به گزارش خبرگزاری شبستان؛ خراسان شمالی
چهارشنبه ششم شعبان مصادف با 14 خردادماه "مهدویت و ولایت فقیه"؛
اندیشه سیاسی شیعه در عصر غیبت کبری با نظریه «ولایت فقیه» گره خورده است، از نظر لغوی، «ولایت» مشتق از «و، ل، ی» است و به کسر و فتح «واو» استعمال میشود.
این کلمه بر معانی متعددی نظیر نصرت و یاوری، تصدّی امر غیر و سلطه و سرپرستی، دلالت دارد. از میان این معانی متعدّد، معنای تصدی و سرپرستی و تصرّف در امر غیر، با آنچه از ولایت فقیه اراده میشود، تناسب بیشتری دارد. کسی که متصدّی و عهدهدار امر میشود، بر آن ولایت یافته و مولا و ولیّ آن امر محسوب میشود. بنابراین، کلمه ولایت و هم ریشههای آن (مانند ولیّ، تولیت، متولّی و والی) دلالت بر معنای سرپرستی، تدبیر و تصرف دارد.
این گونه کلمات، معنای تصدّی و سرپرستی و اداره شئون فرد دیگر - مولا علیه - را افاده میکند و نشان میدهد که ولیّ و مولا سزاوارتر از دیگران در این تصرف و تصدی است و با وجود ولایت این مولی و ولیّ، دیگران فاقد حق تصرّف و تصدّی و سرپرستی در شئون آن فرد هستند.
در اصطلاح «زعیم و ولی فقیه» کسی است که عالم به سیاستهای دینی و برقرار کننده عدالت اجتماعی در میان مردم باشد. مسأله "ولایت فقیه" گرچه ریشه کلامی دارد؛ ولی جنبه فقهی آن موجب گردیده تا فقها از روز نخست، در ابواب مختلف فقهی، از آن بحث کنند و موضوع ولایت فقیه را در هر یک از مسائل مربوطه روشن سازند.
اساساً فقها، ولایت فقیه را در راستای خلافت کبری و در امتداد امامت دانستهاند و مسأله رهبری سیاسی را - که در عهد حضور برای امامان معصوم ثابت بوده - همچنان برای فقهای جامع شرایط و دارای صلاحیّت در دوران غیبت ثابت دانستهاند.
امام خمینیرحمه الله میفرماید: «تمامی دلایلی که برای اثبات امامت، پس از دوران عهد رسالت آوردهاند، به عینه درباره ولایت فقیه، در دوران غیبت جاری است.
عمدهترین دلیل، ضرورت وجود کسانی است که ضمانت اجرایی عدالت را عهده دار باشند؛ زیرا احکام انتظامی اسلام مخصوص عهد رسالت نبوده یا عهد حضور نیست؛ لذا بایستی همانگونه که حاکمیت این احکام تداوم دارد، مسئولیت اجرایی آن نیز تداوم داشته باشد و فقیه عادل و جامع الشرایط، شایستهترین افراد برای عهده دار شدن آن است.
لازم به ذکر است؛ عناوین دهه مهدویت از پنجم شعبان تا نیمه شعبان مصادف با 13 تا 23 خردادماه سال 93 از سوی ستاد هماهنگی فعالیت های مهدوی به شرح ذیل نامگذاری شده است:
سه شنبه 5 شعبان و 13 خرداد، با عنوان "مهدویت، معنویت و اخلاق"، چهارشنبه ششم شعبان و 14 خرداد "مهدویت و ولایت فقیه"، پنجشنبه 7 شعبان و 15 خرداد "مهدویت و انقلاب اسلامی"، جمعه هشتم شعبان و 16 خرداد "نقش مهدویت در اقتصاد و فرهنگ"، شنبه 9 شعبان و 17 خرداد "مهدویت و بیداری اسلامی"، یکشنبه 10 شعبان و 18 خرداد "مهدویت و سبک زندگی اسلامی"، دوشنبه 11 شعبان و 19 خرداد "مهدویت و جوانان منتظر، سه شنبه 12 شعبان و 20 خرداد "مهدویت و بانوان منتظر"، چهارشنبه 13 شعبان و 21 خرداد "مهدویت و رسانه زمینه ساز، پنج شنبه 14 شعبان و 22 خرداد "مهدویت و همبستگی اسلامی" و در نهایت روز جمعه 15 شعبان و 23 خرداد که آخرین روز دهه مهدویت بوده و مصادف است با میلاد حضرت مهدی(ع)، با عنوان "مهدویت و انتظار جهانی" نامگذاری شده است.
پایان پیام/
نظر شما