به گزارش خبرگزاری شبستان ،از زمانی که بیش از سه سال پیش،درگیری و ناامنی در سوریه به وجودآمد،باراک اوباما،رییس جمهوری آمریکا یک پیام مشخص داشته است: «اسد باید برود».
حالا در حالی که ایالات متحده آمریکا به دنبال افزایش حمایت از شورشیان به اصطلاح میانه رو برای جنگ با دولت اسد است،مقامات واشنگتن در تنهایی خود تسلیم این واقعیت شده اند که اسد به این زودی هیچ جا نمی رود.
تضاد میان لفاظی های عمومی و انتظارات خصوصی حاکی از کشمکش دولت اوباما در برخورد با مسئله پیچیده و منازعه آشفته در سوریه است که موجب شده قدرت های جهانی از مسکو گرفته تا تهران و واشنگتن به جنگ هم بروند.
این روند همچنین نشان دهنده ادامه سیاست دولتی حمایت از همسایگان سوریه و فراهم کردن کمک های تسلیحاتی برای شورشیان میانه رو به منظور جنگ با دولت سوریه است .
این در حالی است که متحدان بشار اسد که حالا باز هم رییس جمهوری محبوب و این بار منتخب مردم سوریه است او را فردی مطمئن که کنترل همه چیز را در دست دارد، توصیف می کنند.
واشنگتن در مقابل این تعریف و تمجیدها بارها برای فرار از این نتیجه،انتخابات را به خاطر عدم حضور اپوزیسیون مردود اعلام کرد.
در روز 28 می اوباما اعلام کرد که با کنگره برای افزایش حمایت از افرادی در اپوزیسیون که بهترین جایگزین برای اسد باشند همکاری خواهد کرد.
اما با وجود این حمایت،مقامات بلندپایه آمریکا در مصاحبه های خود از سختی برکنار کردن اسد سخن گفتند که جنگ سه ساله در سوریه در ماه آوریل به نفع او تغییر کرد.
یکی از مقامات بلندپایه آمریکا که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود در این باره گفت:من فکر نمی کنم هیچ کس شاهد تغییر چشمگیر در آینده ای نزدیک در وضعیت میدانی سوریه باشد.
به گفته یکی از مقامات آمریکا،جزئیات کمک واشنگتن به شورشیان هنوز کاملا مشخص نیست اما بودجه پیشنهادی ضد تروریسم می تواند به همسایگان سوریه مانند اردن کمک کند تا هجوم سیلی از تسلیحات،مهاجران و جنگنده ها از سوریه را مدیریت کند.
این مقامات همچنین تاکید کردند که ارتش آمریکا همچنین در صدد آموزش شورشیان به اصطلاح میانه رو در خارج از سوریه است.
از سوی دیگر یکی از مقامات دولتی بلندپایه آمریکا گفت که انواع تغییرات و برنامه ها که ما در مورد آنها صحبت می کنیم قرار نیست منجر به تغییر چشمگیری در هفته های آتی در وضعیت میدانی به نفع مخالفان بشار اسد بشود.
بشار اسد با حمایت روسیه،ایران و نیروهای حزب الله لبنان از تانک ها و هواپیماهای جنگی برای حمله به مناطق در دست شورشیان استفاده کرده و موفقیت های چشمگیری در حوزه میدانی به دست آورده است ؛از سوی دیگر پیروزی بشار اسد در انتخابات موفقیت بسیار بزرگ دیگری برای دولت او که در سه سال گذشته درگیر جنگ و درگیری بوده ،به حساب می آید.
در این میان سیاست های اوباما در قبال سوریه در جبهه های مختلف سیاسی و نظامی به انتقادهای تندی مواجه شده است.
بسیاری از منتقدان که حالا از پیرزوی اسد در انتخابات به خشم آمده اند می گویند که اوباما باید در همان زمان استفاده سوریه از سلاح های شیمیایی که عبور از «خط قرمز» به شمار می آمد کار را تمام می کرد و با حمله به سوریه دولت سوریه را از قدرت ساقط می کرد.
ژنرال مارتین دمپسی،افسر ارشد نظامی آمریکا در گفتگو با رویترز گفت:ممکن است اسد به عنوان رییس جمهوری سوریه انتخاب شده باشد اما نمی تواند سوریه را کنترل کند.
در سال 2011 میلادی وقتی وقوع بهار عربی منجر به سقوط بسیاری از رهبران قدرتمند در سراسر منطقه شد بسیاری از مقامات غربی تصور می کردند که اسد هم سرنوشتی مشابه آنها خواهد داشت و به همین دلیل شروع به ایجاد ناامنی و آشوب در سوریه کردند.
بیش از 160 هزار نفر در درگیری های ایجاد شده از سوی شورشیان تحت حمایت غرب کشته شدند و بیتشر بخش های سوریه دستخوش تخریب و ویرانی قرار گرفت.
حدود دو میلیون و 700 هزار سوری که بیش از 10 در صد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند به کشورهای دیگر مهاجرت کردند و میلیون ها نفر هم در داخل سوریه بی خانمان شدند.
در این میان ،ایالات متحده آمریکا بیش از هر کشور دیگری به افروخته تر کردن آتش جنگ و درگیری در سوریه کمک کرد.
250 میلیون دلار ،تنها بخشی از کمک های واشنگتن به اپوزیسیون سوریه بود تا راه برای براندازی دولت بشار اسد هموار شود.
اما بالا بردن ظرفیت نظامی شورشیان به عقیده مقامات آمریکایی اقدام چندان مطمئنی نبود و به همین دلیل شروع به اجرای برنامه ای پنهانی برای آموزش جنگنده های شورشی به اصطلاح میانمه رو در اردن کردند اما با وجود همه این تلاش ها اسد توانست با پیروزی های نظامی و سیاسی ،نقشه های واشنگتن و غرب را نقش بر آب کند.
حالا گزینه ای که برای دولت اوباما باقی مانده این است که یا شرایط جدید سوریه به رهبری بشار اسد را بپذیرد یا اینکه با هم تلاش کند موقعیت در سوریه را تغییر دهد که پس از پیروزی قاطع اسد این امری غیر ممکن است.
حالا پس از حدود سه سال دور باطل جنگ و درگیری در سوریه ،واشنگتن دیگر جرات ندارد بگوید که «اسد باید برود».
خبرگزاری شبستان:بسیاری از منتقدان که حالا از پیروزی اسد در انتخابات به خشم آمده اند می گویند اوباما باید در همان زمان استفاده سوریه از سلاح های شیمیایی که عبور از «خط قرمز» بود کار را تمام می کرد.
کد خبر 373859
نظر شما