به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، در ابتدای این مراسم حجتالاسلام و المسلمین فرخفال مدیر حوزههای علمیه استان قم گفت: چندی پیش اجلاسیه اساتید سطح عالی و خارج را نیز برگزار کردیم و به دلیل گستردگی کار تصمیم گرفتیم اجلاسیهها امسال مجزا برگزار شوند.
وی بیان داشت: از همه اساتید که در این اجلاسیه شرکت کردند قدردانی میکنم زیرا شما بعد از یک سال تلاش خستگی ناپذیر در حوزه در این اجلاسیه شرکت کردهاید.
مدیر حوزه علمیه استان قم با اشاره به تلاشهای مدیریت حوزه گفت: آیتالله حسینیبوشهری در این زمینه نقش بسیاری داشتند که از اهتمام ایشان برای رفع مشکلات قدردانی میکنم.
حجتالاسلام و المسلمین فرخفال عنوان داشت: با مدیریت جدید حوزه بسیاری از مشکلات معاونتهای حوزه برطرف شد و بار دیگر از ایشان و عنایات مراجع عظام تقلید قدردانی میکنم.
*فعالیت 20 مرکز تخصصی حوزوی در قم
حجتالاسلام والمسلمین عبدالکریم فرحانی معاون آموزش حوزههای علمیه نیز در این اجلاسیه با اشاره به سفر پرخیر و برکت مقام معظم رهبری به قم گفت: ایشان در این سفر در جمع حوزویان نکات بسیار مهمی را ایراد فرمودند که آنها مسیر رشد و پیشرفت ما خواهد بود.
وی بیان داشت: مقام معظم رهبری در آن سفر فرمودند که خط کلی نظام اسلامی در حقیقت دستیابی به تمدن اسلامی است و تولید فکر و پرورش انسانها از ضروریات است.
معاون آموزش حوزههای علمیه ابراز داشت: یکی از موضوعاتی که در حوزهها باید مورد توجه باشد شناخت زمان است و باید همه کارهای خود را بر اساس شناخت زمان پیش ببرد.
حجتالاسلام و المسلمین فرحانی گفت: یکی از موضوعات توسعه رشتههای تخصصی بود که این اقدام در راستای تحولات زمانه و مطابق شدن حوزه با این تحولات صورت گرفت.
وی گفت: حوزه علمیه تلاش کرد تا زمینههای مناسبی را برای تخصصی کردن رشتههای حوزوی ایجاد کند به گونهای که تا سال 90 تنها 15 مرکز تخصصی در قم فعال بود که این رقم را امروز به 20 مرکز رساندهایم.
معاون آموزش حوزههای علمیه بیان داشت: همچنین تعداد مراکز تخصصی حوزه در شهرستانها هفت مرکز بود که این رقم نیز امروزه به 17 مرکز در شهرستانهای ما رسیده است.
حجتالاسلام و المسلمین فرحانی عنوان داشت: امسال بیش از 3 هزار و 500 نفر متقاضی که حدود یکهزار و 200 نفر از آنها از شهرستانها بودند در آزمون ورودی مراکز تخصصی شرکت کردند.
وی با اشاره به سرفصلهای رشتههای تخصصی گفت: این سرفصلها از سال 90 به بعد وجود آمد که هماکنون سه سرفصل داریم.
معاون آموزش حوزههای علمیه گفت: علاوه بر این جلسات تخصصی هم در حوزههای سراسر کشور و با درجات علمی بالا برگزار میشوند و فعالیت طلاب در آنها چشمگیر است که نشانه تحول در حوزههای علمیه است.
* به جای جهان اندیشی گرفتار خود اندیشی شدیم
آیتالله سید هاشم حسینیبوشهری مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور هم به عنوان سخنران بعدی اجلاسیه با تقدیر از تلاشهای اساتید گفت: اساتید حوزههای علمیه نقش موثری در پرورش شاگردان داشته و حرکت و حرف آنها ارزشمند و موثر است.
وی بیان داشت: امروز نگاه به حوزههای علمیه بسیار زیاد است و حوزه نیز به برکت وجود طلاب و اساتید روز به روز توانمندی های خود را به منصه ظهور میرساند.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور با اشاره به موضوع حوزه مطلوب گفت: حوزه مطلوب از نظر ما حوزهای است که علاوه بر سر و سامان دادن به خودش به نیازمندیهای جامعه هم توجه داشته باشد و متناسب با آن پاسخگو باشد.
آیتالله حسینیبوشهری بیان داشت: در کنار فعالیتهای حوزه باید بدانیم که دشمنان نیز به صحنه آمدهاند و تمام کارها را رصد کرده و با تبلیغات گسترده در فضاهای مجازی و .... در خدشهدار کردن مسائل دینی و اعتقادی مردم میکوشند.
وی گفت: دشمن امروزه میکوشد تا چهرهای خشن از اسلام را معرفی کند و با اسلام هراسی به اهداف شوم خود برسد و از سوی مقابل هم برخی سخنها از جبهه خوبی مطرح میشود که اصلا انتظار آن را هم نداریم که این سخنان به سود دشمن است.
آیتالله حسینیبوشهری با بیان اینکه حوزههای علمیه خاستگاه نظام اسلامی هستند گفت: حوزهها پایگاه دین به حساب میآیند که باید در آنها نیروهای متدین تربیت شده تا در برابر تبلیغات دشمن مردم را آگاه و نقشههای آنها را خنثی کنند.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور گفت: حوزه اقدامات بسیاری انجام داده اما از سوی دیگر به مباحث علمی، اخلاقی و تحول توجه نکردهایم و به جای اینکه جهان اندیش باشیم گرفتار خوداندیشی شدهایم.
وی گفت: در خصوص کتب درسی حوزه بارها مراجع عظام تقلید و مقام معظم رهبری گفتهاند که آیا میتوانید کتابهایی را برای کتب فعلی جایگزین کنید یا نه و یا کسانی را داریم که کتب را با همان محتوا متحول کرده و روان نویسی کنند؟
آیتالله حسینیبوشهری گفت: شناسایی کارشناسان و آسیبشناسی صحیح در بحث آموزش حوزه به ویژه در رشتههای تخصصی از اهمیت بسیاری برخوردار است که باید در این راستا تلاش جدی داشته باشیم.
وی تصریح کرد: در رسیدن به وضعیت مطلوب نیازمند یاری موسسات تخصصی و اساتید هستیم و باید در این راستا همگان دست به دست هم داده تا به صورت جدی به رشد و تحول برسیم.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور خواستار ارتباط مستمر طلاب و اساتید شد و گفت: اساتید باید در تربیت طلاب با استعداد و توانمند بکوشند و در این زمینه باید ارتباط گستردهای با طلاب گرفت.
آیتالله حسینیبوشهری گفت: باید فضای کلاسهای حوزوی به گونهای باشد که طلاب در آن شرکت کرده و روح پرسشگری در کلاسها ایجاد شود.
*ماهیت حقیقی وهابیت افشا شود
سخنران ویژه این اجلاسیه آیتالله جعفر سبحانی از مراجع عظام تقلید قم بود که در ابتدا به سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره) اشاره کرد و ضمن گرامیداشت یاد و خاطره بنیانگذار انقلاب اسلامی گفت: اگر امروز شاهد شکل گیری حوزههای علمیه و فعالیت آنها هستیم به برکت فعالیت ایشان است.
وی در ادامه با اشاره به رشتههای تخصصی در حوزه بیان داشت: این رشتهها که 20 سال است در حوزههای علمیه ایجاد شده است در حقیقت از فطرت انسانی شکل گرفته است.
این مرجع تقلید گفت: نیاز به رشتههای تخصصی ضروری است و این امر را مدیران گذشته درک کردهاند که باید به این موضوعات اهتمام داشت.
آیتالله سبحانی با اشاره به برخی آیات قرآنی گفت: برخی از آیات قرآن برداشت و تفسیر نادرستی دارند و گمان میکنند مانند جهان سرمایهداری گروهی از مردم میتوانند دیگران را تسخیر کنند در حالی که بر اساس قرآن این رابطه دو طرفه است و نوعی هماهنگی در هر مسئله باید به وجود بیاید و همه از استعدادهای یکدیگر استفاده کنند.
وی گفت: در ابتدا تنها دو رشته تخصصی کلام و تفسیر تصویب شد، اما به مرور زمان این امر بیشتر شد و باید رشتههای دیگر نیز افزایش یابد.
این مرجع تقلید به رشته تبلیغ اشاره کرد و گفت: این رشته از مهمترین گرایشات تخصصی در حوزه به شمار میرود و امروز باید به این موضوع توجه جدی و اساسی شود.
آیتالله سبحانی عنوان داشت: امروز نیازمند مبلغانی هستیم که بتوانند در همه اجتماعها شرکت کرده و با زبان روز به تبلیغ دین بپردازند و باید حوزه در تربیت این مبلغان بکوشد.
این مرجع تقلید بیان داشت: ابتدا باید توان حوزه و جامعه را در رشتههای مختلف بررسی و سپس اقدام به توسعه رشتهها کنیم.
وی گفت: یکی دیگر از رشتههایی که باید به آن بپردازیم، رشته وهابیت شناسی است، زیرا وهابیون در صف مقدم دشمنان تشیع در حال فعالیت هستند و میکوشند تا بر علیه تشیع تبلیغ کنند.
آیتالله سبحانی عنوان داشت: وهابیت با پولهای گسترده به میدان آمده و متاسفانه برخی از اهل تسنن نیز آنها را پذیرفتهاند و باید گفت وهابیت قلع و قمع کننده اسلام است.
این مرجع تقلید گفت: امروز بلندگوهای مسجدالنی و مسجدالحرام در دست وهابیت است و در برابر اینها باید گروهی از متخصصان حوزوی به بررسی و تبیین تاریخ، اندیشه و اعمال آنها بپردازند.
آیتالله سبحانی تاکید کرد: یادمان نرود که سلطنتی که وهابیت امروز ساخته کاخی بر استخوانهای خرد شده مسلمانان در کشورهای مختلف است.
*حوزه به مطالبات مردم دنیا پاسخ دهد
حجتالاسلام و المسلمین محمد رضانژاد از اساتید حوزه علمیه نیز به نمایندگی از اساتید در این اجلاسیه گفت: باید در زمینههای فعالیتهای حوزه نیازهای ملی و بین المللی مورد بررسی قرار گرفته تا در این راستا عمل کنیم.
وی بیان داشت: امروز نیازها به حوزه بسیاری است و نکات مختلفی در مورد اسلام و ابعاد گوناگون آن وجود دارد که باید کار ویژهای در خصوص رشتههای تخصصی صورت گیرد.
استاد حوزه علمیه قم با تاکید بر تنوع در رشتههای تخصصی گفت: نیازمند کارهای بیشتری در این راستا هستیم و باید در زمینههایی همچون فقه، مذاهب، کلام و حقوق و حتی علوم انسانی تلاش داشته باشیم.
حجتالاسلام و المسلمین رضانژاد گفت: امروزه گرایش به مهدویت در مراکز تخصصی افزایش یافته است و بیش از یک دهه فعالیت در این راستا به نتیجه و سرانجام رسیده است.
وی بیان داشت: باید این رشته را تداوم بخشیده و در همه سطوح به آن بپردازیم زیرا از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و باید روز به روز در ترویج آن بکوشیم.
استاد حوزه علمیه قم با تاکید بر تنوع رشتههای تخصصی گفت: این تنوع و گرایشهای مرتبط با هر رشته یکی از نیازهای معرفتی عصر ما در حوزههای علمیه به شمار میرود.
حجتالاسلام و المسلمین رضانژاد گفت: امروز در سراسر دنیا بسیاری از افراد هستند که تشنه معارف بوده و باید حوزه به نیاز آنها پاسخ دهد و بسیاری از مردم با زبانهای مختلف دنیا منتظر تولیدات حوزه هستند.
وی گفت: معارف مختلف باید ترجمه و تولید شده و در میان دیگر کشورهای مسلمان ارائه شود و امروز نیازمند چنین مسائلی در حوزه هستیم.
* نیازمند رشتههای تخصصی در حوزه هستیم
حجتالاسلام حمید پارسانیا هم گفت: ما در حوزههای علمیه نیازمند بررسیهای لازم هستیم و باید در این راستا نهایت تلاش را انجام دهیم.
وی گفت: کار و فعالیت در حوزه از برکت بسیاری برخوردار است که باید از این برکت استفاده کرده تا به اهداف مد نظر رسیده و به تبلیغ دین اسلام بپردازیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: نیازمند ایجاد رشتههای تخصصی در حوزهها هستیم تا بتوانیم مبلغانی متخصص در گرایشهای مختلف را تربیت کرده و به جامعه تحویل دهیم.
حجتالاسلام پارسانیا تاکید کرد: رشتههای تخصصی در عرصههای مختلف میتوانند تاثیرات مفیدی برای حوزههای علمیه داشته باشند که باید حوزه به آن بپردازد.
وی با اشاره به علوم انسانی عنوان داشت: علوم انسانی و تقابل با مارکسیسم یکی از مهمترین موضوعات است و الگویی نیز برای پاسخگویی در این زمینه پیش از انقلاب به وجود آمده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: البته در پیش از انقلاب حوزه خود را درگیر کرد و پاسخهایی را نیز ارائه نمود که نمونه آن شهید صدر بود که خدمات بسیاری را در این زمینه ارائه کرد.
حجتالاسلام پارسانیا با اشاره به علوم جدید گفت: در این زمینه بحرانهایی وجود دارد که این بحرانها سبب چالش بیشتر میان حوزه و علوم پایه شده است.
*تجلیل از اساتید برجسته
در پایان این مراسم نیز از اساتید برتر رشتههای تخصصی حوزههای علمیه با حضور آیتالله سبحانی تجلیل شدند.
در این مراسم از حجج اسلام آقایان عبدالحسین خسروپناه، احمد مبلغی، فتحالله نجارزادگان، یدالله یزدانپناه، حسن معلمی و حسین غیب غلامی به عنوان اساتید برتر رشتههای تخصصی حوزههای علمیه قم تجلیل به عمل آمد.
پایان پیام/
نظر شما