب کاهش شانس اعضای آن خواهد بود.
حزب سوسیالیست اروپایی که نماینده احزاب میانه رو و چپ است و در حال حاضر ائتلاف پیشرو سوسیال دموکرات (S&D)خوانده می شود، در انتخابات سال 2009تعداد کرسی هایش به 185کرسی کاهش یافته و اگر بتوانند در انتخابات 2014 از حزب مردم اروپا پیشی گیرند، در مجلس آیند فرصت جبران خواهند داشت. اعضای حزب سبز اروپا هم اگرچه در آلمان و چک بسیار منسجم عمل می کنند اما همکارانشان در انگلستان و اسکاندیناوی خود را بخشی از جنبش خود ساخته " تغییر جهانی شدن" می دانند.
رقابت برای ریاست بین سه نفر:
اگرچه هنوز بسیاری از فهرست های حزبی نهایی نشده اند اما سه کمیسیون اسامی خود را برای شرکت در انتخابات پارلمان اعلام کرده اند. انتظار می رود میشل بارنیه فرانسوی از کیسیون بازار؛ ویوین ردینک نماینده لوکزامبورگ از کمیسیون قضایی و اولی رن فنلاندی از کمیسیون اقتصادی برای پیروزی در انتخابات مبارزه کنند.
زمان اعلام نتایج
باوجود این که رای گیری طی چهار روز برگزار می شود، نتایج آرا پس از اتمام کار آخرین شعب رای گیری در ساعت 10شب روز یکشنبه 25 می به وقت بروکسل اعلام می شود. نتیجه انتخاب رییس پارلمان از سوی گروه 28 نفره بعد از نتایج اولیه منتشر خواهد شد.

کد خبر 368117

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha