عربستان از زمانی که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به این کشور سفر کرد شاهد تغییراتی بوده است که البته برخی از آنها از جمله عزل و برکناری بندر بن سلطان از ریاست دستگاه اطلاعاتی به ناکامی های عربستانی ها در پرونده های خارجی به ویژه سوریه مربوط می شود.
پایگاه رای الیوم در مطلبی با اشاره به تغییرات در عربستان آورده است: اگر بهار عربی رژیمهایی را در تونس و لیبی و مصر تغییر داد بهار عربستان سعودی مسئولان برجسته را در این کشور هدف قرار داده است و تغییرات گسترده ای در بعد امنیتی و نظامی ایجاد کرده است.
تاریخ عربستان از هشتاد سال قبل تاکنون شاهد چنین تحولی نبوده است به ویژه که این تحولات در یک سال رخ داده است.عربستان کشوری است که کندی و حفظ اوضاع قدیم معروف است و در برابر هر تغییر مقاومت می کند.
محمد بن فهد از امارت منطقه شرقی برکنار و سعود بن نایف به جای وی انتخاب شد.خالد الفیصل از امارت مکه کنار گذاشته شد و به وزارت آموزش و پرورش منتقل شد و مشعل بن عبدالله فرزند پادشاه جانشین وی شد.عبدالعزیز بن ماجد از امارت مدینه عزل و فیصل بن سلمان فرزند ولیعهد جانشین وی شد.در سطح سران نیز تغییرات ناگهانی رخ داد که بارزترین آنها انتخاب مقرن بن عبدالعزیز به عنوان ولیعهد و عزل بندر بن سلطان از ریاست دستگاه اطلاعاتی و کنار گذاشتن عبدالعزیز بن فهد به وزیر مشاور در امور کابینه و انتخاب محمد بن سلمان به جای وی بود.
همچنین در سطح وزارت دفاع عربستان طی روزهای گذشته تغییرات گسترده ای رخ داد.
رای الیوم در ادامه می نویسد: درباره تغییرات وزارت دفاع شامل عزل و تعویض معاون وزیر دفاع،فرمانده ستاد مشترک و فرماندهان نیروی هوایی و دریایی این جمله مشاهده می شود که این به خواست ولیعهد و وزیر دفاع یعنی سلمان بن عبدالعزیز بود و مفهوم این جمله این است که شاهزاده سلمان خواستار سر و سامان بخشیدن به نهاد نظامی بر اساس دیدگاه خود و گماشتن افراد مورد نظر خود است.
در ثانی همه فرزندان ولیعهد و وزیر دفاع سابق یعنی سلطان بن عبدالعزیز از پست های عالی و وزارتی کنار گذاشته شده اند به غیر از فهد بن سلطان امیر تبوک که تاکنون در مسند خود باقی مانده است.اخیرا خالد،بندر و سلمان کنار گذاشته شده اند.f
سوم اینکه همه فرزندان فهد بن عبدالعزیز با کنار گذاشته شدن شاهزاده عبدالعزیز بن فهد به از وزیر مشاور کابینه و برادرش محمد بن فهد از امارت منطقه شرقی نفت خیز از صحنه کنار گذاشته شده اند.
چهارم اینکه کسانی که در پشت صحنه این تغییرات قرار دارند عبارتند از پادشاه به علاوه سلمان ولیعهد و وزیر دفاع،متعب نب عبدالله فرزند پادشاه و رئیس گارد ملی عربستان و خالد التویجری رئیس دیوان پادشاهی و مردی تاثیر گذار در عربستان.
ناظران بر این باورند که توافقی میان ملک عبدالله و ولیعهد برای پاکسازی دولت و موسسه نظامی وجود دارد و بیشتر تغییرات در این راستاست.از جمله دیگر اهداف این تغییرات ابقای فرزندان پادشاه و ولیعهد در پست های حساس و تزریق نیروی جدید از شاهزادگان صف دوم و سوم و بازنگری در نهادهای نظامی است.
شواهد حاکی است عزل و نصب های جدید تغییرات جدیدی به وجود می آورد که ناگهانی خواهد بود و بیشتر آنها حول متعب بن عبدالله فرزند پادشاه می چرخد تا به عنوان ولیعهد مطرح شود و گمانه زنی هایی درباره احتمال انتخاب عبدالعزیز بن عبدالله فرزند پادشاه به عنوان وزیر خارجه که هم اکنون معاون سعود الفیصل است مطرح می شود.
تغییرات در عربستان بدون اعتراض و اختلاف نیست و اگر انتخاب نایف بن عبدالعزیز در قبل به عنوان ولیعهد و نادیده گرفتن هیئت بیعت واکنش هایی به دنبال داشت بدون شک تغییرات جدید در وزارت دفاع نیز بدون واکنش نخواهد بود.
بدون شک رهبران سعودی که خود را در منطقه ملتهب و با تغییرات بالا می بینند متوجه ظهور قدرتهای منطقه ای جدیدی مانند ایران هستند و از این همین رو می کوشند که دست به تغییراتی در موسسات نظامی خود بزنند و خطراتی که در کمین آنهاست مقابله کنند.
رای الیوم می نویسد: ما طرفدار تغییراتی هستیم که با طرحهای سلطه طلبانه اسرائیل مورد حمایت آمریکا مقابله کند.ایران خطر اساسی را اسرائیل می داند و از مقاومت لبنان در این راستا حمایت می کند پس چرا نوک قدرت نظامی عربستان سعودی به سوی اسرائیل نباشد.اصلاحی مناسب است که برای شهروندان سوری مناسب باشد.
عربستان سعودی این روزها شاهد تغییرات گسترده ای است که کمتر در کشوری مانند عربستان شاهد آن هستیم.
کد خبر 368352
نظر شما