به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم پایانی هشتمین جشنواره شعر فجر در تالار وحدت، طی سخنانی شعرگونه گفت: شاعران طلایهداران سرزمین فجر سرور و فاتحان قید غرورند و شاعران کلیدداران ملک امانتند و رمزگشایان حضرت حضور و سخنسالاران اقلیم جانند. و راویان نجوای ملائک مقرب با سلسله جنبان حیا و عزت و انتظارند. اکنون به گواه تاریخ شاعران ما بخشندگان گوهرهایی هستند که به مدد صداقت و سلامت طبع خویش از اقیانوس معارف الهی سیر کردهاند و هر کدام از ایشان چراغداران و روشنگران راههای پرخار و خطری هستند که انسان برای نیل به رستگاری به ناگزیر مسافر آن وادیهاست. اکنون به برکت این چشمهسارهای جاودانه در شعر فارس است که تشنهکامان صواب جرعهنوش معرفت در ادبیات فارسی هستند.
وی ادامه داد: مفختریم شعر هنر ملی ما ایرانیان است، این هنر با پرورش یافتن در مهد پربرکت کوثر چشم و چراغ فرهنگ و ادبیات غنی ما ایرانیان است چرا که شعر ما تربیت یافته در مهد اندیشههای ناب اسلامی است و به برکت این نعمت حیاتبخش است که اکنون به مرتبهای والا در جهان سخن رسیده و توانسته فراتر از لحن، صوت، گفت و الفبا، گفتار و نوشتار در 6 جهت هستی چاوشخوان فضیلتهای انسانی باشد.
جنتی با اشاره به اینکه ما ایران ملت شعریم و شعردوستی در روح و جان ماست، بیان کرد: شعر فارسی از یک سو آئینهای تمام نما از قدرت فرهنگ و شیوه تفکر این ملت است و از سویی دیگر چکیده فلسفه؛ عرفان و اخلاق است شعر برای ایرانیان روایتگر زندگی، عشق، اسطوره و تاریخ است. ما ایرانیان با شعر پای به این عالم خاکی میگذاریم. با شعر زیست میکنیم و شاعرانه نیز میمیریم. بنابراین زندگی ایرانیان خود جشنوارهای عظیم از شعر و دلدادگی است. دلدادگی به دین و میهن شگفتا که فردوسی پاکباز غرور تاریخی ملت ایران را پس از 200 سال خاموشی با کمک شعر فارسی زنده ساخت.
وی خاطرنشان کرد: شاید بتوان مهمترین هنر ایرانیان را شعر دانست آنچنان که تمامی جنبههای هنری اعم از آراییهای ادبی و تصویرسازیهای گوناگون در شعر تجلی یافته است. در شعر ایرانی نقاشی، طراحی، موسیقی، مجسمهسازی و سایر هنرها متجلی است و در حقیقت شاعران متقدم تمام توان هنری خویش را در شعر متجلی ساختهاند و به همین دلیل است که شعر فارسی از سده پنجم تا نهم به قله معنا و زیبایی صورت و قالب دست یافت و بعد از آن تا این زمان نیز هنوز بسترساز آفرینش آثار ماندگار و شاعران خوشقریحه و صاحب سبک است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه شعر فارسی تنها جورچین منظم کلمات نیست، گفت: بیگمان شعر اکسیر جاودانگی مردم ایران در کشاکش حوادث ایام بوده است. شعر فارسی تنها جورچین منظم کلمات نیست بلکه جولانگاه نجوای نسل نسل ایرانیان است تا از رهگذر آن در ستیز موجها و اوجهای تاریخ پرفراز و نشیب محملی باشد برای روایت شجاعتهای مردان این سرزمین و اینچنین است که از پس هزاران سال همچنان گوش هوش ایرانیان سرشار از ابیات نغز غزل و حماسه از بازگویی حماسه عاشورا گرفته تا روایت رشادتهای شیرمردان در دفاع مقدس. گزاف نیست اگر بگوییم که شعر پیشانی تمدن ایرانی در جهان است و جهانیان بیش از هر چیز ما را با اشعارمان میشناسند. مگر نه این است که فردوسی، سعدی و حافظ و مولانا شناسنامه ایرانیان نزد جهانیان هستند.
وی افزود: از آنجا که ایرانی بالقوه یک شاعر است در نتیجه شعر شناس قابلی نیز است از همین روست که خود مردم هستند که تصمیم میگیرند که چه شعری در یادگارها مانده و چه شعرهایی به زنگار فراموشی سپرده شود به همین خاطر است تنها در این سرزمین شاعرانی میمانند که برای مردم شعر گفته باشند نه برای حاکمیان.
جنتی با بیان اینکه شعر در نزد ایران آرمانشهر نیست، گفت: شعر بازگوکننده آرمانهای ملت ایران و بازتاب خرد جمعی ایرانی است، زیرا این مردم به خوبی آموختند که چگونه مقصود خود را در قامت شعر بیان کنند. ادبیات امروز رسانهای انتقادی است و انتقاد شیواترین شیوهها خود را در شعر برای همه به یادگار گذاشته است. شاعر آزاد است، خوب میبیند، خوب میشنود، خوب تحلیل میکند، خوب تصویر میکند و در نهایت غم و شادی و نقد خویش را در قالب واژههای موزون میآفریند و این آفریدن چون از دل برمیآید لاجرم بر دل مینشیند. شاعر به عنوان آفریننده اثر هنری حرمت دارد و باید بر صدر نشیند و بر چشم جای گیرد.
وی اظهار کرد: اکنون که با عنایت خدا و رهبری معمار کبیر انقلاب و مقام معظم رهبری از گذرگاههای حساس و تاریخی انقلاب به سلامت عبور کردهایم و وارد دوران بلوغ فرهنگی انقلاب شدهایم زبان گویای شعر میتواند کارآفرین ابزار برای تقویت بالندگی فرهنگی انقلاب به شمار آیند. چرا که شعر جان شنونده ر امخاطب قرار میدهد. شعر و شاعران ایران پا به پای دیگر عرصههای اندیشهای در کشور حضوری روشن، پویا و بالنده را به یادگار نهادند شعر توفنده انقلاب اسلامی پیامگستر اندیشههایی شد که عدالت، برادری، پاکی و پاکدامنی را میسرود و واژه آسمانی شهید مقامی روشن در شعر انقلاب شد و در سخنسالاری به بار نشست.
وزیر ارشاد در ادامه توضیح داد: شعر در دوران هشت سال دفاع مقدس جانانهترین تعابیر آسمانی از ایثار وطندوستی، جوانمردی، نوعدوستی، صداقت، راستگویی، استواری در عقیده و ایمان و خلوص رزمآوران عرصههای شور و شهامت را نگین شعر دفاع مقدس و پایداری ساخت و شهادت تحفهای آسمانی بود که در شهد سخن جوشان شد و روزهای جاری تا دریای حقیقت راهبر گردید. به اعتقاد من آنچه در داخل کشور به عنوان شعر عرضه میشود و فرآورده پس از انقلاب اسلامی است تماما آثار انقلاب تلقی میشود و همه شاعران علیرغم تنوع سلایق به نوعی شاعر انقلاب هستند. حضور تمام چهرههای متنفذ ادبی در جشنواره هشتم نشان از همگرایی و همدلی در این دوره از جشنواره و جمع شدن همه سلایق سبکها و حتی گرایشهای سیاسی در زیر جتر این رویداد مهم ادبی داشت. جشنواره در این دوره سعی کرد بدون در نظر گرفتن جریانهای سیاسی در فضای آرام همه شاعران انقلاب را به حضور در این رویداد ادبی دعوت کند و شاهد رونق این دوره بیش از گذشته باشد.
وی با اشاره به ویژگیهای این دوره جشنواره شعر فجر، خاطرنشان کرد: تقویت جنبه علمی توجه به خلاقیت در آفرینش شعر توجه به شعر کودک و نوجوان شعر بومی و اقلیمی و رقابت کتابهای شعر تنها بخشی از ویژگیهای این دوره است.
جنتی خطاب به شاعران جوان بیان کرد: سخنی با شاعران جوان و امیدآفرینان آینده دارم و آن اینکه جهان امروز تشنه معارف و فضیلتهایی است که سرچشمههای آن در فرهنگ و ادب اسلامی جاری است این عطش و تمایل به فرو نشاندن این عطش را میتوان در سخنان اندیشمندان معاصر دنبال نمود اکنون همه ما در دامان چنین نعماتی غرقیم به جای آوری این شکر میتواند گستردگی دامنه عطوفت میان انسانها و جوامع را بیشتر سازد. بی شک یکی از وظایف شعر روشنگری و معرفی فضیلتهای گمشدهای است که انسان در جهان معاصر از فقدان آن در عتاب است.
وی تاکید کرد: اکنون شعر امروز ما پنجرهای به افاق روشنگری در جهان گشوده است تلالوی این روشنی را میتوان در قابلیت شاعران و دلسوزانی مشاهده کرد که در ادبیات انقلاب، دفاع مقدس و پایداری آستانه گفتمانی جهانی با ادیبان سخنسنجان و سخنوران را گشودهاند و با انسان در جهان معاصر از فضیلتهایی سخن میرانند که مردم ما در 37 فجر گذشته آن را تجربه کردهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز امیدواری کرد که بخش بینالملل جشنواره بیش از پیش تقویت شده تا شاهد بازگشایی افقهای تازهتر در شعر بویژه برای نسل جوان باشیم. به باور من شعر فارسی قابلیت جهانی شدن را بسی بیش از این داراست و این َآرمان محقق نمیشود مگر اینکه اجزاه دهیم جوانان ما راههای ارتباط با دنیای امروز را بهتر شناسند تا با زبانی جهانی اندیشههای فاخر انقلاب را با جهانیان در میان بگذارند. ایرانیان همیشه آغوش خود را برر وی شاعرانی از حوزه فرهنگی تاجیکستان، افغانستان و هند گشوده است. شعر فارسی کاملا بر زبانهای و فرهنگهای مجاور همچون هند زبان عربی و ترکی تاثیر داشته است.
وی در پایان افزود: در هشتمین فجر فرهنگ و سخن شعرهای شما جانپناهی از تخیل و عاطفه را در خانه زبان مادریمان برافراشته است. و امروز از فردوسی، رودکی حافظ، سعدی و عطار تا شاعران شهید میزبان شما اندیشههای باب و تخیل فرهیخته شما هستند.
به گزارش شبستان، در مراسم اختتامییه هشتمین جشنواره بین المللی شعر فجر برگزیدگان و شایستگان تقدیر این دوره جشنواره توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مورد تقدیر قرار گرفتند. اسامی شاعران برگزیده این جشنواره به شرح زیر است:
برگزیدگان شعر آزاد:
لیلا کرد بچه، مجید سعدآبادی، رسول پیره
تقدیر شدگان شعر آزاد:
قربان بهاری، شراره کامرانی
برگزیدگان بخش شعر سنتی:
مهدی فرجی، کبری موسوی قهفرخی، صالح دروند، حامد ابراهیم پور، محمد حسین ملکیان
تقدیرشدگان بخش شعر سنتی:
جلیل صفر بیگی، پانته آ صفایی
برگزیدگان شعر محاوره:
مریم بهروزی، عبدالمحمد مقتدایی راد
برگزیدگان شعر بومی:
ظاهر سارایی، حسین بهرامی، شبنم فرضی¬زاده
برگزیدگان بخش شعر کودک:
اسدالله اسحاقی، زهرا موسوی، سعیده موسوی زاده
تقدیرشدگان بخش شعر کودک:
حاجیه خاتون حسنی.
پایان پیام/
نظر شما