به گزارش خبرنگار شبستان از نمایشگاه کتاب، مرتضی گودرزی، امروز در سلسلهنشستهای خبری سوره مهر با عنوان مجموعه تاریخ تطبیقی هنر گفت: زمانی که دانشگاه نمیرفتم و مشغول مطالعات پژوهش بودم از داشتن منابعی که بتواند در حوزههای مختلف اطلاعات کلاسه شده و کافی دهد استقبال میکردم. در دانشگاه نیز وقتی به درسهای تاریخ تطبیقی هنر رسیدیم منبعی در این زمینه نداشتیم، منبعی که بتواند در خط تاریخی و برش عرضی اطلاعاتی در حوزه های مختلف ارایه دهد.
گودرزی با بیان اینکه هنر متأثر از فضای اجتماعی و سیاسی جامعه است، بیان کرد: وقایعی مانند جنگ، انقلاب و یا ظهور تکنولوِژی در حوزههای مختلف هنری، فرهنگی و اجتماعی ترجمان متفاوت پیدا میکنند، به عنوان مثال وقایع مختلف در سال 1915 دست به دست هم میدهند و در حوزه سیاسی و اجتماعی و فرهنگی تأثیراتی بر عالم هنر میگذارند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی جنگی صورت میگیرد و یا اتفاقی میافتد قطعا در حوزه نقاشی، سینما و موسیقی ترجمه میشوند. محققان چون در حوزه تخصصی خود کار میکنند، نمیتوانند شوکهای مثبت و یا منفی در جامعه را با حوزههای دیگر مرتبط کنند. در حقیقت آنها فقط تأثیر اتفاقات را بر حوزه خود میبینند.
به گفته این نویسنده اکسپرسیونیز در حوزه ادبیات یک جور نمود پیدا میکند و در حوزه هنرهای تجسمی جوری دیگر و اگر کسی محقق یک حوزه خاص باشد فکر میکند که اصالت با حوزه خودش است.
گودرزی تصریح کرد: یکی از مسایلی که هنرمندان و محققان را پخته میکند و موجب دریافتهای تحلیلی آنها میشود تسلط بر حوزههای تخصصی همجوار است، به عنوان مثال کسی که موسیقی میداند و در زمینه نقاشی نیز اطلاعاتی داشته باشد در حوزه تخصصی خود پختهتر عمل میکند.
وی کتاب تاریخ تطبیقی هنر را یک کار کورنولوِژی دانست و افزود: در این کار تحلیل به عهده مخاطب گذاشته میشود، در حقیقت در این کتاب وقایع تاریخی را با مدلی دیگر چیدم که تفسیری جدید میشود از آن کرد.
وی با بیان اینکه کتاب تاریخ تطبیقی هنر یک کار جدید و نو در ایران است، اظهار داشت: در روش سنتی تاریخ را به صورت طولی بیان میکنیم اما در این کتاب تاریخ به طور عرضی بریده شده و همه وقایع در یک رنج زمانی ارایه شده است که مخاطب ناخودآگاه میتواند تحلیلی از آن دوره زمانی ارایه دهد.
گودرزی مقطع کتاب تاریخ تطبیقی هنر را از سال 1400 تا پایان 2000 میلادی ذکر کرد و ادامه داد: قبل از 1400 میلادی آثار پراکندهای در حوزه هنر وجود دارد و تحولات ماقبل رنسانس بسیار ناچیز است. از دوره رنسانس هر چه به قرن 20 نزدیک میشود سرعت تحولات افزایش پیدا میکند. بر این اساس من در این کتاب تاریخ را از 1400 به بعد در نظر گرفتهام، تغییرات تدریجی و فضای مبهم باعث شد بعد از این دوره را مدنظر قرار دهم.
وی یادآور شد: اگر بنا بود شرق را نیز به کتاب تاریخ تطبیقی هنر اضافه میکردم حجم کتاب 5/2 برابر میشد البته در فاز بعدی که 11 جلد کتاب تألیف میشود شرق را نیز لحاظ میکنم و دوران بعد از سال 2000 را نیز مدنظر قرار میدهم.
این نویسنده با بیان اینکه دورههای زمانی در کتاب پنج ساله است، تصریح کرد: اینکه پنج سال پنج سال دورههای تاریخی را در نظر گرفتم به دلیل این است که تأثیرات تحولات چهار تا پنج سال است و گمتر از آن نیست.
گودرزی در مورد درک مخاطب از کتاب تاریخ تطبیقی هنر عنوان کرد: کسانی که کتاب را میخوانند قطعا با عالم هنر بیگانه نیستند و از زیرساختهای مطالعاتی برخوردارند و به همین دلیل بر اساس خاستگاه فکری خود میتوانند تحلیلی از کتاب بکنند.
وی با بیان اینکه حوزه هنرهای تجسمی بر مبنای نقاشی، معماری و مجسمهسازی در جهان و تمدن بشری است، بیان کرد: هنرهای تجسمی روی این سه نقطه متمرکز شده است. در حوزه جدید گرافیک را داریم که کاریکاتور نیز در آن قرار میگیرد. در اواخر قرن 20 هنر مغشوش میشود و همه چی با هم ترکیب میشود.
این نویسنده یادآور شد: اگر کسی تصور کند که می تواندبا کار در در یک حوزه تخصصی هنر به یک تفسیر و تحلیل منطقی برسد آن هم بدون توجه به زیرساختهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بسیار خام و سادهاندیش است زیرا حوزههای اقتصادی- سیاسی و اجتماعی همپیمان هستند و بر هنر اثر میگذارند.
وی با بیان اینکه اثرات تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در هنر ترجمه میشود، اظهار داشت: کتاب تاریخ تطبیقی هنر را از حوزه سیاسی شروع کردم زیرا نمیتوان بدون توجه به سیاست هنر را در نظر گرفت. تثبیت قدرتها، فرهنگ میسازد و فرهنگ آبشخوری برای هنرمندان میسازند.
گودرزی کتاب تاریخ تطبیقی هنر را کاری در 2 هزار صفحه و کپسولی فشرده عنوان کرد که برای جامعه هنری ما ضرورتی است.
پایان پیام/
نظر شما