«عدالت»: واژه ای پر تکرار اما مظلوم!

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه عدالت فقر را از بین می برد و توسعه را به دنبال دارد، گفت: عدل معیار و شاخص پیشرفت است و ترازی است که اجازه نمی‌دهد جامعه از مسیر اصلی منحرف شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، دکتر صادق واعظ زاده، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در مراسم اختتامیه دومین همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با بیان این که عدالت واژه پر تکرار اما مظلوم در ادبیات سال‌های اخیر ایران و جهان است گفت: این مشکل از جهل مطلق نسبت به عدالت نیست بلکه از عدم توجه به جامعیت این مفهوم است، متاسفانه هر کس از یک بعد به این موضوع توجه کرده و تصویری که خود از آن بدست آورده را ارائه کرده است.


وی با اشاره به این که افرادی هستند که از تضاد عدالت و آزادی سخن می‌گویند و از همین جهت عدالت را در حاشیه رقابت آزاد در جامعه معرفی می‌کنند، ادامه داد: اگر اساس تحولات اقتصادی و اجتماعی بر رقابت آزاد قرار بگیرد تبعات ناخوشایندی خواهد داشت و برای جبران آن فقط باید به سراغ اقدامات عدالت جویانه رفت.


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که عده‌ای عدالت را به مثابه انصاف تعریف می‌کنند، گفت: اگرچه یک بعد عدالت انصاف است و امیرالمومنین(ع) در بیان خود می فرمایند: "العدل الانصاف" اما امروز طرفداران این مکتب باید بدانند که بر اساس گفته امیرالمومنین(ع) عادلانه ترین سلوک آن است که آنچنان با دیگران رفتار کنیم که می‌خواهیم با ما رفتار کنند، در واقع انصاف یک بعد عدالت است ولی با مفهوم جامع آن فاصله‌ای دارد که یک مفهوم یک بعدی با یک مفهوم عظیم چند بعدی دارد.


معاون سابق علمی و فن‌آوری دولت نهم با بیان این‌که معنی را فقط در کتاب لغت نمی‌توان یافت بلکه باید در فرهنگ جامعه به دنبال آن بود، افزود: عدالت از مفاهیمی است که باید در پرتو بسیاری از مفاهیم بنیادین دیگر تعبیر شود، این کاری است که در قرآن و کلام ائمه به وضوح انجام شده است.


دکتر واعظ زاده در ادامه با بیان این که هنوز نظریه جامعی از عدالت نداریم، گفت: اولین مفهوم بنیادی در این زمینه عقل است، در واقع عقل نهادن هر چیز در جای خود است و اگر تبدیل به عمل شود همان عدالت اجتماعی است، پس تضادی بین خردورزی و عدالت وجود ندارد، عدالت از خرد بر می‌آید نه از شعار و هیجان.


وی با اشاره به این که علم ابزار تحقق عدالت است، گفت: علم مربوط به شرع است و مربوط به شاخه‌های مختلف دیگر از ابزار تحقق عدالت است، عدل، عقل و علم عمیق‌ترین تصویر را از عدالت برای ما روشن می‌کند.


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به بیانات امیرالمومنین (ع) درباره شاخص‌های عدالت افزود: ‌در کتاب "غررالحکم و دررالکلم" 20 شاخص برای عدالت ارائه شده است، غنی کردن مردم از شاخه‌های عدل است، عدالت وقتی محقق می‌شود که مردم روی پای خود بایستند. عدالت موجب فراوانی نعمت و گشایش زندگی است.


دکتر واعظ زاده افزود: اگر عدل باشد فقر از جامعه می رود، عدالت توسعه را به همراه دارد، همچنین عدل معیار و شاخص پیشرفت است و ترازی است که اجازه نمی‌دهد جامعه از مسیر اصلی منحرف شود.

 

بنابر گزارش ستاد خبری همایش الگوی اسلامی پیشرفت، معاون پیشین علمی و فن‌آوری رئیس جمهور با بیان این‌که عدالت در تبیین گسترده‌ترین و در عمل دشوار است، گفت:‌ این گونه نیست که برای اجرای عدالت یک برنامه مقطعی به ذهن کسی برسد و از آن اراده عدالت کند، بلکه باید به مفاهیم و شاخص‌های مرتبط با آن توجه شود، در واقع اجرای عدالت کار برنامه ای است و برای اجرای آن باید دشوارترین و دقیق‌ترین برنامه‌ها تصویب شود.


دکتر واعظ زاده در پایان با تاکید بر این که عدالت میزان برنامه جامعه کشور است، گفت:‌ ما به برنامه‌ای تحت عنوان عدالت جدا از برنامه‌های کلان کشور نیاز نداریم بلکه برنامه‌های دیگر همه باید با معیار عدالت طراحی شوند.


گفتنی است، هیئت داوران از میان بیش از 30 مقاله ارائه شده در پنج کمیسیون تخصصی به صاحبان پنج مقاله برتر، یک سفر زیارتی عمره مفرده به همراه تندیس اهدا کردند.
دکتر سید احسان خان دوزی برای مقاله "قرآن و نظریه مدینه عادله"، مسعود عبدالحسین پورفرد برای مقاله "بررسی مقایسه‌ای الگوی اسلامی ایران و مالزی"، مصطفی سمیعی‌نسب برای مقاله "نسبت میان وظایف اقتصادی دولت و تحقق عدالت اقتصادی در الگوی اسلامی"، محمدرضا آرمان‌مهر برای مقاله "استخراج و نقد مبانی نظری معیار عدالت اقتصادی در اندیشه محمدرضا حکیمی" و ابراهیم نیک‌منش برای مقاله "مدل شاخص‌گذاری فرهنگی" به عنوان نفرات برگزیده این همایش اعلام شدند. همچنین در این همایش پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان سازمان علمی برگزیده معرفی شد.


پایان پیام/

 

کد خبر 37252

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha