سکونت بیش از یک میلیون عشایر در کشور/ تولید20درصد گوشت قرمز توسط عشایر

خبرگزاری شبستان: رئیس امور عشایر ایران با اشاره به سکونت یک میلیون و 118 هزار جمعیت عشایری در سطح کشور گفت: عشایر کشور بیش از 20 درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور را تأمین می کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد، کرمعلی قندالی، رئیس سازمان امور عشایر ایران امروز (18 خرداد) در نشست خبری با اصحاب رسانه خراسان شمالی جمعیت عشایر کشور را براساس سرشماری سال 87 یک میلیون و 118 نفر اعلام کرد که در قالب 212 هزار خانوار ساماندهی شده اند.
 

وی با بیان اینکه هم اکنون 32 میلیون هکتار از مراتع در اختیار عشایر کشور است، افزود: 20 درصد گوشت قرمز کشور نیز از سوی عشایر تولید می شود.


4 میلیون تومان، میانگین سرانه درآمد خانوارهای عشایری

قندالی با اشاره به تفاوت سرانه درآمد هر خانوار عشایری در کشور، میانگین این سرانه را حدود چهارمیلیون تومان اعلام کرد که با توجه به سرانه درآمد 10 میلیون تومانی شهری، فاصله زیادی دارد.


وی از تجهیز منابع تولید و اشتغال، توسعه کشاورزی و دامپروری و افزایش تولید صنایع دستی به عنوان مهمترین برنامه ها برای افزایش درآمد سرانه خانوارهای عشایری یاد کرد و اظهار داشت: هم اکنون عشایر کشور با پرداختن به تنوع اشتغال به سمت پرورش شیلات و کشت های گلخانه ای رفته اند.


تولید 35 درصدی صنایع دستی کشور از سوی عشایر

رئیس سازمان امور عشایر ایران از تولید 35 درصدی صنایع دستی کشور توسط عشایر خبر داد و خاطرنشان کرد: 600 هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور هم اکنون در اختیار عشایر قرار دارد.


قندالی در خصوص تأثیر خشکسالی بر عشایر نیز تصریح کرد: خشکسالی ها عمدتا به استان های دامنه جنوبی البرز که خراسان شمالی را نیز شامل می شود و کمترین بارندگی را در سال گذشته داشته، تاثیر گذاشته که در حوزه عشایری به دلیل آسیب پذیری بیشتر، خسارت ها نیز بیشتر بوده است.


وی با بیان اینکه میزان خسارت وارده هنوز برآورد نشده، خاطرنشان کرد: هرچند بارندگی های هفته های اخیر بخشی از مشکل را حل کرده ولیکن در حوزه تامین آب هنوز مشکلاتی وجود دارد.
 

تخریب و تصرف ایل راه های عشایری ممنوع است

قندالی، تخریب و تصرف ایل راه های عشایری را مطلقا ممنوع دانست و افزود: از سال 90 براساس برنامه پیش بینی شده بحث نقشه برداری از ایل راه ها آغاز و تاکنون 85 درصد آنها نقشه برداری شده که با اتمام این کار و رسمیت یافتن مسیر، از طریق جراید به صورت رسمی اعلام می شود.


وی متذکر شد: همچنین بر اساس ماده 70 قانون برنامه چهارم توسعه اگر بناست از سامانه های عرفی عشایر برای برخی طرح ها به صورت ضروری استفاده شود، باید حقوق عرفی افراد محاسبه و بعد از پرداخت اجرایی شود.
 

رئیس امور عشایر ایران در رابطه با همکاری دستگاه ها برای حضور در مناطق عشایری برای خدمات رسانی به این قشر گفت: براساس قانون وظایف تمام دستگاه برای حضور در این مناطق مشخص و جنبه اجرایی دارد ولی هنوز راه درازی در پیش داریم تا بخش زیادی از مشکلات عشایر مرتفع شود.
 

وی به فعالیت آموزش و پرورش در حوزه عشایر نیز اشاره کرد و افزود: در همین رابطه آموزش و پرورش سیار عشایری در سیستم وزارت آموزش و پرورش طراحی و پوشش افراد لازم التعلیم را در حال انجام دارد و شاخص های سواد در این حوزه با حوزه شهری و روستایی فاصله چندانی ندارد.


قندالی تصریح کرد: با این وجود در نهضت سواد آموزی شاخص ها تا حد پایین تری ست چرا که تامین منابع سخت و افراد مسن رغبت کمتری به شرکت در کلاس های سواد آموزی دارند و کمتر وارد جرگه آموزش رسمی می شوند.


وی با اشاره به تامین 850 هزار تن علوفه طی سال جاری برای عشایر خاطرنشان کرد: تاکنون حدود 12 هزار تن تامین و در مناطق بحرانی توزیع شده است.


رئیس امور عشایر ایران در رابطه با عرضه دام عشایر به صورت نارس نیز گفت: در همین راستا با پیگیری های انجام شده در بودجه 93 مقرر است یک درصد منابع ورودی به صندوق توسعه ملی برای چرخه زنجیره تولید و سرمایه گذاری برای تولید گوشت قرمز به عشایر اختصاص یابد که مبلغی بین 300 تا 400 میلیون تومان می شود.

قندالی در رابطه با استفاده از ظرفیت های عشایری در زمینه های مختلف از جمله گردشگری نیز اظهار داشت: به همین منظور برنامه راهبردی در افق 1404 به صورت استانی و ملی تدوین و در آن همه پتانیسل ها در عرصه عشایری به عنوان منبع تولید و اشتغال مطرح شده ولی هنوز کار خاصی انجام نشده است.


وی در رابطه با وضعیت فرهنگی عشایر نیز یادآور شد: در حال حاضر فرهنگ دینی و اسلامی عشایر اصیل ترین و غنی ترین فرهنگ هاست و بیشترین بحث اعتماد و مشارکت را در جامعه عشایری داریم که نه تنها از سایر جوامع کمتر نیست بلکه در حد بالای قرار دارد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 374206

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha